Илиана Беновска „кълве“ Веселин Божков по БНР (стенограма) с онлайн видео и снимки

Илиана Беновска „кълве“ Веселин Божков по БНР (стенограма)

Повдигнатите обвиненията срещу председателя на КРС

Илиана Беновска
мениджър на радио К-2
07/03/2010 – “неделя 150″, БНР

Лили Маринкова: Една друга, по-локална война. В студиото е Илиана Беновска, мениджър на радио К-2. Става дума за тази одисея с председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. От гледна точка на развитието й може да се каже, че имате известна, така да се каже, морална удовлетвореност заради повдигането на официално обвинение срещу г-н Божков. Каква беше мотивацията, която можаха да чуят и вашите колеги?

Илияна Беновска: Добър ден на вас, г-жо Маринкова, и на вашите слушатели. Война, морално удовлетворение, това биха били добри квалификации, ако ние в действителност имахме намерение да се саморазправяме с някого лично. Случаят с радио К-2 е един симпоматичен случай, който показва, че безнаказаността в България все още продължава да е практика, и то по високите етажи. Ловят се малките октоподчета, но такива големи, едри октоподи като Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, сякаш остават недосегаеми. Въпреки че привидно изглежда, че има движение по случая, миналата седмица Софийска градска прокуратурата с, подчертавам, годни за съда доказателства, това е много важно, му повдигна обвинение по член 282 за злоупотреба със служебно положение, затвор до 8 години е съставът, който му е повдигнат. Става дума за следното: Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията, настани преди две години в нашия ефир с огромна наглост едни хора, които бих нарекла „Вулгарните”. Това беше една фирма, която няма квалификация да излъчва радиопрограми, това са обсъждаме категорични изисквания на закона да си подготвен професионално да правиш това, и тази фирма доказа това и на практика. Беше осъдена с наказателна присъда за излъчване на цинизми и вулгаризми в ефира, срам ме е да ги повторя. Само ще изразя погнусата, която изпитвах, когато четях, представяте ли си, два съдийски състава, и то предимно от жени, са седели и са преписвали акуратно стихчета като пунктоация, като нови редове, тези мръстотии, гадости и всичко това, което е облъчвало ефира на България.

Лили Маринкова: Тези годни за съда доказателства сега все още са поверителни ли?

Илияна Беновска: Не, не са поверителни. Тези годни за съда доказателства доказват, че всъщност са двама председатели, но основно Веселин Божков, този, който е в момента, вероятно са били облагодетелствани, няма какъв да е такъв отговорът, за да нарушат и Наказателния кодекс, също много тежки престъпления, знаете, че честотният ресурс на България това е национален ресурс, това не е нещо частно на някого. Т.е. те трябва да спазват строго изискванията на закона, там не може да попадне не правоспособен субект или субект, който не е изследван по съответните специални изисквания на закона. Той може утре- други ден да започне да излъчва призиви в ефира: „Направете турците на еди-какво си”, или “Атака” вън, или президентът еди-какво си и т.н. Именно затова законът, все пак колкото и да е хлабав този закон, и колкото и никой да не иска 10 години по определени причини да го променя, той има изисквания тези хора, които ще се окажат в ефира, да бъдат проверявани по специален начин. Така че…

Лили Маринкова: Аз малко прибързано обявих, че вие имате вероятно някакво чувство за една добра развръзка, защото това е едно обвинение.

Илияна Беновска: Да, обаче в това обвинение се оказват и други много интересни факти. За времето, в което тази фирма за недвижими имоти „Геоадвайсерс”, осъдена с наказателна присъда за излъчване на цинизми, вулгаризми в ефира, е работила на нашия ефир, това са година и 7-8 месеца, по счетоводна експертиза, която прокуратурата е назначила, се оказва, че те са спечелили, това е печалба -500 хиляди лева. Това е абсурдно, невъзможно за едно радио да спечели за такъв кратък срок. Даже за многогошен срок това е невъзможно. Оттук нататък аз си задавам въпроса това перачница на пари ли е било. Нека да напомня, че освен тези цинизми и вулгаризми, за които те са осъдени, извинявам се, че ще го произнеса, но това са фактите, там са се излъчвали игрите на покойния Боби Цанков, измамническите игри, и всичко това е ставала с благословията на още един печално известен в обществото ни, Златко Баретата, който е имал договор с радиото той да излъчва, той да плаща, той да осигурява рекламите, той да взима парите от рекламите, той да назначава дори хората и той да прави програмите. Тук пак отново опираме до закона. Какво прави нашият законодател, медийната комисия на сегашното мнозинство, на ГЕРБ. Дали най-сетне след толкова провали в медийното пространство и узурпация от големи магнати, все пак ще си седне на мястото и ще въведе европейските правила. Например във Великобритания е забранено да с прехвърлят лицензии. И ако това се прави, това се прави при много широко обществено обсъждане да се види на кого ще попадне това. При нас в България какво се оказва. Един правоспособен човек, каквито сте вие или ние, нашият екип. Може да вземе лицензи, след това с лека ръка да бъде прехвърлена на един богаташ, който ще ни даде задкулисно, защото той няма предвидени продажби на лицензите, ще ни даде задкулисно едни хубави суми пари и после той ще почне да се шири в ефира. Ето и другото следствие – там може и да се перат пари, това не е нещо, което сега ще учуди света, това се прави навсякъде. Но в България на това трябва да се сложи край. В този смисъл ние се обърнахме миналата седмица с едно открито писмо към всички институции, медии, отговорни лица, лично към министър-председателя Бойко Борисов и нека да не изглежда, че ние притискаме някой, ние просто молим. Молим министър-председателя Бойко Борисов, който е отговорен за назначенията на председателите, по принцип той не е назначавал този Веселин Божков. Веселин Божков е назначен от лобито на Сергей Станишев и само ще отворя една скоба, че той е бил много ефективен вероятно, защото там БСП смучеше доста власт и пари и влияние. Така че този г-н Божков, който е назначен от бившето мнозинство, от БСП специално, той е тяхна кандидатура, нека сегашният министър-председател, който има това право, да го отстрани от длъжност, ако сметне за необходимо. Ако сметне, че този човек му е полезен, да го остави, но с цялото поемане на отговорността.

