Интригуващ филм за комунизма на Би Би Си стартира по БНТ с онлайн видео и снимки

Интригуващ филм за комунизма на Би Би Си стартира по БНТ

БНТ излъчва документалната поредица „Изгубеният свят на комунизма”

Tази неделя БНТ1 стартира излъчването на документалната поредица на Би Би Си „Изгубеният свят на комунизма”.

1989-та година променя живота на милиони хора зад Желязната завеса. Но какво е било да живееш в режима на комунизма. След края на Студената война някои европейци си спомнят за това време като интересно, разнообразно и пълно с образователни, професионални и развлекателни възможности – като свят, за който сякаш копнеят… Но това ли е истината? Какъв всъщност е бил животът с комунистическа идеология във всички сфери, отговорите зрителите на БНТ ще намерят в 3- серийната документална поредица на Би Би Си „Изгубеният свят на комунизма”.

Първият епизод -„Социалистическият рай /ГДР/” тази неделя представя интересни подробности около обявяването на Източна Германия за „социалистически рай“. В същото време това е най-шпионската страна в историята – 300 000 агенти от тайните служби  осигуряват сведения за 17-милионното население. Добродетелите на социализма са съпоставени с грозната истина за режима, през който хиляди невинни са екстрадирани към бившите концлагери или Сибир.

Изненадващо е, че Източен Берлин има своя странна версия за 60-те години на суинга и стриптийза като санкционирани от държавата, но компенсирани с носталгия по времето на гарантираните работни места, щедри благодеяния, другарство и национално осигурени изкуство и култура. За това време ще разкажат личности от киното, спорта, музиката и „свободни“ граждани…

Гледайте документалната поредица на Би Би Си „Изгубеният свят на комунизма” тази неделя от 18:05ч. по БНТ1!

Гледайте видео от поредицата тук.

Коментари (0)

Публикувано в на 6 юли 2012 г.