Изпъдили Миглена Ангелова досущ като „сезонен работник“

Миглена Ангелова изригна: Спирането на „Искрено и лично“ е убийство!

„От 21-ти януари насам най-трудният момент в денонощието за мен е сутринта. Тогава, събуждайки се, осъзнавам онова чувство на загуба, което изпитват хората във възможно най-страшните моменти от живота си. Все едно съм тичала към нещо красиво и буквално изневиделица са ме спънали“. Това разкрива водещата Миглена Ангелова, която бе свалена от екран по ТВ7 преди седмица. Последното заснето предаване, което зрителите ще видят с нейно участие, ще се излъчи на 4 февруари.

Първоначалният договор, който Ангелова подписва, е със срок до 2015 година. Вечерта на 20 януари й се обаждат по телефона с уточнението, че снимките, подготвени за следващия ден падат, а договорът на „Искрено и лично“ е прекратен.

Журналистката категорично отказва да се занимава с друго, освен с водене. „Не желая да оцелявам, работейки нещо друго. Не желая да се осланям на милостта на добрите българи. Не желая да работя, за да поддържам жизнените си функции“, проплаква русенката.

Отсвирена от всички телевизионни ефири, Миглена Ангелова си търси работа чрез социалните мрежи. Тя дори си показва ноктите, с идеята, че ще бъде върната отново: „Няма да се примиря с това който и да било да се държи с истински независим продуцент от моя дребен калибър, както и с екипа ми, като със сезонни работници, случайно попаднали на полето, които можеш да пропъдиш по всяко време“, категорична е Ангелова, цитирана от lifestyle.bg.

Вижте пълния текст на изявлението на Миглена Ангелова, направено на нарочна пресконференция:

„Никога не съм давала пресконференции, защото считам, че моите битки са мое задължение, а намеренията преди какъвто и да било старт са само пожелания, с които не си струва да губя времето на когото и да било.

Днес обаче е различно. Осъзнах, че битката, за която мълчах и се залъгвах, че не струва вниманието на хората, вече отдавна не е само моя!

От 21-ти януари насам най-трудният момент в денонощието за мен е сутринта. Тогава, събуждайки се, осъзнавам онова чувство на загуба, което изпитват хората във възможно най-страшните моменти от живота си. Все едно съм тичала към нещо красиво и буквално изневиделица са ме спънали, а аз се търкалям в пропастта, заради собствения си устрем. Това чувство е познато на повечето българи! Убедена съм, че всички неведнъж сме го изпитвали!

В началото на настоящия телевизионен сезон моята продуцентска къща подписа договор с “Ноу Фрейм медия България” АД за производството на предаването “Искрено и лично”. По силата на този договор ние сме съпродуценти на предаването, като фирмата ми има и авторските права. По същия начин винаги съм работила и с бТВ, и с Нова ТВ, и с “Междинна станция”. Договорът ми с “Ноу Фрейм медия България” АД е изготвен на базата на договора им с ТВ7 и е за срок до лятото на 2015 година. Договорите с хората от моя екип са изготвени на базата на съпродуцентския договор с “Ноу Фрейм медия България” АД.

Вчера, след като писмено бях помолила за официален документ по отношение на договора ми с “Ноу Фрейм медия България” АД, получих такъв. В него пише, че договорът между нашите две дружества се прекратява от 20 януари.

Като повечето хора съм зависима от работата си. Зверски съм зависима от нея емоционално. Обичам я безумно и се чувствам невероятно щастлива и окрилена в редките мигове, когато успявам да остана доволна от себе си, докато я работя. По време на последните записи на “Искрено и лично” аз бях доволна от себе си, от резултатите ни, и от екипа, който сформирах. Ние с колегите от “Искрено и лично” имаме нужда да бъдем заедно. На нас, като на повечето българи, ни харесва да се скъсваме от работа, когато го правим в името на качеството, и в името на това да сме полезни. В нашия случай – така да си свършим работа – честно и качествено, че хората пред екраните не само да разберат всичко без усилие, но и разбраното да им помогне да живеят по-добре.

Много пъти през последните месеци чувах въпроса: ама защо в тази телевизия? Отговарям сега – за мен няма абсолютно никакво значение в коя телевизия съм, стига да мога да изпълнявам професионалните си задължения и да не ми казват какво може и какво не може.

Искам да използвам възможността твърдо да заявя, че в ТВ7 никой никога не ми е указвал, не ме е съветвал да правя едно или друго, да говоря по конкретна тема или да премълчавам друга. Считам и, че стискайки дистанционното в ръка, зрителите трябва да търсят предаванията, които не ги занимават с преливане от пусто в празно, независимо в коя телевизия са. В това нямане на алтернативни варианти, единственото разумно е да се използва всяка възможност да чуеш умен събеседник, дори да е поканен в най-сивата, бедна, местна кабеларка.

