Информация за всички премиери по новия канал Viasat Nature

През май 2010 г. по Viasat Nature

Добре дошли в изумителния, прекрасен и уникален свят на природата!

Viasat Nature ще представи на вашето внимание богат избор от висококачествени, спечелили награди и забавни документални филми за природата, с които ще отпътувате до краищата на света само с едно натискане на бутон.

Присъединете се към пътешествията на канала съвместно с експерти по дивата природа, знаменитости и ветеринарни лекари в търсене на нови, неоткрити видове, както и при срещите им отблизо с опасни хищници, сладки домашни любимци и диви животни от всички части на Земята.

През май ще научим повече за изумителната дива природа по-близо до нас, в Централна Европа, ще поемем на дръзки пътешествия до далечни земи като снежната Арктика и Нова Зеландия и ще се опитаме да видим истинско разнообразие от животни с най-различни размери – от смъртоносни акули, царствени слонове и непобедими лъвове, до новородените и бебетата в дивата природа.

АКЦЕНТ В ПРОГРАМАТА: МЕЧОМАНИЯ!

В чест на стартирането на канала Viasat Nature през този месец за вас са предвидени няколко документални филма за любимите, мекички, но и толкова могъщи мечки – от северноамериканските гризли до световноизвестното бебе бяла мечка Кнут и китайските големи панди.

Премиера в неделя, 9 май, от 19,00 ч.
Кнут и неговите приятели
Оригинално заглавие: Knut and Friends
Държава: Германия
Година: 2007
Жанр: документален филм/Nature

Родено в пленничество, полярното мече Кнут е изоставено от майка си след раждането. Отгледано от пазачите в зоопарка, Кнут е първата полярна мечка, оцеляла до възрастно животно в Берлинския зоопарк в продължение на повече от 30 години. Неговата вълнуваща история и забележителния начин, по който е отгледан, го превръщат моментално в сензация, когато най-накрая, три месеца по-късно, той е представен пред световната общественост. Този документален филм проследява първата година от живота на бебето Кнут – трогателен портрет не само на самото полярно мече (от първите му стъпки до първите уроци по плуване), но и разказ за близостта, установила се между Кнут и неговия пазач и приемен баща, Томас Дорфлайн.

Премиера в неделя, 16 май, от 19,00 ч.
Фу Лонг – малка панда, щастлив дракон
Оригинално заглавие: Fu Long – Little Panda, Happy Dragon
Държава: Австрия
Година: 2008
Жанр: документален филм/Nature

Цяла Австрия се вълнува, когато за първи път в историята на европейски зоопарк се ражда бебе панда по естествен начин и в добро здраве. Телевизионен екип е неотлъчно до бебето панда през първите мигове от живота му. Присъединете се и вие към „панда манията”, прехвърлила границите на Австрия и разпростряла се мълниеносно из цяла Европа.

Премиера в неделя, 23 май, от 19,00 ч.
Гризли
Оригинално заглавие: Grizzly
Държава: САЩ
Година: 2007
Жанр: документален филм/Nature

Сниман в продължение на три години, този документален филм представя драматичните преживявания на две мечки гризли: на майка, бореща се да опази и възпита своите малки, и на млад мечок, опитващ се да оцелее в долина, пълна с вълци, черни мечки и по-големи гризли. „Гризли” съдържа изумителни кадри, включително на рядко наблюдавани типове поведение като например борби между гризли, преследване на бизон и нападение срещу мъжки лос. Това е първият наистина стойностен научнопопулярен филм за мечките гризли в „Йелоустоун”, като разказът се води от Сюзън Сарандън.

Премиера в неделя, 30 май, от 19,00 ч.
Дневникът на Голямата мечка
Оригинално заглавие: Big Bear Diary
Сезон: 1
Държава: Великобритания
Година: 2006
Жанр: документален филм/Nature

Документалният филм представя семейния живот на три вида северноамерикански мечки: черната мечка от Уистлър, Британска Колумбия; полярните мечки от залива Хъдсън; и кафявите мечки от Катмаи в Аляска. Всички тези мечки броят дните до големия есенен гуляй – последен шанс да пируват преди зимния сън. Ще успеят ли да намерят достатъчно храна, за да натрупат необходимите тлъстини в очакване на зимата?

