Как работи мозъкът на банков обирджия – обяснено при Коритаров!

Екс-директор на института по психология на МВР споделя тънкости от кухнята с Коритаров

В „Свободна зона” по ТВ+ бившият директор на института по психология на МВР Бойко Ганчевски коментира заложническата криза в Сливен, когато 28-годишният Стефан Петров похити клон на банка в града и взе заложници. Драмата завърши с щастлив край и без жертви, но това в никакъв случай не означава, че ситуацията не се нуждае от анализ.

Още в първия ден на трагедията, два часа след като стана известно, че Петров е похитил банковия клон, в студиото на „Свободна зона” по телефона Ганчевски бе потърсен, за да анализира случващото се. В 3-минутен коментар той предрече добрия завършек на операцията, който обаче щял да изиска време. Как успя да го направи – оптговорът на този въпрос потърси Георги Коритаров лично от него.

В ефира на ТВ+ Ганчевски подчерта, че по случая е работено изключително професионално. Той допълни, че психолозите, работещи с Петров, познават много добре криминалното поведение, което преминава в няколко фази.

Първата фаза е шокова. Тогава похитителят не е планувал да взема заложници, а единствено това как да влезе, да вземе парите и да излезе невредим. В момента, в който той взима заложници, него го е страх толкова, колкото и самите похитени, увери Ганчевски. Тогава адреналинът в тялото му се увеличавал и напрежението избивало в агресия. Това се случва след около 15-20 минути – един от опасните моменти от психологическа гледна точка – и за полицията, и за заложниците. Точно тогава трябва да се изпълняват желанията на похитителя, без, разбира се, да му се дава оръжие, наркотици и коридор за изход.

Втората фаза е свързана с повишената активност на извършителя, който започва да се самоутвърждава пред себе си и пред заложниците, като започва да стреля по монитори, камери и т.н. След това идва моментът на преосмислянето, в който се заражда желанието за самоубийство.

В третата фаза започва изтощението, умората. Тогава психологът може да внуши на похитителя да се предаде, но имайки предвид, че склонността към суицидни действия е засилена.

„Контактът между похитител и психолог в повечето случаи става чрез подхвърлен телефон. Задължително е психологът да не пита какво правят заложниците. Встъплението в разговара с похитителя, трябва да е добронамерено. При нас основното е времето, защото колкото повече се разговаря с извършителя, толкова повече желанията му за действие губят инерция. Добрият психолог е добът слушател. Когато извършителят има възможност да сподели, агресивността му намалява”, каза Ганчевски в „Свободна зона”.

Той допълни, че вероятно ще има нови нападения на базата на копирано поведение от страна на други представители на престъпния контингент. Според него медиите направили от случващото се риалити шоу, а това тяхно поведение можело да провокира подражателни действия от страна хора със сходни  на Петров проблеми.

„По мое мнение, нещата трябваше да се оставят до голяма степен в ръцете на професионалистите”, коментира експертът.

„България не се намира в стерилна среда – ние сме член на ЕС и на НАТО. В книгите на „Ал Кайда” преди време пишеше, че България е свещена земя, на която не трябва да се посяга и Господ ни пази. Това не е причина да не сме готови за евентуален терористичен акт”, каза в ефира на ТВ+ Ганчевски.

„Материалите на „Ала Кайда”, които лично съм чел, са изключително професионални – как се вербуват терористи, как се водят преговори с тях, как се извърва психологическата манипулация. В техните книги пише, че нас Господ ни пази, но не трябва да разчитаме само на този религиозен въпрос”, допълни той.

Към края на разговора в „Свободна зонаГанчевски каза, че охранителите на клона на банката в Сливен са допуснали основни грешки в работата си, когато Петров е похитил сградата. На първо място са мислели за реакцията на работодателите си, колегите и медиите, вместо това как да действат на момента. Охранителите също така не са били с оръжията си.

Коментари (0)

Публикувано в на 30 март 2011 г.