Конете тропат, дърварите одат, Деси Добрева и Дими Аргус пеят! с онлайн видео и снимки

Конете тропат, дърварите одат, Деси Добрева и Дими Аргус пеят!


Невероятно, но факт! Димитър Аргиров е уникат в Италия – пее не само автентичен БГ-фолклор, но е вокал и на най-тежките метъл банди

Синът на живата фолклорна легенда Илия Аргиров – Димитър, се завърна  изненадващо от Италия, където живее от 20 години, за да запише любовна песен с певицата и водеща Деси Добрева. Предстои официалната премиера на „Петлите пеят”, но засега двамата пазят в тайна подробностите.

Дими Аргус, както е известен в Италия и Деси се срещат преди няколко месеца в студиото на БНТ-предаването „Полет на ноща”, където той гостува с фолклорния си репертоар.

„След предаването реших да й предложа да запишем заедно една автентична фолклорна песен, която вече бях направил солово в моя албум. Деси се зарадва като дете и веднага прие идеята”, споделя бившият вокал на група „Епизод”.

„Народната музика е голямата ми любов, а метълът е голямата ми страст – начин, по който изказвам това, което ми е отвътре. С други думи, метълът е начин да изкрещя на света това, което ме вълнува. Той е послание, урок, голяма искреност и естественост. Не случайно всичките ми песни са конкретна тематика и имат връзка с отделни епизоди от личния ми живот”, разкрива как съчетава двата различни музикални жанра Дими Аргиров.

„Продължавам да „скандализирам” с външния си вид и бих искал да се появя на „Пирин фолк” с кубинки, обеци, пусната коса и да забия една хубава….. народна песен!”, с усмивка признава той.

Ето и част от дуетната песен „Петлите пеят”:

Дими: Конете тропат, дърварите одат,

Пущи ме бела Митро да си одам,

Ущи ме ягне Митро да си одам.
Деси: Нашите дървари от вечер ми одат,

Поспи ми мило либе, полежи.

Прегърни тенка снага Митрина,

Полюби бело лице Митрино…

Биография

Синът е на живата легенда на българския фолклор Илия Аргиров – Димитър Аргиров, е роден на 24.08.1967 г. в Севлиево, България. След това семейството му се мести в Благоевград, където той живее до навършване на пълнолетие.

Още като дете Дими става звезда не само на фолклорната сцена – едва 15-годишен основава своя рок група. По това време силно влияние му оказват парчетата на BLACK SABBATH, DEEP PURPLE, RAINBOW, AC/DC, JUDAS PRIEST И WHITE SNAKE.

Като студент в Медицинската академия той става и първия вокал на „Епизод” – една от най-утвърдените метъл групи в България. Бандата въвежда у нас първия Блек Метъл Рок Театър в средновековен стил, по текстове на Франсоа Вийон. Сцената е изпълнена със средновековни атрибути – ковчег, бесило, огромен кръст.

През септември 1990 г. Димитър Аргиров емигрира в Холандия, а после в Италия. Продължава да работи с хард рок и хеви метъл групи – Chakrah, Cassandra, Logart, включително и в tribute band на „Dream Theater” и „Black Sabbath”. Последната му група Dimmi Argus носи името на артистичния му псевдоним, с който е познат зад границата ни.

В Италия Дими е признат за един от най-атрактивните музиканти, като успешно се изявава не само на роксцената, но и в сферата на непосилния за много музиканти автентичен български фолклор. От баща си е наследил мек и вълнуващ глас.

Преди година Дими издаде първия си фолклорен албум „Песните на баща ми“. По същото време в студиото на екскитариста на „Епизод” Драгомир Драганов той записа и хеви метъл албума „Black & White“ на групата му Dimmi Argus в Италия. Аргиров е продуцент на всичките си проекти. Предстои да продуцира и новия албум на другата му италианска група LOGHART.

„Идеята за албума „Песните на баща ми” се роди случайно. Разглеждах сайта на ансамбъл “Пирин”, но за съжаление не открих нищо за баща ми. Нямаше дори една негова снимка! Въпреки че е бил техен солист 35 години. Останах доста огорчен и ядосан. Песните на баща ми са ме съпътствали през целия ми живот. Казвали са ми, че когато пея рок не може по никакъв начин да се предположи, че съм народен певец и обратното. Така взех решение да възродя песните му. Три от песните в албума записахме лично с баща ми”, разказва Дими Аргиров.

Коментари (0)

Публикувано в на 11 ноември 2010 г.