И ОЩЕ ПРЕМИЕРИ ПО VIASAT NATURE

Премиера – събота и неделя, 22-30 май, от 16,00 ч
Бебетата в природата
Оригинално заглавие: Nature’s Babies
Сезон: 1
Държава: ЮАР
Година: 2006
Жанр: документален филм/Nature

Тази очарователна поредица е заснета със специалната цел да ни представи някои от най-интригуващи, вълнуващи и прелестни животински бебета. Ще видим как на всеки етап от ранното си развитие бебето животно се учи как да се грижи за себе си. Начинът, по който нашите диви бебета герои се справят предопределя дали и как ще достигнат зрялост. Всеки епизод е отделен сам за себе си и представя различни животински видове, подбрани измежду най-сладките, пухкави и очарователни представители на дивото царство: бозайници, влечуги, земноводни и насекоми.

Епизод 1: Диви по рождение: раждането може да е доста травмиращ момент за една майка, когато както нейният, така и животът на новородените й рожби са застрашени. Отделните видове в животинския свят се различават относно начина, по който се подготвят за раждане, но от всички диви животни в Африка бозайниците полагат най-големи грижи за малките си. Този документален филм показва как отделните майки в дивата природа преживяват по различен начин щастливото събитие: някои подготвят гнездо или хралупа за защита на новородените, докато при други раждането се случва там, където майката е в момента.

Епизод 2: Семейни връзки: връзката между майката и нейната рожба е от съществено значение за развитието и оцеляването на „бебетата на природата” и не се отнася само до необходимостта от защита и постоянно изхранване. В този епизод ще видим как майката или родителите продължават да изпълняват задълженията си дълго време след раждането, например поради зависимостта на младия бозайник от майчиното мляко като източник на храна.

Епизод 3: Порастване: порастването означава различни неща за различните животни, но за повечето е моментът, когато трябва да започнат да се грижат сами за себе си, да ловуват и да търсят храна, за да оцеляват самостоятелно. Тази новопридобита независимост често изправя бебетата лице в лице с врагове или рисковани ситуации. Именно от първите получени уроци – инстинктивното бозаене, храненето от човката на майката или придобиването на уменията да убиваш плячката, зависи оцеляването на дивите бебета, както и способностите им да откриват храна и да се грижат сами за себе си.

Епизод 4: Всички в семейството: при всички животински видове връзката между майката и детето е безусловно ненарушима. При много животни обаче нещата са се развили още повече – създава се семейство, което може да е малка, но сплотена група от близки и далечни роднини, или цяла колония от хиляди индивиди, допринасящи за оцеляването на многото си диви бебета. Този епизод представя ролята на тези семейни общности и как бебетата в тях дължат съществуванието си на бдителността и издръжливостта на възрастните им членове.

Премиера в сряда, 5 май, от 21,00 ч.
Островът на акулите с Найджъл Марвин
Оригинално заглавие: Nigel Marven’s Shark Island
Държава: Великобритания
Година: 2007
Жанр: документален филм/Nature

Найджъл Марвин знае, че на 480 км от брега на Централна Америка има необитаем остров, където се смята, че има повече акули откъдето и да било другаде по света. Заинтригуван от тези велики хищници още от дете, Найджъл се отправя към тихоокеанския остров Кокос, който той нарича „Острова на акулите”. Разполага с четири седмици да установи защо толкова много акули идват на този остров, като особено се интересува от загадъчните акули-чук, прииждащи със стотици тук.

Епизод 1: След изнурително 32-часово пътуване до този отдалечен остров в Тихия океан, приключението на Найджъл започва. При първото си гмуркане плава край древна морска костенурка и вижда изумителни неща, свързани с живота на рифа, като се изправя лице в лице със съвокупляващи се беловърхи рифови акули и навлиза в пленителния свят на някои по-малко познати обитатели на Острова на акулите.

Епизод 2: Найджъл иска да събере повече данни за огромния брой акули-чук, които посещават остров Косос, затова се отправя към едно място, където се надява на близка среща с техни представители. Силно е развълнуван, когато гигантските акули приближават само на няколко метра разстояние от него, използвайки течението, за да застанат неподвижно и да бъдат почистени от пасаж смели малки рибки-бръснар. Но видяното от него – всички акули са женски и всички са покрити с белези, по-скоро поражда нови въпроси, отколкото да предостави отговори.

Епизод 3: В търсене на дълбоководната бодлива акула Найджъл и пилотът на неговата подводница се спускай към дъното в самия край на Острова на акулите, като срещат някои наистина удивителни морски създания, включително нов вид мурени, все още неописана от науката. Но не виждат никакви бодливи акули. В следващия момент Найджъл забелязва най-многобройните край остров Кокос акули – беловърхите. Толкова са много, че е сигурен, че ще може да ги наблюдава, докато ловуват, което ще му помогне да разбере защо тук има толкова много от тях.

Епизод 4: След като опознава острова, Найджъл се завръща след здрач… Страховито подводно преживяване се превръща във вълнуващо приключение, когато се присъединява към 60 ловуващи акули в действие.

