Избираме песен за Евровизия на три концерта по БНТ

Българската песен в Евровизия

За осми  пореден път България ще бъде част от музикалната карта на Европа с участието си в 57-мото издание на „Песенния конкурс на Евровизия” в Баку.

Българската национална телевизия обявява конкурс за набиране на песни за участие в националната селекция. Композициите могат да бъдат подадени в деловодството на Националната медия от 9.09.2011 до 11.11.2011 година.

Общите международни изисквания за участие на конкурса са песните да бъдат български национален продукт т.е текстът, музиката или аранжиментът да са създадени от български гражданин или изпълнителят да е български гражданин. Песните не трябва да са били публично изпълнявани или комерсиално разпространявани. Максимално допустимото времетраене на песента е 3 (три) минути. Публичното изпълнение на всяка песен може да се изпълнява от не повече от 6 лица на сцена. Те трябва да пеят на живо. Всеки участник има правото да избере на какъв език ще се изпълнява песента. Един изпълнител или композитор не може да участва с повече от три песни.

Изборът на участници в конкурса ще се извършва от специална Академия. Тя ще се състои от 20 до 35 членове. БНТ изпраща покани до професионалните организации на изпълнителите, композиторите, продуцентите, поетите, професионалните организации на медиите с музикална насоченост, професионалните музикални училища и националните медии за предложение за членове на Академията.

Академията е тази, която ще прослуша подадените песни и ще избере до 60 от тях за участие в конкурса. На 16.11.2011г. БНТ ще обяви публично списъка на песните, допуснати до участие в конкурса.

Само 30 от тях ще бъдат допуснати до полуфиналите. Техните заглавия и имената на авторите им ще бъдат официално обявени на  25.11.2011г.

Класираните за двата полуфинала до 30 песни се разпределят по равно за участие във всеки полуфинал чрез жребий. Песните се изпълняват на концерт на живо, в съпровод на синбек без вокали на 12 и 14.12.2011г., който ще се предава пряко по „БНТ 1” и „БНТ Свят” от зала 3 на НДК.

За участие на финала се избират общо 12 песни – по шест песни от всеки от двата полуфинала. Те ще бъдат оценявани от Академията и зрителите. Песента класирана на първо място от публиката и съответно от Академията ще участва на финала. Когато една и съща песен е класирана и от Академията и от зрителите на първо място, втората песен за участие на финал е песента класирана на второ място от зрителите.

Националният финал на конкурса за избор на българската песен в Евровизия ще се проведе на 28.01.2012г. Класираните на финала 12 песни ще бъдат изпълнявани на живо в концерт, който ще се предава пряко по „БНТ 1” и „БНТ Свят” от зала 1 на НДК. Песента – победителка на националния финал ще се реши от гласуването на Академията и зрителите. Поредността на изпълненията ще се определи чрез жребий. Зрителите ще оценяват песните по време на прякото предаване на съобщени предварително телефони с изпращане на SMS – по един за всяка песен от номер. На първо място ще се класира песента получила най-много точки.

Коментари (0)

Публикувано в на 26 август 2011 г.