Иван и Андрей видяха – полицията работи в унизителни условия

Полицейски протест в „Шоуто на Иван и Андрей”

Броени дни преди стачката на българските полицаи, Иван и Андрей разговаряха с трима представители на Синдикалната федерация на служителите на МВР – Галентин Грозев, Илия Кузманов и Борислав Мазнев. Гости от родната полиция имаше и в публиката на шоуто.

Защо се готвят да вдигат стачка? Как на всяка патрулка се пада по една зимна гума? Защо патрулките не са минавали технически преглед? Как така от 13 млн. лв., допълнително отпуснати средства за МВР, 12 млн. отиват за безлимитен бензин? Това бяха част от темите, които засегнаха пазителите в разговора си в студиото на вечерното шоу.

Интервюто започна с видео, което самите гости бяха подготвили. В него зрителите видяха потресаващи кадри за отвратителните условия, в които полицаите са принудени да работят. Те няма да протестират за високи заплати, а за промяна на базите от страна на прилежащото им ведомство – „Министерство на всичките работи”, както те шеговито нарекоха МВР.

Полицаите потвърдиха информацията, че патрулките не са минавали на технически преглед. Също и това, че някои автомобили се спират от движение, защото МВР няма пари за масло. Понякога полицаите карат „спонсорски автомобили” или лади, които трябва да бъдат бракувани. А друг път се налага да бутат колите, за да запалят.

Също така от две години полицаите нямат нови униформи. Здрави облекла има за по-малко от една трета от персонала, а останалите ползват униформи, предназначени за служители на частни СОТ-ове.

Някои от пазителите прекарват двадесет и четири часови дежурства във фургони, в които няма нормални битови и работни условия. Няма дори тоалетни и служителите са принудени да се облекчават, където могат.

Едва 25% от техническите консумативи са притежание на МВР, а останалите 75% са собствена техника на самите служители. Всеки си е купил сам фенерче при положение, че то задължително се изисква в работния процес. Зареждат бензин със собствени средства. Полицаите нямат отговорност да дават за консумативи от собствения си джоб, но го правят.

„Всичко е въпрос на лична мотивация!” – бяха категорични тримата служители на реда. На въпрос как понасят всичко това, полицаите отговориха: „Ако не работим ние, кой ще остане да работи там?”. За тях тази професия е призвание.

Въпреки че хора от техните редици като Бойко Борисов и Цветан Цветанов са начело на държавата, полицаите смятат, че има пропаст между шефовете и служителите.

Накрая домакините поискаха от гостите си окончателен отговор за това дали ще стачкуват, а те отговориха категорично: „Естествено!”.

За финал Иван и Андрей подариха на тримата полицаи пробита гума, в унисон със състоянитето на системата на МВР. Те от своя страна подариха на двамата водещи полицеиски тениски.

***

В четвъртък вечер гости в „Шоуто на Иван и Андрей” ще бъдат известни български бащи с техните деца – Крум Савов с двамата си близнаци, Алфредо Торес с две от децата си – Джойс на 6 год. и Дженифър на 3 год., Александър Сано – Среброто с дъщеричката си Ава. В студиото ще бъде и още една Ава – дъщеричката на Иван и Вихра. „Отчаяните съпрузи” – Крум Савов и Иван, както и останалите татковци ще си говорят за това как бащите се грижат за децата си – съвети, проблеми, несполуки и любими моменти.

„Шоуто на Иван & Андрей” – всяка делнична вечер от 22:00 часа по Нова телевизия !

Снимка: Явор Иванов

Коментари (0)

Публикувано в на 14 октомври 2010 г.