Епизод 5: Найджъл забелязва няколко огромни сребровърхи акули, хищници, които ловуват навътре в океана, но сега са дошли в плитчините за почистване. Оцелял след срещата си със сребровърхите акули, Найджъл се отправя към живописна подводна пещера, където го чакат безброй изненади. Първо, някаква странна обърната наопаки риба, след това – любопитно изглеждащ обикновен скат, и накрая – огромен пасаж от акули-чук.

Епизод 6: В този епизод Найджъл представя най-интересните моменти от поредицата.

Премиера в сряда, 5 май, от 22,00 ч.
Река без граници
Оригинално заглавие: River Without Frontiers
Държава: Австрия
Година: 2009
Жанр: документален филм/Nature

До неотдавна река Морава бе част от разделението между Източна и Западна Европа. Тя преминава покрай Желязната завеса и маркира границите на три държави. Днес Морава тече право през сърцето на Централна Европа. През нейните диви мочурища днес не преминават граници, защото вече са част от зеления коридор, свързващ Балтийско с Черно море. Крайречните диви обиталища от двете страни на Морава изобилстват от сиви гъски, чапли, щъркели, елени и диви глигани, кралски орли и изумително богатство от водни птици. Те са и традиционно място за началото на миграцията от изток на запад за много сухоземни животни, както и спирка за многобройни птици при годишния им прелет от Северна Европа към Африка и обратно.

Премиера в четвъртък, 6 май, от 20,00 ч
Зоопаркът
Оригинално заглавие: The Zoo
Сезон: 7
Държава: Нова Зеландия
Година: 2005
Жанр: документален филм

„Зоопаркът” е любима на всички поредица, която представя по очарователен начин живота отвътре и извън клетките, в които живеят обитателите на зоопарка в Окланд, Нова Зеландия. Най-специалните моменти – пристигането на нови животни, раждане, борби, болести, съешаване – са запечатани от камерите на специалния работещ на място филмов екип, за да видим как са забавлявани, хранени и обгрижвани с оглед на тяхната безопасност обитателите на зоопарка, както и неговите посетители, 365 дни в годината.

Епизод 1: В зоопарка в Окланд се ражда малко на рядко срещания вид азиатска златна котка. Аша е изправена пред предизвикателство – трябва да се справи с цяло семейство палави лемури, които трябва да бъдат качени на кантара един по един. Ще видим и как хипопотамите Фейт и Фъдж се охлаждат от лятното слънце с помощта на огромен леден блок.

Епизод 2: Лудориите на белия хипопотам Кето налагат необходимостта да бъде преместена в нов дом, в зоопарка в Хамилтън. Кристин се подготвя за най-лошото, когато орангутанката Индра се разболява, а Трент измайсторява нова играчка за придобиване на поведенчески навици за тигрицата Ниша.

Епизод 3: Белият хипопотам Кето напуска зоопарка в Окланд за първи път и на пазачите им е наистина трудно да се сбогуват с него. Всички се вълнуват, когато орангутанката Индра преживява операция, а пазачите имат близка среща с пилета от Кокако.

Епизод 4: Тигрицата Ниша е болна. Трент и екипът ветеринари трябва да я упоят за първи път. Ейми трябва да премине в нелегалност заради сурикатите, малката сухоземна леопардова костенурка снася яйца, а белият хипопотам Кето се изправя рог срещу рог с новото си семейство за пръв път.

Епизод 5: Младият жираф Ндале опитва нещо ново на вкус, а малката сухоземна леопардова костенурка се среща с родителите си за първи път.

Епизод 6: Трент заминава за Южна Африка, за да види две новородени гепардчета, на които предстои да бъдат изпратени в зоопарка в Окланд. Хеъри Хорст се оказва истинско предизвикателство, когато орангутаните сменят дома си, а малкото бебе Златна котка прави първите си стъпки в големия свят.

Епизод 7: Пред орангутаните се разкрива един съвсем непознат свят, когато правят първите си стъпки в новото си ограждение. Ражда се ново киви и моментално се превръща в новата звезда на зоопарка в Окланд, а Трент се изправя лице в лице с див леопард в Южна Африка и вижда своите малки гепардчета за първи път.

Епизод 8: Хипопотамът Сноркел се пльосва с наслада в новата си кална локва. Трент вижда най-бързото животно в света в действие и най-после се сдобива със своите бебета гепардчета в Южна Африка. Кивито Кору заема централно място на сцената по време на своето първо публично представление.

