Изследователи: Чудесната планета от Da Vinci Learning

DA VINCI LEARNING – програмни акценти декември 2017

 

Премиера

Изследователи: Чудесната планета

Продължава от ноември

От 9-ти декември 2017, Всяка събота и неделя, 20.05 и 20:30 ч.

През декември продължава премиерната поредица „Изследователи: Чудесната планета“ и можете да придружите Филип Кусто в пътешествията му да различни места в изследване на чудесата на нашата планета. В Банф, Канада, Филип ще се присъедини към екипа за лавинна безопасност, който ще му покаже различни начини за контрол на лавините, включително взривове с динамит. После ще се отправи към Фремонт Шато Лейк Луиз за една снежна експедиция. След това Филип ще гребе на 6-местно кану и ще научи всичко за ранното хавайско корабоплаване. А във Флорида ще се присъедини към членове на племето Семинол, които ще му покажат как растенията служат за важни инструменти в блатните местности. Следва пътуване до Бахамите, за да отидем заедно с професионален водолаз да видим най-дълбоката соленоводна синя дупка. След това ще се отправим към мангровите гори, за да видим как местните учени проследяват бебета лимонови акули от десетилетия. В следващите епизоди ще се присъединим към екипа за изучаване на акулите в Университета в Маями, за да изследваме акули и ще се отправим към Флорида, където Филип ще посети лаборатория за противоотрови, дом на стотици отровни змии. В Университета в Пенсилвания Филип ще научи за опрашителите и ще се включи към екип, който изучава преноса на зарази от комарите. Ще се отправи и към красивия Ледников национален парк, където ще открие фосили на насекоми отпреди 45 милиона години, ще намери диви боровинки и ще се присъедини към студенти, участващи в гражданска експедиция. В Кий Ларго ще бъдем с клас гимназисти, доближаващи се до хабитатите в морските треви, а по-късно ще отпътуваме за потоците на Пенсилвания, за да наблюдаваме водни насекоми. В университета в Маями Филип ще посети лаборатория, която може да симулира ураган от 5 ниво, а в университета в Рено ще разглежда т.нар. клатеща се маса, която проектира сгради, издържащи на земетресения. После Филип ще посети Национален парк Конгари, където ще улавя и маркира местни прилепи. След това ще изучава моделите на летене на горските щъркели и ще наблюдава магическия преход от гъсеница до пеперуда. Филип ще се отправи и към Тексаския университет, за да анализира микроскопичния свят на пясъка и да разбере как науката за микросвета играе роля при изучаването на огнените мравки, а в университета в Пенсилвания ще научи всичко за почвата.

Гледайте „Изследователи: Чудесната планета“ и се удивете!

 

Изумителният свят на гравитацията

10ти декември 2017, 21:00 и 22.00 ч.

Бихте ли искали да загубите тегло без упражнения и диети? Бихте ли искали да остареете малко по-бавно от вашите приятели? С тези провокативни въпроси професор Джим Ал-Халили ни кани в удивителния свят на гравитацията.

Гравитацията е повече от това, което се случва, когато изпуснем един предмет: Тя е феноменална природна сила, която оказва влияние върху всяка област от нашия живот. Тя придава форма на нашите тела и нашата планета. Нищо не се случва на Земята без нейната сила и влияние. А ние все още продължаваме да откриваме нейните тайни.

Със своя увлекателен и достъпен маниер професор Джим Ал-Халили изследва най-новите открития в областта на гравитацията, като посещава лабораториите, където са открити гравитационните вълни и се изумява от най-новите теории. Със записи от миналото и от най-новите космически полети той обсъжда ефектите на гравитацията с космонавта Крис Хадфийлд и вижда какво се случва когато запратите мокър парцал в пространството. Тъй като гравитацията наистина оказва влияние върху скоростта ни на стареене, теглото и височината ни, той тръгва на пътешествие из Великобритания в търсене на мястото, където тя е най-слаба. А ако сте си мислели, че чукът пада по-бързо от перото поради неговото тегло, гледайте ни за да разберете защо това не е вярно.

Всичко това и още повече в “Изумителният свят на гравитацията“ този месец по Da Vinci Learning.

Коментари (0)

Публикувано в на 27 ноември 2017 г.