Интересът към телевизията намаля четири пъти за девет години

Младите българи все по-рядко гледат телевизия, а повечето от тях нямат телевизори в жилища, общежития и квартири.

Чрез сайта Google тенденции уловихме каква е реалната ситуацията в цифри. Кликнете на горната графика за пълен размер или разгледайте приложеното по-долу. Сами можете да изведете актуални данни на следния адрес.

По изчисление на Google за периода януари 2004 г. – януари 2014 г. интересът към телевизията е бил най-голям през октомври 2004 г. Това е логично, защото всяка есен започват да се излъчват най-мащабните предавания.

През декември 2013 г. едва 24% от онези, които са се интересували от телевизия през октомври 2004 г. все още проявяват интерес към същото изкуство.

Интерес с течение на времето

Вестник 168 часа разкрива как отливът на интерес се отразява реално на ТВ продуцентите в България.

Справка показва, че Би Ти Ви официално е регистрирала загуба за 2012 г. Тя е в размер на 1,974 милиона лева.

Проблемът тук не е в размера на самата загуба, а във факта, че изобщо я има. Телевизията обявява пасив за първи път в своята история.

За 2011 г. Би Ти Ви е на печалба от 7,374 милиона лева, а за 2010 г. тя е 31,205 милиона. 2008 г. пък е била особено успешна за медията, след като печалбата е в размер на 69.562 милиона лева.

Цифрите показват много сериозен спад на финансовия резултат само за пет години. Това е показателно за тв индустрията като цяло.

Друга водеща електронна медия – Нова тв е на още по-голяма загуба за 2012 г. – 2,548 милиона лева. Този пасив обаче може да се сметне за добър показател, защото справката показва, че през 2011 г. загубата е 49,986 милиона лева, а през 2010 г. 44,759 милиона. В последните години телевизията постоянно е на „червено“, а финансовите й показатели не са добри

Тв 7, която набира стремително скорост с много инвестиции в различни програми и продукти, също е на сериозна загуба. За 2012 г. пасивът е 30,297 милиона лева, като предната година е с шест милиона по-малко. Телевизията е постоянно на загуба в последните 6-7 години. Това обаче не пречи капиталите там да се наливат с широка ръка.

Ситуацията в обществената БНТ 1 е още по-тежка. В година, когато разходите на телевизията ще бъдат завишени чувствително, защото трябва да произведе много повече продукция заради цифровизацията, бюджетът й не само не бе увеличен, а напротив -намален с 5 милиона лева. Това налага в момента свиване на разходите за всички вътрешни и външни продукции, което същевременно не бива да засегне качеството им.

Прочетете целия повече от интересен анализ тук. Още по темата и как български продуценти се пренасочват към чужбина – тук.

Коментари (0)

Публикувано в на 6 януари 2014 г.