Как са изобретени самолетите – ново по Da Vinci Learning

Научете повече за интересната история на летенетонай-старата мечта на човечеството!

Присъединете се към Da Vinci Learning в честването на рождения ден на Орвил Райт на 19 август 2011 година от 17.00 ч..

ЛЕТЕНЕТО

Независимо че в днешни дни пътуването със самолет ни изглежда нещо нормално, в течение на хилядолетия то е било една несбъдната мечта. Способността да се откъснеш от Земята и да полетиш към небето като птица винаги е очаровала хората. В течение на историята изобретателите не спират да се опитват да построят летящи машини.

Вдъхновение през вековете

Древните хора са направили първите опити да постигнат онова, което се е смятало за абсолютна свобода. В мита за Икар героят полита толкова високо, че Слънцето разтапя восъка по крилата му и те падат. В Китай Али Баба пътува с летящо килимче. Да Винчи е нарисувал 150 летателни машини, изчертал е 5 000 страници, само за да осъзнае, че човек не може да полети само със силата на мускулите си. Човечеството чака до 1783 година, когато братята Монголфие извършват устойчив полет. През 1785 година Бланшар и Джефрис се опитват да прекосят Ламанша с балон. Следват редица брилянтни идеи: Пасарола на Гусмао, машината на Жерар, летящите мъже на Баквил, хеликоптерите на Брайт, парният апарат на Понтон д’Амеркур… до появата на летателния апарат през 19-ти век: този на Ландел, парният летателен апарат на Томас Мой, парният двигател на Архенбах, летящият кораб на Томас Едисон. Но никой от тези летателни апарати реално не се откъсва от Земята. Само че това не е краят на авиацията.

Френският инженер Клеман Аде наблюдава внимателно летенето на прилепите и успява да се откъсне от Земята със самолет. Горе-долу по същото време в Германия братята Ото и Густав Лилентал осъзнават, че колкото по-тежък е пилотът, толкова по-големи крила са му необходими. Tе конструират глидер с две крила, който успява да полети. Трагичният край на Ото Лилентал не спира опитите на останалите. Във Франция Клеман Аде прави нов, неуспешен опит.

Орвил Райт

Орвил Райт е роден на 19 август 1871 година в Охайо, САЩ. Заедно с по-големия си брат Уилбър той сбъдва най-старата мечта на човечеството – да лети!

Повратната точка в живота на братята е подарък, донесен от баща им след завръщането му от една командировка – играчка „хеликоптер”! Устройството се базира на изобретението на френския пионер в аеронавтиката Алфонс Пено. Хеликоптерът е дълъг около 30 сантиметра и е направен от хартия, бамбук и корк, с ротор задвижван от каучукова лента.

През 1889 година, след първата си година в гимназията, Орвил напуска училище, за да започне печатарски бизнес с брат си. По-късно братята започват да произвеждат собствена марка велосипеди. Първите важни аеронавтични събития през 1896 година запалват истинската им страст – страстта към аеронавтиката. Скоро те започват да изследват писанията и чертежите, посветени на летенето, дело на Сър Кейли, Лилентал, Леонардо да Винчи и Лангли и започват да правят механични аеронавтични експерименти.

Братята Райт построяват самолет, който се очаква да полети с помощта на автомобилен двигател. През 1903 година Орвил Райт става първият човек, полетял в моторизиран самолет. Въпреки че полетът далеч не е впечатляващ – продължава малко по-малко от една минута и достига разстояние от 260 метра, той има голямо значение. За първи път човек полита по правилния начин. Братята Райт правят още една крачка напред. През 1904 година те успяват да покрият разстояние от 1240 метра, държейки полета под контрол.

Насърчени от пробива на братята Райт, останалите изобретатели се опитват да построят самолети. През 1921 година Адриан Болан полита над Андите. През 1927 година Чарлс Линдберг прекосява Атлантика. През 1949 година излита първият търговски самолет, собственост на британския превозвач „Комет”.

Летенето в миналото

Независимо от често срещаните опасни обстоятелства в миналото, като разбиване при приземяване, пътят на авиационната слава не спира. Между 20-те и 40-те години на миналия век пътуването е много по-комфортно в цепелините. Гигантските летателни машини са по-бавни, но много по-удобни и луксозни. Снабдени с трапезария, читалня и помещение за рисуване, те са толкова просторни, че в тях пътниците могат да се разхождат. Тези въздушни кораби са пълни с газ. Задвижвани от перка, те са сериозна конкуренция на самолетите.

Видове самолети

Днешните самолети се сред най-изумителните транспортни средства. Те преодоляват лесно всички препятствия, планини, пустини и океани. Те са по-бързи от колите, влаковете и корабите. Съществуват много различни видове самолети. Глидерът няма двигател, той се плъзга във въздуха безшумно, подобно на птица. Витловите самолети се реят в небето самостоятелно. Реактивните самолети разцепват въздуха с изумителна скорост. Първият пътнически самолет е построен през 20-те години. По това време двигателите не са достатъчно мощни, за да полетят с голям товар. На борда не се допуска нито килограм излишно тегло. Самолетите са тесни, ревът на двигателите – оглушителен, а мирисът на изгоряло гориво предизвиква гадене. Днешните пътнически самолети са сред най-тежките и най-просторни видове, масивни гиганти, които излитат с помощта на мощни двигатели. Те побират до няколкостотин пътника.

Готови за излитане! Присъединете се към нашето пътуване в историята на летенето, посветено на честването на рождения ден на Орвил Райт в петък, 19-ти август 2011 година, в 17.00 часа по Da Vinci Learning.

Коментари (0)

Публикувано в на 3 август 2011 г.