Каква е магията на Ирландия? Посланикът гостува в „Нощни птици“ с онлайн видео и снимки

Каква е магията на Ирландия? Посланикът гостува в „Нощни птици“

„Нощни птици” по БНТ

В неделя, 21 март, от 23:15 ч. във вечерното токшоу „Нощни птици” ще научим повече за Ирландия лично от нейния посланик. Ще разберем за същността на техния национален празник Свети Патрик (17.03), както и защо лебедите от приказката за светеца напомнят Дивите лебеди на Андерсен. Какво отличава ирландското уиски и как живеят на българска сцена едни от най-големите ирландски драматурзи – Оскар Уайлд, Самюел Бекет и миналогодишния носител на Оскар за сценарий Мартин Макдона.

Искра Ангелова ще попита дали наистина в историята на двете страни има големи сходства и защо се чувстваме толкова близки помежду си. Как Ирландия като малка и доскоро бедна държава е излязла на светло от този по-мрачен ъгъл на световната карта и къде са нашите шансове да се оправим? Ще чуем интересна ирландска музика, изпълнена на странни инструменти и изпята от Лили Друмева и нейната група Lily of the West, чийто горд член е и шефът на бенда на Нощни птици Мишо Шишков.

И още – какви насоки дава Ирландският посланик за по-леко четене на един от най-великолепните ирландски автори Джеймс Джойс, чийто програмен роман „Одисей” беше преведен в България. Негово превъзходителство г-н Джефри Кийтинг ще бъде във вечерния локал на БНТ „Нощни птици“ в неделя вечер.

Водещ е Искра Ангелова.

Предишните излъчвания на „Нощни птици” могат да бъдат гледани в архива на предаването на уеб адрес: http://bnt.bg/bg/productions/86/edition/5974/noshtni_ptici_31_januari_2010_gost_shte_byde_frenskijat_poslanik_etien_dio_ponsen

„Нощни птици” – в неделя от 23:15 ч. по БНТ 1.

Коментари (0)

Публикувано в на 19 март 2010 г.