И ти ли си на диета през лятото? „Фиеста ТВ“ ще ти прави компания!

Акцентите на Фиеста ТВ за 31 май – 6 юни

Лятото няма да е същото без Странстващия готвач

Лятото е сезонът, в който никак не обичаме да се застояваме пред печката. В същото време дните преди отпуска не са подходящи да се тъпчем с бърза храна – най-често мазна и консервирана. И тук на сцената отново излиза Боб Блъмър.

В новия пети сезон от поредицата „Странстващия готвач” той с лекота разрешава въпроса как да се храним хем здравословно, хем бързо.

В сезон №5 Боб изцяло се е посветил на диетичното готвене: той приготвя любопитни специалитети, за онези, които се въздържат от въглехидратите, помага на младите майки да приготвят вкусна и полезна храна от едни и същи продукти  за себе си и за рожбите си. И понеже сме в караваната-тостер, трябва да има място и за малко флирт и лекомислие – какво ще кажете за коктейл Уайт Ръшън, забъркан и изпит от детски биберон?

В петия сезон на „Странстващия готвач” ви очакват още купища изобретателни трикове, посветени на хуманната идеята, че само защото обичаме удобствата, не бива да се лишаваме от вкуса.

Вижте как Боб успешно защитава това кредо, когато в къмпингарски условия приготвя богато и здравословно меню за времето, за което други притоплят полуфабрикат в микровълнова печка.

И после заживели щастливо…

За едни лятото е безкраен празник, плаж, море и коктейли, за други… време за ремонт. Поне така се оказва за семейство Бертоси, които отварят нов ресторант в разгара на лятото. Те са заедно от двайсет години и са съсобственици на два елегантни ресторанта в Нова Скотия. Решават да отворят и трети и мъките започват. Разходите растат, майсторите се бавят и нищо не е наред.

Във филмите на Дисни, когато любовта възтържествува, всичко друго се оправя. В бъдещия ресторант „Биш” не е точно така – съпружеската любов е единственото стабилно нещо, а всичко друго се разпада: кашони скъпи кристални чаши пристигат натрошени, градината няма да е готова за откриването, разходите отдавна са надхвърлили предвижданията. Все пак кухнята е на ниво. При 6 хиляди долара, дадени за една риба няма как е другояче.

После спира токът, няма топла вода, нито телефон, а гостите вече са поканени…

Дали ще имаме Дисни финал? Вижте сами в „Откриването предстои” в четвъртък от 19.30 часа по Фиеста ТВ.

Бульонът – алфата и омегата на добрата супа

В „Майстори готвачи” – поредицата за висше кулинарно изкуство на Фиеста ТВ – ще видим майстор готвач Жорж Лорие, който казва, че в основата на всяка вкусна супа е бульонът. А бульонът далеч не е проста работа, изисква търпение и внимание, затова пък се отблагодарява с богат аромат и възвишена бистрота.

Освен като основа за супа, той може да служи като база за сосове и гарнитури. И понеже сме в кухнята на майсторите готвачи, ще видим как една обикновена супа, може да се превърне в отбрано блюдо, благодарение на бульона, приготвен с черупки от омар например. А понеже сме в предаването „Майстори готвачи”, всичко е заснето с такава изумителна прецизност и усет към драматизма, че почти можем да вдъхнем аромата, който ястията вдигат, както и да усетим вкуса им.

Коментари (0)

Публикувано в на 30 май 2010 г.