Интернет радио бин@p на БНР – стартира медия от ново поколение!

БНР разгръща нова медийна платформа – интернет радио бин@p

Само месец, след като откри най-новата си регионална радиостанция в Бургас, на 19 юли БНР стартира следващ нов проект – интернет радио бин@p.

Новият глас в модерната дигитална среда ще има 2 пъти по 3 часа  видеоблок „на живо” и стрийминг в 7 денонощни музикални канала, в които ще има ротация на всички  музикални жанрове.

БИН@Р е кросмедия от нов тип. Първото българско интернет радио, което дава възможност на аудиторията си да излезе от  матрицата на очакваното, като  слушателят става и зрител, участник в социална мрежа. Той може сам да програмира своето участие и да изгражда „своето” радио чрез блог от възможности, които му предлага новият продукт.

Бинар е гранична сфера между технологиите и езиковите средства на радиото, телевизията и социалните мрежи. Той ще провокира младите, към които е ориентирана основната част от програмните линии.

Публиката ще може сама да надгражда  съдържание,  да създава плейлисти, или  да  чуе харесвано предаване в  избрано  време.

„Такива радиостанции са рядкост все още в Европа, което само доказва водещите ни позиции в тази най-нова технологична област”, отбелязва генералният директор на БНР Валери Тодоров.

„Не се боим да експериментираме. Независимо от недостига на средства, намираме начин да изпълняваме приоритетите си като обществена медия. Активно работим върху привличането на аудитория от всички възрасти”, уточнява Тодоров.  По думите му, програмата на бин@p ще бъде  адресирана не само към  младежката аудитория, но и към всички активни хора, които избират езика на Интернет.

„Силата на обществените медии е в преноса на съдържание, а визуализацията на радиото е част от представата за новия електронен свят. Важното е, че ще получите медия, която ще ви предостави красотата на слушането, зрелището на картината и възможността да споделяте и изграждате свое съдържание чрез възможностите на Интернет. Това не е радио в Интернет, защото отдавна  слушате нашите програми онлайн или чрез мобилния си телефон, а Интернет-радио. Собствената видеопрограма няма претенцията радиото да прекрачва границата на телевизията. Да кажем условно, че то ще работи на граничната бразда”, подчертава генералният директор на БНР.

Седемте денонощни музикални канала на бин@p, чрез възможностите за ротация, предлагат всички жанрове от фондовете на БНР, включително  инди-поп, етно, уърлд, чилаут. Радиото стартира с програма от разнообразни предавания, ориентирани към интересите на активните млади хора. Тематично те  ще следват модерния начин на живот и интереси – екология, пътешествия, познавателни игри, гражданска активност, алтернативни форми на изкуство.

„Ние сме в началото, но процесът е необратим. Радиото влезе без колебания в новата цифрова и технологична ера. Вярваме, че Интернет не е краят на класическите медии, а носител на една нова трансформация, която отваря все още непозната перспектива”. Бин@p ще търси и разглежда проблемите на младите и ще бъде адекватно и съпричастно на тяхната среда”, коментира Паулиана Новакова, директор на дирекция „Интернет и цифрови програми” на БНР.

Двата слогъна на новата медия „Не бъди аналогов” и „Свобода от схемата” са профил на  духа и посоките на развитие и комуникация. Лицата на бин@p ще бъдат видими в рамките на 6-те часа видео излъчване. Всяко предаване разполага със свой собствен сайт. На адреса в интернет binar.bg аудиторията ще открие програмно изобилие от видеопродукти и анимация, както и галерии с интересни културни колекции и проекти. Извън схемите на традиционното, това е новият начин на мислене, общуване и търсене на активния човек.

Виртуалната аудио библиотека представя богато илюстрирани книги, а едно от първите радиоиздания в библиотеката са коледните истории на Георги Господинов от сборника „О`Хенри”, които авторът чете в партньорство с актьора Малин Кръстев.

Бин@p има амбицията да бъде  продължител на златната традиция на БНР в жанра радиотеатърАвтор на джинглите на радиото е Виктор Стефанов от рок група  „Киора”, а предаването „Съботен саботаж” ще бъде водено от Митко Новков.

В духа на най-новите тенденции на модерно медийно развитие, бин@p вече разработва и своята форма, под която ще бъде достъпно чрез мобилните устройства

Коментари (0)

Публикувано в на 14 юли 2012 г.