Има ли кой да слуша интернет радио „Бинар“ на БНР?

Интернет радио „Бинар”, продукция на БНР, стартира на 19 юли 2012 г. От БНР обещаваха стартът да бъде даден със седем музикални канала („стрийминг в 7 денонощни музикални канала, в които ще има ротация на всички музикални жанрове.“ – обещание на БНР!). Странното е, че тези канали така и не бяха уточнени поименно. Вече става ясно защо – за начало „Бинар” залага на едва три канала – „Инди”, „Чилаут”, „Дуенде”. „Очаквайте скоро” пише за канали „БГ Поп”, „Класика” и „Пънк Джаз”.

Всеки от отделните канали има нещо като „ръководител”, или с други думи, очевидно един човек ще се грижи за звученето на целия канал, или поне така изглежда. Това „гарантира” еднопланово представяне на даден стил, доколкото всеки човек, като субект, е субективен.

Впечатление правят и вкараните в проекта канали. Елитарно радио ли ще е „Бинар”? Колко от жителите на България слушат „Дуенде” и знаят какво е това? Колко ресурси и средства ще се хвърлят в поддържането на „Дуенде”, например, и каква възвращаемост от гледна точка на слушателския интерес ще има в тази инвестиция? Не твърдим, че по логиката на масовия вкус трябва да има канал „Чалга”, например, но има достатъчно интересни и стойностни стилове като рок, електронна музика, отчасти хип-хоп, денс музика, които НАИСТИНА се слушат от младите в България, а не от шепа хора в центъра на София, които може би ще оползотворят повече от шепа пари. Предстои да видим! Дали твърде изтънченият старт на „Бинар” ще изключи образователната функция на радиото и ще го превърне в тесен кръг запалени „сектанти”, пардон, „върли фенове”? „Той (проектът – б.а.) ще провокира младите, към които е ориентирана основната част от програмните линии“ – това обещаха от БНР на 13 юли 2012 година!

 

Официална информация за откриването на медията (придружена със снимка на подходящо облечените и изглеждащи за случая Генерален директор и Министър на културата – силно се надяваме да разбират в какво инвестират средствата на данъкоплатеца!):

Министър Вежди Рашидов бе  специален гост на старта на интернет радио БИН@Р

Министърът на културата Вежди Рашидов бе специален гост на старта на най-новата платформа на БНР – интернет радио бин@р.

По време на официалната церемония министър Рашидов заяви : „Каквито кризи да има по света, каквито трагедии да има по света,  едно нещо е важно за хората – духовната храна, която е движеща в прогреса и оцеляването ни.  Културата и радиото сме с тежки кризисни бюджети, но въпреки всичко, много неща се създават :  ремонтираха се театри, училища, музеи. Поздравявам директорът на БНР Валери Тодоров за това, че в трудни условия, Радиото прави днес своя важна крачка, която доказва, че светът се променя в унисон с очакванията на  младите хора, че всички ние  живеем в нови модерни измерения.

Прави Ви чест, че сме сред малкото страни в света, които създават това технологично чудо – интернет радио бин@р, което ще направи комуникацията много по-достъпна за младата аудитория.

Сигурен съм в успеха Ви, защото Вие отговаряте на очакванията на хората и на времето. Вярвам, че БНР ще устои през годините, и вътре духът на хората ще  бъде вечно жив и обновен! Желая Ви и плавна смяна на поколенията, като запазите традицията и приемствеността! „На добър час!”

Генералният директор на БНР Валери Тодоров поздрави екипа на радиото и гостите дошли специално за старта на  медията с думите: „Бин@Р ще позволи да видите радиото и да чуете телевизията, свободно да влезете в света на социалните мрежи, да изграждате свой блог от най-интересното от онова, което притежава радиото като фондове за музика, документалистика, радио театър.

Бин@р е изключителен проект, който е пресечна точка на линейните и нелинейните технологии. Надявам се, че новата програма ще намери много свои почитатели. Ние влизаме в една нова технологична среда. Добре дошли в нея! Успех, напред, нагоре!”

Директорът на интернет радио БИН@Р – Паулиана Новакова подчерта, че вдъхновител на идеята за създаването на новата медия е генералният директор на БНР – Валерий Тодоров, като тя изрази благодарността си за безрезервната помощ и подкрепа на медията.

”Съпричастни сме към случилата се трагедия в Бургас и изказваме съболезнованията си на семействата на пострадалите!  Бихме искаме да дадем знак и да се присъединим към онези, които трасират новите посоки и пътища на развитие на човечеството и да продължаваме напред в ерата на новите комуникации. Днешното време налага езика на новите технологии, който интегрира в едно производството и разпространението на думи, образи и текстове от нашата култура и ги препраща към новите поколения. Радваме се, че качествената продукция на БНР вече ще стига до новите интернет поколения,  благодарение на новата ни платформа – бин@р”,  заяви Паулиана Новакова.

Коментари (0)

Публикувано в на 20 юли 2012 г.