Испанският посланик: ще видим как можем да помогнем на К2

Хорхе Фуентес:  „Скъпа госпожо Беновска, Вашето радио е едно обичано  от много слушатели. И аз имам доказателства за това.

Интервю на Илиана Беновска за „На шестия ден” – съботен политически обзор на Радио К2

– Ваше превъзходителство г-н Фуентес, Испания за втори път председателства ЕС – първо при въвеждане на еврото, а сега след приемането на  Лисабонския договор. Каква е вашата оценка на това председателство?

– През 2002 г. испанското председателство трябваше да направи така, че ЕС да поеме своя  път по спокоен и ефективен начин на фона на европейската панорама. Испанското председателство ще бъде запомнено, защото ние трябваше да приложим новите норми от Лисабон: появата на постоянен президент и също на вицепрезидент и министър на външните работи, подсилен парламент и постоянна външна дипломатическа служба. Испания положи съответните усилия всички тези постове и длъжности да бъдат достатъчно силни и да работят по адекватния начин. Мисля, че ще бъдат необходими още две ротационни председателства, за да може системата на Лисабон перфектно да функционира.

– За България е чест, че посланик със специален ранг на Испания е за втори път у нас. Къде виждате напредък и в какво да се вложат повече усилия?

– България е страна, важна за ЕС, заради факта, че влезе в евросъюза, когато все още част от нейното икономическо развитие не беше напълно завършено. Следователно по някакъв начин посланиците от съюза тук имаме допълнителната мисия да помогнем на България с нашия опит и съвет, доколкото това е възможно. Например – Испания има чудесен опит в усвояването на фондовете от ЕС. И предаваме на България в рамките на нашите възможности този опит. Поставил съм си за цел България, която има право да получава до  един милиард евро на година, да го направи.

– Срещахте ли се вече с министъра  по европейските фондове г-н Томислав Дончев? Добихте ли представа за неговата програма и дали така ефективно ще да го подпомогнете, както Испания подпомага министъра на правосъдието г-жа Попова в усилията й да осъществи реформа в правораздавателната система?

– Той е блестящ човек. Казах му, че му имаме доверие, ще може да проведе успешна политика за цялата страна, както като кмет на Габрово. Начертахме първоначален план, основан на испанския опит. Испания получи фондове,които представляваха 1% от нашия БВП. България ще има право да получи над 3% от нейния БВП. В момента усвоявате едва 4% от полагащото ви се. Министърът ще посети резиденцията на Испания на 3 юни. Ще проведем обяд с 27-те посланици на ЕС по същия начин, по който вече сме организирали такива срещи с някои от големите политици на страната. През юни ще приключим срещите с министър председателя, за да може той да направи оценка на ситуацията на

правителството, долу-горе една година след встъпването му във власт.

Испания и България имат много добри отношения в много сфери. Бих казал, че по- специално в областта на правосъдието има чудесно, хармонично сътрудничество. Испания подкрепя усилията за реформи на министъра на  правосъдието и на сегашното правителство. Давам си сметка, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветанов е обезпокоен във връзка с корупцията и организираната престъпност. Факт, е че след като полицията и МВР са действали по ефективен начин, е необходимо правосъдието и съдиите да действат по същия начин и задържаните да бъдат осъдени. И ако са виновни, да бъде произнесена съответната присъда. И това трябва да се прави бързо.

– „Економист“ квалифицира  България като полицейска държава.

– Трябва да има добро равновесие между изискванията на правовата

държава, които са фундаментални, и изискванията на народа да има система за сигурност, за достатъчна защита – ако щете и полицейска. Която действително да не позволи, не допусне задържаните да влязат от едната врата и да излязат от другата. Това е задължително в една страна. В противен случай силите на реда се деморализират, защото виждат, че те залагат живота си за нищо, а народът – защото вижда, че престъпниците продължават да са на свобода.

– „Економист“ излезе и с констатация, че повечето големи медии са с неясна собственост. От името на „Радио К2“ ще ви кажа, че необвързаните с икономически и политически интереси медии трудно оцеляват финансово. Министър-председателят говори за прозрачност в собствеността и финансирането на медиите, но властта не прави нищо реално. Например, ЕК организира ежегодни конкурси по поставени теми за електронните медии от цяла Европа. И, така, хем финансирането е ясно, хем се работи в полза на обществото…

– Скъпа госпожо Беновска, Вашето радио е едно обичано  от много слушатели. И аз имам доказателства за това.

– Страхотно Ви благодаря!

– Заради вашата политическа линия, заради вашата независимост, заради интелигентността на хората, които ръководят и работят в това радио. Без всякакво съмнение не сте радио, което  разполага с големи средства.

Уверявам ви, че ще разговарям с моите приятели в ЕС и с други важни посланици и ще видим как можем да помогнем. Защото мисля, че е важно Вашето радио да функцонира добре и да продължи да работи добре.

Не съм съгласен обаче с идеята, че България е  полицейска държава. Би било лесно да каже, че тъй като премиерът Борисов, а и вицепремиерът Цветанов, които са най-припознатите лица от общественото мнение, идват от среди на МВР, и изкушението да се заключи, че влиянието на полицията е прекомерно. Това вече не отговаря на реалността. Вярно е, че министър- председателят Борисов и вицепремиерът Цветанов са много добри специалисти по въпросите на сигурността. И че те искат да изчистят страната. Но от това да се заключи, че България е полицейска държава – има много голяма разлика. Министерството на правосъдието поддържа добро равновесие, което по всяка вероятност е необходимо, за да се запазят принципите на правовата държава. Знам, че премиерът уважава позицията на министъра на правосъдието Попова и я счита за един от основните си сътрудници.

– Кога ще има визита на премиера на Испания Сапатеро в България или обратно – на премиера на България Борисов в Испания?

– По всяка вероятност в първото полугодие на следващата година.  Министър-председателят Борисов говори по телефона с г-н Сапатеро. Един изключителен разговор, приятелски, симпатичен.

Интервюто е публикувано във в-к „Стандарт”
Чуйте аудио запис

Коментари (0)

Публикувано в на 30 май 2010 г.