Как едно семейство възроди затънтеното Лалково – „Темата на Нова“ с онлайн видео и снимки

Как едно семейство възроди затънтеното Лалково – „Темата на Нова“

Събота, 20 март, 19:30 ч. в „Темата на Ноав”:
Лукс на село…
автори: Даниела Пехливанова

За хората от града тишината е екстра, която няма как да си позволят. Уединението се свежда до там, че трябва да дръпнеш пердетата, за да не те гледат от съседния балкон.

За хората от село тишината е безплатна, както и уединението, което понякога дори е равносилно на самота. Хората там са свикнали с красивата природа – дотолкова, че дори не я забелязват. Свикнали са и с тишината… Екстрите обаче се броят на пръсти, а за проблемите пръстите не стигат.

Единствено у нас може да се случи да отидеш да почиваш на село, където няма ток. Има наводнение, защото няма отводнителни канали. Единствено у нас атмосферата е толкова автентична, че ни връща няколко века назад във времето, когато е нямало телефони и интернет. Ето това е елховското село Лалково.

За повечето хора тук връзката с останалия свят се е загубила изцяло. Няма нито магазин, нито училище, нито дори църква. Има само една кръчма, една река и също толкова автентична миризма на село.

И все пак, тук всичко е истинско. Тук всичко е такова, каквото е било. И въпреки, че никой не повярвал във възможностите на Лалково, едно семейство се преборило с бюрокрацията и с пари, спечелени от европейски проект, направили стар и порутен имот в къща за гости, която не отстъпва по нищо на доста от скъпите хотели…

Коментари (6)

Публикувано в на 20 март 2010 г.