Инвалиди и Мира Радева бият алармата при Иван и Андрей

Иван и Андрей в помощ на хората с уверждания

На 05.10.2010 Иван и Андрей откриха „Ден на кариерата за хора с увреждания 2010 – мост за намаляване на ефектите от кризата”.

Само ден след събитието гости във вечерното им шоу бяха Албена Атанасова – зам. кмет на София, Ивайло Маринов – незрящо момче от Нов Български Университет, както и социологът Мира Радева.

Г-жа Радева подкрепя благотворителна кауза в полза на наркозависимите в България като пее в телевизионното шоу на Нова телевизия – „Байландо – сцена на мечтите”. Тя подкрепя различни каузи, свързани с инвалиди и е имала редица проекти в тази насока съвместно със зам. кмета на София – Албена Атанасова.

Тримата гости във вечерното шоу на Иван и Андрей са обединени от една идея, а именно желанието им максимален брой хора в неравностойно положение да си намерят работа.

Като социолог г-жа Радева веднага се насочи към темата за това, че няма статистика колко са хората с увреждания. Тъй като здравните проблеми на хората са различни, тя застава зад идеята да бъде изготвена здравна карта на страната.

Зам. кметът на София – Албена Атанасова, която също е инвалид, бе категорична: „Искам да направя много за хората с увреждания!”.

Противно на очакванията на двамата водещи тя сподели, че най-трудният й момент в живота не е денят, когато е загубила краката си, а на 14-годишна възраст, когато загубва баща си. Г-жа Атанасова има и син, за който твърди, че е израснал с нея и детето не се чувства неудобно от положението на майка си.

Незрящият Ивайло Маринов пък работи в библиотеката на Нов Български Университет.

„Университетът има желание да привлича хора с увреждания” – каза той.

Ивайло сподели, че трудностите за професионална реализация на хората с увреждания са наистина много сериозни.

„Хората са толерантни, но държавата не е!” – заяви още той.

Въпреки че среща много препятствия за хората в неговото положение, Ивайло вярва, че хората са толерантни.

Мира Радева вижда проблем в това, че години наред хората с увреждания са скривани, заради политиката, която е била на власт преди 89-та година. От това следва, че в настоящото родителско поколение не е изградена ясна представа за хората в неравностойно положение.

Ивайло Маринов бе доста критичен по този въпрос като каза, че организациите за хора с увреждания не правят нищо. „И в този смисъл хората с увреждания сами сме си виновни за положението, в което се намираме!”.

Г-жа Радева добави, че със сигурност всяка една от страните в обществото има вина, без хората с увреждания да се делят от това общество. Според нея в най-ранна възраст се закодира модела на поведение и там трябва да насочим вниманието си, за да постигнем промяна във възприемането на тези хора.

Зам. кметът на София отправи истинско обвинение към неправителствените организации, които се занимават с хората с увреждания. Също така тя отправи упрек и към медиите, които според нея търсят само жълти сензации и не идват на събития, свързани с хора в неравностойно положение.

За финал Мира Радева призова да не сме чак толкова критични към медиите, а когато не ни чуват, да викаме.

Ивайло Маринов даде предложение да се финансират софтуерни програми за незрящите.

„Образованието е важно!” – заяви Албена Атанасова. Зам. кметът на София призова още хората в неравностойно положение да се образоват, за да може, когато викат, да бъдат чути!

В четвъртък вечер гост в „Шоуто на Иван и Андрей” ще бъде външният министър на Република България – Николай Младенов. Иван и Андрей ще говорят с него малко по-малко от 24 часа след като той се е срещнал с най-важния външен министър на света, държавния секретар на САЩ – Хилъри Клинтън.

Г-н Младенов ще разясни и кога ще изпратят Шкумбата в Чикаго като консул и защо външно министерство смята, че той е по-подготвен от други дипломати.

„Шоуто на Иван & Андрей”  – всяка делнична вечер от 22:00 часа по Нова телевизия !

Снимка: Явор Иванов

Коментари (0)

Публикувано в на 8 октомври 2010 г.