Хора продължават да убиват делфини в морето – филм на БНТ с онлайн видео и снимки

Хора продължават да убиват делфини в морето – филм на БНТ

БНТ търси причините за мъртвите делфини по Черноморието

Този вторник в рубриката „В кадър” БНТ ще излъчи филма на репортера Цветелина Атанасова „Солени сълзи”. Документалният разказ започва от трагичния случай миналата година, когато на 31 август умрял делфин изплува на брега на къмпинг Корал край южния черноморски град Лозенец.

Филмът показва различни гледни точки и реакциите на институциите по случая. След близо година по нашето крайбрежие продължават да се появяват мъртви делфини,  при това с видими следи от човешка агресия . В Черно море се срещат три вида делфини, които са защитени от Закона за биологичното разнообразие и по няколко други национални закона. Закрилят ги и редица конвенции, които са приети от България, включително и  директивата за местообитанията на ЕС. Тяхното опазване би трябвало да  е безусловно.

Спорни остават отговорите на не малко въпроси  -убиват ли се  умишлено делфини, ако да – кой и защо? До толкова ли се е увеличила популацията им или излизат по крайбрежието, защото храната им – пасажните риби  са променили традиционния си път? Отговорите на всички тези въпроси Цветелина Атанасова търси цяла година след разговори с рибари и научни работници от Институтите по „Рибни ресурси” и „Океанология”. Пред камерата на БНТ темата коментира и специалист по делфините и лекар на делфинариумите на Балканите Цветан Станев, както и  журналистката Милена Кънева.

Гледайте филмът на Цветелина Атанасова „Солени сълзи” този вторник от 22:00ч. в рубриката „В кадър” само по БНТ!

Гледай видео запис от предаването онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 3 юли 2012 г.