Каролев при Иван и Андрей: Дянков е изтъкнат икономист!

Владимир Каролев към Иван и Андрей:  „Имате израстване… шоуто ви е доста интересно!”

„Шоуто на Иван и Андрей” стартира седмицата с икономиста Владимир Каролев. Двамата водещи разговаряха с него за новите бюджети, за парите на  МВФ и други икономически теми.

Гостът влезе в студиото, подготвен с известно количество документация. Той самият смята за себе си: „Откровен съм до глупост!”, както много други хора му казвали.

Г-н Каролев побърза да похвали Иван и Андрей, че имат израстване и шоуто им е доста интересно, без това да е четка.

Акцията на НАП с хеликоптерите, Владимир Каролев определи като „една от многото популистични акции”. Също така за него е голяма глупост да дадеш толкова много пари за такава къща.

На въпрос дали е милионер, икономистът отговори, че преди световната финансова криза, ако се сметнат всичките му активи т.е. това, в което е инвестирал, наистина е бил милионер. Но след световната финансова криза има повече задължения, отколкото вземания. Надява се инвестициите му в недвижими имоти поне да доведат до това да не фалира.

За сегашното си финансово положение, той вини единствено себе си, защото дори и да си много добър икономист и финансист, не винаги можеш да предвидиш какво ще направят другите хора.

„Не съм беден в никакъв случай!” – добави той, но призна, че ако не успее да извади от фалит фирма, в която е инвестирал почти всичките си спестявания, то и той самият ще фалира. Според Каролев няма проблем човек да фалира, ако знае „две и двеста” като него.

Владимир Каролев сподели, че на тридесет и една години е бил професор в Канадския университет и понякога му се е налагало да мете, но това въобще не го притеснявало.

„Начина, по който аз потенциално станах богат е, че просто се образовах!” – каза още той.

Според него образованието е за цял живот, но за съжаление повечето българи мислят, че образованието не помага да забогатееш. За този начин на мислене Каролев смята, че са виновни и политици, и медии, и много други хора. „Единственият начин да станеш богат е с много работа и с много образование!” – категоричен бе той.

За това дали президентът е прав да иска ревизия на всички богаташи и то за двадесет години назад, Каролев шеговито подхвърли: „Късно е чадо!”. Привърженикът на НДСВ сподели, че е „с добри чувства” към г-н Първанов, защото е направил доста голям скок от „долу НАТО до подкрепа на НАТО”. Каролев добави с традиционната си откровеност, че тези ходове на президента не са достатъчно основателни, за да му бъде фен.

Според г-н Каролев има много по-лесно решение на проблема. Предложението, което идва, както от него, така и от цялото НДСВ е всеки, който е бил на публична длъжност в България след деветдесета година да декларира две неща, според два закона.

Най-напред да декларира дали той или неговото семейство е имало и има сметки в чужбина, но не само в офшорни зони, също така акции и дялове в компании в чужбина. А второто нещо е да декларира съгласие държавната администрация, на база на неговата декларация да може, когато лицето отиде в чужбина, да не се дава информация дали има активи в конкретната държава без негово съгласие.

Всичко това означава да има пълна прозрачност за доходите и сметките на хората, които са били в политиката. За г-н Каролев е непонятно как голяма част от политиците след прекратяване на политическата си кариера са станали консултанти като например Ахмед Доган. Според него тази им дейност е корупционна и ако бъдат приети неговите предложения за промяна в закона, такива неща няма да може да се случват.

Г-н Каролев от известно време предупреждава премиера, че ако не се вслушва във финансовия си министър Симеон Дянков, ще го застигне съдбата на Жан Виденов. Икономистът нарече някои от профсъюзните лидери – „фалшивите пророци” и не смята за правилно Бойко Борисов да ги слуша и да им вярва. Според него нито една цифра, която казват профсъюзните лидери за пенсионната реформа не е вярна. „Аз не съм против синдикатите!” – заяви Каролев. За съжаление те са едни писатели, които нищо не четат, смята той.

Според Каролев има повече пари за МВР и за подслушване, отколкото за култура. Въпреки това опроверга думите на културния министър, че парите за културна Македония и за културна Гърция били повече от тези за културна България.

„Ако Симеон Дянков не се справи с популистичната вълна, ще трябва да си подаде оставката!” – каза Каролев за финансовия министър.

Г-н Каролев определи министър Дянков като „един от най-известните икономисти в световен мащаб”. Той цитира факти от икономическо проучване с участието на Дянков, според което всяко едно намаляване на осигуровките е положително за икономиката. В своя икономически анализ на страната Каролев заяви, че не е вярно това, че „пицата” в държавния бюджет е намаляла, защото е по-голяма от най-добрата предизборна година 2008. Това означава, че се харчат много пари, но в неправилна посока.

Домакините коментираха с госта си още здравната и пенсионната система. Относно тези две системи г-н Каролев бе категоричен, че „няма балъци, които да искат да вкарват в общия кюп, без да знаят какво ще получат оттам”.

Владимир Каролев подари на Иван и Андрей тематично за разговора им – лупа, в знак на подкрепа към тези, които освен че пишат и четат. Подари им още диск със запис на аудиокнигата „Химн” на авторката Айн Ранд. За финал гостът прочете цитат от книгата и заключи: „Равенство се постига, само когато богатите хора работят без да им се пречи!”.

Във вторник вечер гост в „Шоуто на Иван и Андрей” ще бъде непримиримият журналист, вече бивш за Нова телевизияМилен Цветков.

„Шоуто на Иван & Андрей” – всяка делнична вечер от 22:00 часа по Нова телевизия !

Снимка: Явор Иванов

Шоуто на Иван и Андрей – 03, 11 октомври 2010, Нова Тв

Коментари (0)

Публикувано в на 13 октомври 2010 г.