Инструкции за гледане на bTV HD, bTV Comedy, bTV Action HD

bTV публикува ръководство за онези, които изпитват проблеми с приемането на HD сигнал. Припомняме, bTV стартира излъчване в HD формат на 7 октомври 2012 г., а всички останали канали на групата, които до момента се излъчваха с пропорция на картината 4:3, преминават към пропорция 16:9. Това е пропорцията, с която се излъчват и HD каналите. Разликата между 16:9 и HD е в качеството на сигнала – при 16:9 качеството е по-ниско. Едно HD излъчване съчетава пропорция 16:9 и по-високо качество на картина и звук.

Ето и инструкциите от страна на bTV, ако изпитвате проблеми с приемане на програмите им след промените:

Важно: Особености при преминаването към HD и 16×9

От 19 ч. на 7 октомври програмата на bTV преминава в HD качество и формат 16х9. Освен bTV, в HD качество вече се излъчват и каналите bTV Action и RING.BG. Останалите телевизии, част от bTV Media Group – bTV Cinema, bTV Comedy и bTV Lady – от същата дата преминават към излъчване във формат 16:9.

Поради многообразието на модели телевизори и използването на различни кабелни, сателитни и други доставчици на телевизионен сигнал, bTV Media Group предупреждава зрителите, че е възможно форматът на приеманата картина да не отговаря на излъчваната от каналите на bTV.

В приложените примери ще откриете описание на най-често срещаните проблеми, както и насоки как да се коригират.

1. Приемане на SD картина с черни ленти отстрани

Това е възможно да се получи, когато телевизорът не разпознава, че програмата е в резолюция 16х9 и я визуализира в 4х3 прозорец, като добавя черни ленти. Това води до сплескване на картината и нарушаване на пропорцията.

За да се коригира изображението, от менюто на телевизора или приемника трябва да се избере режим 16х9. Тогава черните ленти ще изчезнат, картината ще заеме целия екран и няма да има нарушена пропорция.

2. Приемане на SD картина с разтеглен образ

Съществува и обратният на горепосочения вариант. При излъчване на 4х3 съдържание е възможно приемникът да разпъне картината и образите да се разтеглят.

Тогава, ако превключите от 16х9 на 4х3, картината ще се върне в правилната пропорция, но ще има черни ленти отстрани.

3. Приемане на HD сигнал с 4х3 съдържание

При преминаването към HD архивни програми, произведени в резолюция 4х3, ще бъдат излъчвани с PillarBox (черни ленти отстрани). Така картината запазва оригиналната резолюция и образите не са разтеглени.

При необходимост картината да се вижда на цял екран, изберете от менюто на телевизора режим “Smart” който ще разпъне картината, като премахне черните ленти и ще отреже по малко от горната и долната част на картината.

При използване на цифров приемник може се направят глобални настройки за каналите.

Посочените примери са само за илюстриране. При различни модели приемници и телевизори има разминаване в имената на менютата и опциите, но крайният резултат може да бъде постигнат лесно с промяна на параметрите.

В „Системни настройки“ се избира меню “Настройки екран”

1. При използване на HD приeмник с HD телевизор.

Параметър “Качество на картината” трябва да бъде “HD”
Параметър “Формат на екрана” трябва да бъде “16:9”
Параметър “Вход 4:3” може да бъде:
– При избиране на “Pillar box” всички програми, които се излъчват в 4:3, ще бъдат автоматично показани с черни ленти отляво и отдясно, като пропорцията на картината се запазва.

– При избиране на “Разширен” всички програми, които се излъчват в 4:3, ще бъдат автоматично разпънати на цял екран, като картината ще бъде разтеглена.

2. При използване на HD приeмник с SD телевизор.

Параметър “Качество на картината” трябва да бъде “SD”
Параметър “Формат на екрана” трябва да бъде “16:9”
Параметър “Вход 4:3” може да бъде:
– При избиране на “Pillar box” всички програми, които се излъчват в 4:3, ще бъдат автоматично показани с черни ленти отляво и отдясно, като пропорцията на картината се запазва.

– При избиране на “Разширен” всички програми, които се излъчват в 4:3, ще бъдат автоматично разпънати на цял екран, като картината ще бъде разтеглена.

Потърсете HD каналите на bTV в мрежата на своя кабелен, сателитен или IPTV оператор.

Коментари (0)

Публикувано в на 8 октомври 2012 г.