Карбовски и Бенатова с по „половин“ журналистическа награда

Миролюба Бенатова, Мартин Карбовски, 12-те репортери на “Господари на ефира” и Ирен Леви и Иво Христов – водещите на “Малки истории” по БНТ, са тазгодишните носители на телевизионната награда “Свети Влас”.

Тази година журналистическият конкурс навършва своя още малък, но първи юбилей – 5 г. от създаването си. Точно на него журито за първи път реши да раздели голямата награда и я даде на двама журналисти – Мартин Карбовски и Миролюба Бенатова. Направи го, след като при неколкократните гласувания се оказало, че двамата са абсолютно равностойни – всеки път събирали по равен брой гласове.

“Мартин Карбовски получава наградата, защото от всеки частен случай, който показва, създава екзистенциална драма. Освен това винаги ярко личи собственото му мнение”, каза председателят на журито проф. Ивайло Знеполски, когато връчваше наградата му. “Кога ли и аз ще получа цяла награда”, попита Карбовски. Той е лауреат и на специалния приз “Свети Влас” преди 2 г., но тогава наградата също е разделена на две. Карбовски бе отличен за предаванията си в Тв7, излъчени от март до май 2014 г. След това договорът му е прекратен вследствие на кризата, настъпила по онова време в медията заради скандала с КТБ.

В номинирания епизод Карбовски обучава насилената кметица от радичковото село Черкаски (леля Бойка) да се защитава с газов пистолет.

Припомняме ви историята на леля Бойка:

Тя е бившата учителка и кметица от село Черкаски, която преживява най-унизителното и най-страшното: насилена, пребита и обрана е от двама рецидивисти. Единият, както става ясно и в епизода на „Фронтова линия” – е неин ученик… Ужасът, с който леля Бойка след отвратителното престъпление посреща нощите е огромен. Само някъде там, тя е скрила един газов пистолет. За самоотбрана.

Леля Бойка вече може да стреля – след телевизионния урок по самозащита, проведен от Карбовски и, както самата тя казва – готова е да стреля на месо. Защото, както добре знаем – когато държавата и властта не иска да те защити, не ти остава много, освен ти сам да се научиш да се отбраняваш.

Бенатова не беше на церемонията.

“Миролюба Бенатова получава наградата, защото е журналистка с характер и журито прецени, че ѝ предстои голямо бъдеще като репортерка”, обяви проф. Знеполски втората част от голямата награда. Бенатова не присъстваше на церемонията и призът бе получен от репортер на “Господари на ефира”. “С нея сме конкуренти в репортажите, но от нейно име обещаваме, че тя ще продължи да прави качествените си разследвания”, каза Борис Касиков.

Освен славата, Карбовски и Бенатова ще разделят помежду си 15 000 лева, колкото е финансовата равностойност на приза.

Специалната награда “Свети Влас”, която е за особен поглед в тв журналистиката, бе дадена на 12-те репортери от “Господари на ефира”. “Предаването отдавна престана да бъде само забавно и именно репортажите му решават проблеми, които често няма кой друг да реши”, каза Стефан Димитров – член на журито, който връчи наградата. “Досегашният ми опит сочи, че за добро разследване трябват две неща – репортер с топки и човек, който да не се страхува да покаже документи или да разкрие нередност”, каза репортерът на “Господарите”.

Инфо: Вестник 24 часа и Lentata.com

Коментари (0)

Публикувано в на 8 юни 2015 г.