Епизод 9: Малкият гибон сиаманг Ивани научава някои маймунски номера от своя по-голям брат и е отново събран със своята приемна майка Кристин. Всички се надяват пътуването на първото напускащо дома си лъвче да мине гладко. Бебето Златна котка Сайгон обикаля, за да опознае района, след което е преместено при майка си и баща си.

Епизод 10: Трент не може да си поеме дъх от работа, след като в зоопарка в Окланд се раждат тризнаци сервали. Малките лъвчета получават миризлив десерт, а месоядните рибки от Амазонка са преместени в аквариум.

Епизод 11: Над тръгва на пътуване през океана, за да добави ново попълнение към зоопарка в Окланд. Този ден е изключително важен за Трент, тъй като тризнаците сервали излизат на открито за първи път. Аша установява, че орангутаните очакват бебе.

Епизод 12: Нат е в Австралия, където се среща с малките лъвчета от Окланд, които вече живеят в зоопарка „Монарто”, близо до Аделаид; Аша използва плюшено мече, за да помогне на орангутана Мелур да се подготви за майчинство, а слоновете Кашин и Бурма вдигат шум до небесата с новите си играчки.

Епизод 13: Новата зебра Аитика вдига невероятна патърдия, когато се среща за първи път с местните обитатели Монти и Шило. Пазачът Тод пуска на свобода две много специални сини гъски в националния парк „Таранаки”, а орангутанът Мелур държи всички в неведение относно раждането на бебето й.

Премиера в петък, 7 май, от 22,00 ч.
Нека вали сняг!
Оригинално заглавие: Let it snow!
Държава: Австрия
Жанр: документален филм/Nature

„Снегът си е сняг, и това е”, може би ще кажете. Но живеещите в Арктика имат сто различни имена за сняг, докато в някои култури хората дори не са го виждали. Всъщност никой снеговалеж не е като другите. Благодарение на компютърната графика и модерни операторски техники ще можем реално да видим в подробности процеса на снеговалеж за първи път, както и да чуем невероятната, безшумната музика на падащия сняг, докато десетки хиляди мънички кристалчета се спускат плавно, докосвайки леко земята, претъркулвайки се и оставайки нежно върху нея. Всяка снежинка е уникална и крие тайни, каквито не можем да си представим.

Премиера в неделя, 9 май, от 21,00 ч.
Дивата Монголия
Оригинално заглавие: Wild Mongolia
Държава: Австрия Германия
Година: 2006
Жанр: документален филм/Nature

„Дивата Монголия” е уникален и проникновен разказ за недокосната природа и изумителни пейзажи. Филмът представя и огромно разнообразие от редки животински видове, живеещи под синьото небе на тези земи. Югозападна Монголия е дом на монголския див кон – прародител на днешните домашни коне, а във вътрешността на пустинята Гоби диви камили се скитат от оазис до оазис.

Премиера във вторник, 18 май, от 17,00 ч
За един слон
Оригинално заглавие: An Eye For An Elephant
Държава: Великобритания
Година: 2006
Жанр: документален филм/Nature

От избягващите контакт с хората слонове във вътрешността на Конго до женски слон, раждащ през нощта – Мартин Колбек е виждал и филмирал какво ли не. Познавайки ума им и предусещайки всеки техен ход, той вероятно познава това същество по-добре от когото и да било другиго, дори и от изследователите на слоновете. Филмът представя тази негова страст – красива колкото и заснетите от него слонове. Следвайки я, Мартин преодолява сериозни географски предизвикателства, докато прекосява африканските пустини и джунгли.

Премиера в неделя, 23 май, от 18,00 ч.
Без лъвове в Африка?
Оригинално заглавие: Lion – Out Of Africa?
Държава: Великобритания
Година: 2004
Жанр: документален филм

Лъвът е най-големият хищник в Африка. Не би трябвало да се бои от нищо. Но бъдещето за краля на саваната е несигурно. Филмът представя различни решения за опазването на лъва. Трябва ли лъвът да си плаща за правото на пребиване в тези земи, генерирайки доходи от плащания или чрез далеч по-оспорвания вариант – лов на трофеи?

Премиера в понеделник, 24 май, от 19,00 ч.
Принцът на Алпите
Оригинално заглавие: Prince Of The Alps
Държава: Австрия
Година: 2007
Жанр: документален филм/Nature

Еленът е най-голямото и най-често срещано животно в Централна Европа. Все още съществува поради големите си възможности за приспособяване. Оцелява, дори когато ловците нахлуват в местообитанията му и го изтласкват навътре в горите. Филмът представя различията между често бърканите сърна и елен, както и животинския свят, сред който обитава еленът, а също и опасностите за него вследствие на завръщането на вълците и мечките и твърде голямото присъствие на човека.

Коментари (0)

Публикувано в на 20 април 2010 г.