„Когато ужасът завладя Норвегия“ – филм за атентатите в Осло по БНТ

БНТ излъчва филм за атентатите в Осло

Тази събота, от 17:50ч. БНТ1 ще излъчи документалния филм за атентатора от Осло „Когато ужасът завладя Норвегия”.

Филмът на Норвежката телевизионна мрежа „Ен Ер Кейс” връща лентата назад, за да покаже на зрителите трагичното събитие, реакциите, емоциите на преките участници и последствията от атентата, през разказа на оцелелите тинейджърки Фрида Рипланд Моберг и Ребека Хенум.

Предоставянето му за ограничен показ от страните-членки на Европейския медиен пазар е мотивирано от нуждата за подкрепа в трудно време за едно място, превърнало се за един ден от рай в ад. В него са включени  новинарски хроники и интервюта, а посланието е към всички с апел за съпричастност в борбата на норвежките граждани за съхраняване на достойнството и защита на демократичните ценности в сърцето на едно отворено и приятелско общество.

Петък, 22 юли, започва като обикновен летен ден в Норвегия. На малкия остров Ютьоя, заобиколен от езеро, извън Осло Норвежката работническа партия организира традиционния летен лагер за 600 млади членове. Те очакват тяхната голяма икона – бившият министър-председател Гро Харлем Брундланд да ги посети. По същото време един ван приближава територията с офиси на правителството в Осло. Последвалата експлозия е в резултат на терористичен удар, безпрецедентен в историята на страната. Събитията от деня шокират целия свят. Загиналите са 71, повече от тях млади хора от Ютьоя, над 150 са тежко ранените. Датата бележи страница на промяна.

Видео запис ще откриете тук

Коментари (0)

Публикувано в на 26 август 2011 г.