Знам, че популярното обяснение за спиране на предаване обикновено са рейтингите. Този митичен призрак, за който всички говорят и никой не е виждал как се прави. Още сега казвам, че клауза за рейтингови показатели в договора ми с “Ноу Фрейм медия България” АД няма. Логично е да няма подобна клауза и в договора на “Ноу Фрейм медия България” АД с ТВ7 по отношение на предаването “Искрено и лично”.

На 20 януари късно вечерта получих обаждане, че падат снимките на предаването, предвидени в графика за следващия ден. Ставаше дума за 6 издания, които ние щяхме да заснемем в обичайното време между 9.30 и 15 часа на следващия ден. Естествено, никой нищо не знаеше. Обадих се на редакторите в моя екип с молба за предупредят всички хора, които сме поканили. Някои от тях пътуваха от други градове и вече бяха пристигнали в София за снимки.

Обадих се също на управителя на “Ноу Фрейм медия България” АД – Антон Гугов. Единственото, което успях да направя, беше да си уговоря среща с него на следващия ден.

На въпросната среща изясних позицията на “Ноу Фрейм медия България” АД като съпродуцент на предаването – ще се борят ли за него, ще искат ли обяснение от ТВ7, какви са клаузите в техния договор, които допускат спиране на предаването, какви са предвидените неустойки.

Г-н Гугов ми обясни причините, поради които няма как да отговори на очакванията ми нито по отношение изясняването на ситуацията с ТВ7, нито по отношение на договора с ТВ7, който не може да ми покаже. Аз няма как да коментирам тези причини.

Същият ден се видях за първи път с изпълнителния директор на ТВ7 – Десислава Тошева и за втори – с програмния директор – Надя Костова. Десетина минути преди срещата ни, ТВ7 вече бяха разпространили официалното си становище по случая, така че в общи линии срещата ни премина в духа на безсмислен разговор върху конкретна тема, истината за която няма как да бъде казана.

Едно умно, българско момче на годините на голямата ми дъщеря, което се опитва да живее далеч от България, композиторът, който написа музиката, която звучи в предаването, ми писа по повод поредното спиране на “Искрено и лично” следното:

“Браво за решението за пресконференцията. Недей да мълчиш. Причина за спирането ти едва ли е рейтинг, а най-малко е качество. Обичам предаването още отпреди да те познавам. Напоследък не следя нищо от БГ с изключение на И&Л… Това като зрител. А като приятел ти казвам, че напълно осъзнавам причината за деградацията в България – това примирение с нелепостите, то е основната причина.”

Много мислих над това. Сравних себе си преди 15 години и сега. Освен пасивната съпротива, която всички сме развили, аз също свикнах с беззаконията, които вилнеят в държавата ни. Свикнах Родината ми да е управлявана от необикновени единствено в безочието си крадци.

Отказвам, обаче, да свикна, че в българските медии законът не се уважава, че хора, които ръководят журналисти, самите неглижират и не уважават договорите, които подписват.

Заявявам, че няма да се примиря с това който и да било да се държи с истински независим продуцент от моя дребен калибър, както и с екипа ми, като със сезонни работници, случайно попаднали на полето, които можеш да пропъдиш по всяко време.

В България още никой не е отменил договорите и задълженията за страните, които те пораждат.

Ако и българските продуценти, също като коректните български предприемачи, в името на днешните трохи и светлото, но недостъпно бъдеще, свикнат да не работят това, от което разбират, то с нас, като нация и народ, окончателно е приключено. Можем да не се вълнуваме от демографската криза, а умно да приемем, че това, което няма сили за се пребори за живота си, просто трябва да умре.

Не желая да оцелявам, работейки нещо друго. Не желая да се осланям на милостта на добрите българи. Не желая да работя, за да поддържам жизнените си функции. Не желая да емигрирам и да се мъча да забравя страната си. Настоявам да работя това, за което съм учила, за което не спирам да се готвя, това, което мога да правя.

Искам да работя по ясни професионални критерии, без да участвам в приятелски кръгове, без да съм финансово изгодна на случайни, некомпетентни хора, без да дрънкам баналности от което и да било студио, доволна от това, че ме показват, и обсебена от страха да не би случайно да настъпя нечии интерес.

Считам, че лишаването от работа, за която имаш знания, способности и умения, е вид убийство. И отказвам да се примиря с факта, че понастоящем единственият бизнес у нас е политическият, че има колеги, които вместо да се борят с това, се чудят о коя политическа сила да се отъркат и чие протеже да станат.

Наясно съм, че не можем да излъчваме “Искрено и лично” нито от полето, нито от Балкана! Силно се надявам у нас да има национални канали, които да не обслужват корпоративни, политически, лични и всякакви интереси, а да функционират заради зрителите си и заради техния интерес и доверие…
Разбира се, оставам отворена и за ТВ7.“

Частично е използвана информация на агенция ПИК

Коментари (0)

Публикувано в на 30 януари 2014 г.