Как се имигрира от Африка? Бягство от Субсахара – филм на ТВ7

 „Бягство от Субсахара“ – документалният филм за африканските имигранти

На 5-ти октомври от 22 часа в ефира на TV7 ще се излъчи премиерата на документалния филм на Станислава Младенова „Бягство от Субсахара“. Заедно с оператора Юли Кривошиев, Станислава се впуска във вълнуващо и много рисково предизвикателство, за да покаже ексклузивни и впечатляващи кадри на африкански имигранти, успели да влязат в Испания.

Двамата преминават през една от най-охраняваните зони в Европа – границата между Испания и Мароко, където се намира автономният испански град Мелия. Един град на европейска територия, но всъщност намиращ се в Африка по чисто географските си показатели.

„Бягство от Субсахара“ ще разкаже историите на африканските имигранти, които бягат от страните, намиращи се на юг от пустинята Сахара и носещи името „Субсахара“. Зрителите ще разберат всички по-интересни подробности от живота на имигрантите- колко плащат на мафиите, които се възползват от човешкия стремеж за по-добър живот и извършват трафик на хора и защо пътуването до мечтаната Испания е въпрос на живот и смърт. Ще бъде представена и една по-различна гледна точка със специален коментар от испанското Министерство на вътрешните работи, на полицията и на морското спасяване.

Темата с имигрантите и бежанците, станала толкова актуална и в България в последно време, е погледната от гледна точка на друга европейска страна, имаща проблем от над 20 години. Екипът на TV7 и NEWS7 преминава през екстремни условия като патрулира с моторни лодки водната граница на град Мелия, интервюира адвокат, работещ с имигранти, както и неправителствена организация, помагаща на африканците и се сблъсква с живота в центровете за временно настаняване на имигранти.

„Бягство от Субсахара“ е филм за имигранстката действителност на африканци, прескачали 7 метровата гранична ограда и плавали часове наред в открито море с малки надуваеми лодки. Станислава Младенова и Юли Кривошиев показват по най-вълнуващ, впечатляващ и професионален начин техните съдби, емоции и начин на живот.

Коментари (0)

Публикувано в на 1 октомври 2013 г.