Именит австриец учи на цигански джаз безплатно, изнася и концерт

На 21 октомври австриецът от ромски произход ни кани заедно да създаваме музика, а на 22 октомври – на концерт по случай закриването на Sofia Architecture Week

Един от най-талантливите австрийски джаз музиканти – Хари Стойка – идва в България на 21 и 22 октомври като специален гост на третото издание на Sofia Architecture Week.

Китаристът ще ръководи музикалната творческа работилница за песни и музика. Ден по-късно ще изнесе концерт с Gipsysoul Trio. Всичко това ще се случи в Централна минерална баня, която цяла седмица е отворена за посетители.

Хари Стойка обича да казва, че ромският суинг е европейският отговор на американския джаз. Философията на Стойка е, че правенето на музика трябва да е чисто удоволствие.

Прочутият австрийски джаз китарист и автор на песни от цигански произход ще ни въведе в атмосферата на партито първо с цигански текстове и песни. Началото е в четвъртък от 17 ч. В творческата работилница ще се включат и Клаудиус Йелинек – китара и Ивана Ферензова – вокали.

Хари Стойка има близо 40 годишен музикален опит, като започва да развива таланта си на 6 годишна възраст, когато баща му заменя любимата пластмасовата китара с истинска испанска.

Професионалната му кариера започва през 1970 г. с групата Jano + Harri Stojka, а по-късно продължава с Harri Stojka Express и др. През 80-те години свири на швейцарския фестивал в Монтрьо и става един от популярните австрийски джазови музиканти.

Албумът му A Tribute to Gipsy Swing, който излиза през 2006 г. го нарежда сред най-добрите музиканти в категория „Национален джаз” и му открива възможността за преиздаване в Ню Йорк от ZOHO Music. След това събитие за музиканта следват участия в редица американски и европейски фестивали.

Музиката на Хари Стойка не може да се опише с няколко думи. Чувствата по време на изпълненията му преминават от любов в тъга и искрено щастие. Слушателите чуват истории, чиито думи почти не разбират, но техните тонове се закотвят дълбоко в сърцата им. Защото циганският джаз е пълен с енергия, вълнуващ и не може да те остави равнодушен към ритъма си.

Пълна програма на събитието: http://sofiaarchitectureweek.com/wp-content/uploads/2010/10/PROGRAM-OPEN-HOUSE-2010_BG.pdf

harri stojka „gipsysoul“

Коментари (0)

Публикувано в на 20 октомври 2010 г.