Кажи ДА на кирилицата! – кампания на БНР

БНР призовава: Кажи „да“ на кирилицата!

В навечерието на 24-ти май Българското национално радио започна кампанията „Кажи „Да“ на кирилицата!“ Инициативата е посветена на Деня на славянската писменост и българската култура.

Кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз. На нея пишат над 300 милиона души по целия свят. Повечето азбуки започват с А и Б, но само кирилицата завършва с Ю и Я!

Българското национално радио призовава да пазим това, което ни прави различни, да ползваме кирилица в писмената комуникация помежду си – смс-и, имейли, социални мрежи… И да се гордеем с дългогодишната история на нашите букви.

В кампанията се включват много известни личности, хора на изкуството и културата, които работят със словото всеки ден: председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Георги Марков, актьорите Силвия Лулчева, Валентин Ганев и Стоян Алексиев, писателите Любомир Левчев, Иван Гранитски и Кирил Топалов, който в момента е и посланик на България във Ватикана. Аудио спотовете с техните гласове ще се излъчват по двете национални програми на БНР – „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ и по осемте регионални програми.

Коментари (2)

Публикувано в на 15 май 2015 г.