Къде са балсамирали мумиите – „Без багаж“ в града на инките с онлайн видео и снимки

Къде са балсамирали мумиите – „Без багаж“ в града на инките

Разходката из града на древните инки Куско продължава в „Без Багаж” по БНТ


Тази неделя, от 14:30ч. разходката на екипа на предаването „Без багаж” и зрителите на БНТ из града на древните инки Куско ще продължи.


Градът, където минало и настояще се преплитат и образуват интригуваща атмосфера дава чудесен пример за синтеза между две коренно различни култури- европейската и тази на древните инки.

 

Намиращ се в подножието на Свещената долина и построен във формата на пума, Куско е разположен на над 3000 метра надморска височина. Над града се издигат величествено руините на инксата крепост Саксайуаман.


Мистерионият комплекс е истинско архитектурно чудо. Гигантската конструкция е изградена с огромни камъни, за които и до днес не е ясно как са транспортирани до там. Най-тежките от тях са 140 тона, а големината им е като на средно голям камион.


В много отношения мястото надминава по великолепие Стоунхендж, египетските пирамиди или постройките на маите.


Саксайуаман е едно от чудесата на древния свят. Испанците не можели да си обяснят как „дивите и невежи „индианци“ са способни да построят подобно великолепие. Мислели дори, че крепостта е работа на демони и зли духове. Някои хора и до днес са на мнение, че древните кечуа не са издигнали чудото.


Инките подобно на египтяните вярвали и в задгробния живот, и силно почитали  мъртъвците си. Близки носели дарове, храна и различни предмети и ги оставяли на гробовете на починалите. Те били убедени, че мъртвите ги чуват, а предметите, които им носят, ще влязат в употреба и в задгробния им живот.


Зрителите на БНТ ще могат да влязат заедно с екипа на „Без Багаж” в специалното място, което е служело за балсамиране на телата. Инките са мумифицирали телата на знатните граждани, а мумиите подреждали според ранга на хората редом със статуите на боговете.


Още за тайните на древния град на инките очаквайте тази неделя, в „Без багаж” само в ефира на БНТ.

Видео запис от предаването ще откриеш тук.

Коментари (0)

Публикувано в на 16 август 2011 г.