Храната променя гените ни

Нутригеномиката или как храната влияе върху нашите гени? – тази неделя, от 8:00 ч.в „Духът на здравето” по bTV

Специални гости в предаването по темата са проф. Божидар Попов и проф. Елена Баранова от Монако

През целия си живот човек изяжда около 100 тона храна. Неправомерното хранене води до лош биохимичен баланс, който доказано се натрупва в гените ни и се предава поколение след поколение.

Тази неделя, 24 март, от 8:00 ч. сутринта в „Духът на здравето” зрителите ще разберат какви са основните  грешки в храненето на българина и защо у нас битува погрешното схващане, че за да се храни здравословно, човек трябва да разполага с повече финансов ресурс? Възможно ли е храната да променя нашата генетична информация и как това влияе върху проявата на редица хронични заболявания? – гост на д-р Неделя Щонова ще бъде проф. Божидар Попов,  Председател на Българското дружество по хранене и диететика и  ръководител на Катедрата по медицинска екология и хранене.

Нутригеномиката е едно от най-новите направления на науката за храненето и е с изключително важно значение за здравословния начин на живот. Как може да се определи конкретната диета за всеки отделен човек и чрез храната да се контролира и овладява риска от развитие на някои заболявания зрителите ще научат от специалното интервю, което за „Духът на здравето” дава водещият европейски експерт в тази област проф. Елена Баранова.

Третата тема на предаването тази неделя е свързана с една от най-честите патологии в областта на кардиологията –  ритъмно-проводните нарушения.  Кой е модерният начин за тяхното лечение ще разкаже д-р Васил Трайков, член на Българското и Унгарското кардиологично дружество и на Европейската асоциация по аритмии. Той е единственият български електрофизиолог, сертифициран в ЕС за извършване на авангардната  процедура – аблация за лечение на ритъмно-проводните нарушения.

В рубриката „Диагноза съдба” редакторът на предаването Соня Момчилова ще ни срещне с Нели Стойчева-Василева – една незряща жена, която живее достойно и помага на другите въпреки болестите и тежките диагнози, които има.

Всичко това зрителите ще видят тази неделя, от 8:00 ч. в „Духът на здравето” по bTV. 

Гледай видео записи от предаването онлайн.

Коментари (0)

Публикувано в на 23 март 2013 г.