Как да разберете дали вечеряте с Дявола? Фиеста ТВ показва!

Акценти за последната седмицата 25 – 31 октомври:  бели, лакомства и люти авантюри по Фиеста ТВ

Люти страсти и сълзи в „Полуостровът на съкровищата”

Животът познава множество истории, завършили със сълзи, но общо взето липсват такива, които да започват с плач. При това мъжки плач.

Вторият епизод на „Полуостровът на съкровищата” обаче стартира с обилни сълзи, дим и пушек. А причината водещият Валери Нешов и събеседниците му да се разчувстват е менюто, разбира се.

Обиколката на приказно красивия Тетевенски Балкан минава през сериозни изпитания, каляващи мъжеството. След старта с чушка-пръжка (ред люта чушка, ред сланина и много пушек) ще се учим да ловим местна пъстърва с кош на име „дупник” и ще минем изпитанието на „тетевенската саламура” – местна рибена чорба, отново люта, солена и кисела, за която твърдят, че ако до третата лъжица на някой от сътрапезниците не му излязат сълзи и пот на челото, вероятно сте поканили дявола на вечеря.

Но няма да прекаляваме с рибарските истории, а ще видим няколко напълно достоверни и изпълними рецепти. И така до лиричния финал – еклери с крем брюле и къпини, прясно откъснати по поречието на р. Вит.

Пътуванията до „Полуостровът на съкровищата” започват още от понеделник, 18.30 ч. и продължават в сторен график през цялата седмица (вижте програмата) и не закъснявайте, авантюрата си струва всяка минута!

Долче вита за Хелоуин

Тъй или иначе тотално се объркахме в глобалния компот от традиции, празници и стилове, но нещата имат и добра страна – можем да вземем най-хубавото от различните култури. Ако сте решили да почетете силно тачения в САЩ Хелоуин и да будувате в последната нощ на октомври, (тази година се пада неделя), изпийте едно хубаво черно и гъсто кафе, но по италиански.  А кой да ни покаже ритуалите, съпътстващи кафето по-добре от Дейвид Роко?

Основното, което трябва да запомните е, че пиенето на кафе предполага общуване, или поне приятна раздумка. Това с ходенето и забързаното надигане на картонена чаша с рядка кафеникава течност е профанация (трябва да знаем къде да спрем с копирането на американците – Хелоуин добре, но от кафе в Европа разбираме повече. Да прощава Кари Брадшоу).

За награда Дейвид Роко ще ни подари и рецепта за лакомство, с което ще умилостивите и най-големия пакостливец – Lingue di gattо или котешки езичета.

Независимо дали ще изберете беля или лакомство, оцветете оригинално последната откомврийска неделя със „Сладкия живот на Дейвид Роко” от  9.00 и 15.30 ч.

Животът е по-хубав с десерт и то не само по празници

Даже да не понасяте Хелоуин и подобни присадки на чужди празници, сигурно ще се съгласите със световноизвестния сладкар Жак Торес, известен и като Шоколадовия Жак, че „животът е по-хубав с десерт”.

От маесто Жак ще научите да темперирате шоколад, да точите многолистно и бадемово тесто, да ваете сложни украси. Но можете „да купите” от него нещо наистина много оригинално – трик за направа на домашни смучещи се бонбони и близалки. С подобен специалитет ще изненадате приятно не само децата, но и възрастните – защото те също са били малки и пазят мили спомени от захарните лакомства. Пък и изработването на бонбони при цялата си сложност напомня детска игра.

Надникнете в работилницата на „Шоколадовия Жак”, тя е отворена всеки ден от 9.00, 15.00 и 19.30 ч. по Фиеста ТВ.

Коментари (0)

Публикувано в на 25 октомври 2010 г.