Как работят парите? Хитова поредица на Би Би Си започва по БНТ!


„Възходът на парите” или как да разберем всичко за тях  – 6-серийна документална поредица по БНТ

На 10 октомври от 18.45 ч. по БНТ 1 започва 6-серийната документална поредица на Канал 4 на BBC – „Възходът на парите”. Филмът е отличен с награда „ЕММИ“ за най-добър документален филм от Международните телевизионни награди „ЕММИ“ /2009/. Сниман е през 2008 г. във Великобритания и е с продължителност 50 мин.

Откъде идват парите и къде отиват? Защо металните са заменени с хартиени? Защо фондовите пазари винаги завършват с крах. Защо усвояването на математиката от арабите позволява разцвета на изкуството и архитектурата през Ренесанса?

В тази забавна поредица, историкът и професор от Харвард Нийл Фъргюсън разкрива всичко, което трябва да знаете за парите. Резултатът: ще видим световната история в нова светлина. Ще разберем, че Ротшилд е могъщ колкото Уелингтън, разбил Наполеон при Ватерло. Ще разкрием защо социалното благоденствие, родено в Стокхолм, загива в Сантяго. Защо най-голямото събитие в световната финансова революция е трансформацията на две от най-големите държави – Индия и Китай – от бедността към богатството?

Възходът на парите е магическо пътешествие в историята  – от еврейското гето във Венеция до Шанхайската стокова борса. Да следваш парите е винаги верният път. Нийл Фъргюсън го следва от арабските улици до делтата на изтичащите кредити, така както слънцето изгрява и светът се завърта  – от Токио до Лондон и Ню Йорк. Съчетавайки динамичен монтаж от интервюта с финансови магнати и експресивния достъпен стил на коментиращия Фъргюсън, поредицата фундаментално ще промени представите за онова, което всъщност кара света да се върти.

Филмовата поредица коментираха в студиото на „Денят започва“ Владимир Трифонов (отговорен редактор „Селекция и програмиране” в редакция „Кино” в БНТ и програмен мениджър на „Дома на киното”) и икономическия анализатор Лъчезар Богданов. Те се обединиха около мнението, че филмите ще са интересни и образователни за хората, които не са специалисти по икономика. Филмът ще помогне както на обикновените хора, така и на икономисти и банкери по-лесно да се обясни същината на финансовите пазари и на паричните системи. Темата на първия епизод са кредитите.

1 епизодАлчни илюзии

Кредитите – от началото им в древна Месопотамия до съвременната система на банкиране. От теглото на плът във „Венецианския търговец“ до финансовите „акули“ в Глазгоу, от „обещанието за плащане“ на глинените плочи във Вавилон да банковата система на Медичите. Професор Фъргюсън обяснява произхода на кредитите и дълговете и защо кредитните мрежи са необходими на всяка цивилизация. За финансовите кризи, като резултат от световната икономика. Според проф. Нийл Фергюсън, „както и да наричаме парите, те или ни въздигат, или ни погубват…“

Коментари (1)

Публикувано в на 8 октомври 2010 г.