Лили Маринкова: А иначе самото държавно обвинение не е ли достатъчно, за да бъде временно лишен от правомощията си?

Илияна Беновска: Точно така, повдигането на това обвинение дава абсолютни основания на министър-председателя да го отстрани от длъжност до решаване на казуса в съда. Освен това самият Веселин Божков е длъжен след повдигане на това обвинение да сигнализира ДАНС, която му е дала правото на достъп до класифицирана информация и ДАНС също би могла да се самосезира, защото това е публично известен факт, че той е с повдигнато обвинение за длъжностно престъпление и би следвало да му се отнеме достъп до класифицирана информация. Така че ние молим министър-председателя, без да се чувства повтарям под натиск, просто да прегледа годните за съда доказателства, да види обвиненията на Софийска градска прокуратура и да се замисли дали трябва да продължава наследството на тройната коалиция да се шири по време на неговото управление.

Лили Маринкова: Само за момент. Обяснете дали нарочно, ако няма такава реакция на министър-председателя, дали тогава автоматично не би трябвало да бъдат отнети правомощията на Веселин Божков?

Илияна Беновска: Да, би трябвало. На втора ръка това би могъл да го направи и съдът в съдебно заседание. Но особено за достъпа до класифицирана информация това трябва да се направи светкавично. Искам още да подчертая и друго. Че д-р Веселин Божков беше на този пост година и половина, без да е поискал право на достъп до класифицирана информация. И го поиска едва когато ние повдигнахме въпроса в прокуратурата, че той ми поиска 300 хиляди евро подкуп, за да възстанови нашето право в ефира, и едва тогава излезе на бял свят, че той работи без такъв достъп. Вие представяте ли си, той е работи всеки ден с класифицирана информация и е работил без достъп. Значи той е виждал всичко, подписвал е, без да носи отговорност за това. Отговорите са най-малко два. Или този човек се опасява по някакъв начин да поиска такова право, защото може да излезе нещо, което не е много лицеприятно в биографията му, или просто той се чувства недосегаем с високопоставени закрилници. Говори се за разни лобита, които го поддържат и очевидно може би те ще се окажат и достатъчно силни.

Лили Маринкова: Тази фактология би трябвало много внимателно изследвана и разбира се…

Илияна Беновска: Тя е изследвана от прокуратурата внимателно и подредена много точно. Ние именно затова се обръщаме към министър-председателя да погледне годното за съда обвинение.

Лили Маринкова: Естествено, че поканихме чрез неговия прессекретар г-н Божков, за да вземе участие. Ако все още размисля, има възможност да го стори до края на предаването.

Илияна Беновска: Той е до телефона пак може би. Той отбягва много упорито срещите в ефир с мен и ние именно затова го и помолихме публично миналата седмица, ако той не е искал рушвет от мен, от 300 хиляди евро, ако той се е отнасял с нас по закон, като председател на Комисията за регулиране на съобщенията към един оператор, нека да подаде иск срещу мен за набеждаване, за клевета или за каквото иска.

Лили Маринкова: Все още не ви е отвърнал, така ли?

Илияна Беновска: Две години той не е повдигнал това обвинение. Искам да кажа и още нещо, позволете, и приключваме. Нека той не се опитва да заблуждава, аз много съжалявам наистина, че той не е в студиото, много съжалявам, много пъти съм молила и канила да се съберем двамата. Но той злоупотребява с поста си на председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Крие се зад гърба на министър-председателя. Казва аз изпълнявам европейските изисквания, аз направих еди-какво си и беше поздравено и правителството. Градският прокурор Николай Кокинов онзи ден много хубаво каза в едно сутрешно предаване, в една телевизия нека да не се прави той на герой. Той просто наистина изпълнява изискванията на ЕК и това не са негови открития и нека да не се прикрива зад тази си позиция.

Лили Маринкова: Кой?

Илияна Беновска: Веселин Божков.

Лили Маринкова: Момент. В кой аспект изпълнява тези изисквания?

Илияна Беновска: По отношение на това, което се тръби напоследък. Че преносът на телефонни номера от един мобилен оператор на друг били вече факт, били лесни, били евтини. Това, ако помните, даже бяхме наказани за това именно по време на неговия мандат, че не беше направено навреме. И второто, което той твърди, че бил намалил цените на едро. Какво касаят цените на едро нас потребителите на дребно. Нашите цени…

Лили Маринкова: Аз мисля, че тези въпроси не са обект и на тази дискусия в момента.

Илияна Беновска: Не, не аз само просто казвам,че този човек се опитва да заблуждава цялата общественост колко е полезен. Той всъщност просто е един изпълнител на една директива, която му е спусната отнякъде.

Лили Маринкова: Това не е малко, ако си в рамките на почтенността.

Илияна Беновска: Дай Боже. Ние сме свикнали вероятно управниците ни изобщо да не спазват онова, което трябва, така че се радваме на такива. Може и да е така.

Лили Маринкова: Благодаря. Ще следим внимателно как ще се развие този сюжет. Мениджър на радио К-2.

Илияна Беновска: Благодаря.

Коментари (0)

Публикувано в на 21 март 2010 г.