Хитово кино от Стенли Кубрик всеки ден по bTV Cinema с онлайн видео и снимки

Хитово кино от Стенли Кубрик всеки ден по bTV Cinema

Седмица на Стенли Кубрик по bTV Cinema през юли

През юли, по повод рождения ден на Стенли Кубрик, bTV Cinema ще излъчи четири от най-големите шедьоври на един от най-добрите режисьори в историята на киното. От 23 до 26 юли, от 23:00 часа зрителите ще гледат „Сиянието”, „Пълно бойно снаряжение”, „Портокал с часовников механизъм” и  „Широко затворени очи”.

Юбилейната седмица на Стенли Кубрик по bTV Cinema стартира на 23 юли с драматичния ужас  „Сиянието”. Джак Торънс (Джак Никълсън) се съгласява да наглежда огромен луксозен хотел в  планините на Колорадо, надявайки се през месеците на самота и тишина да успее да завърши своята книга. Легенда разказва, че хотелът е построен върху старо индианско гробище и местните жители – индианците, не са искали да напуснат земите си за изграждането му.  Мястото е затворено за туристи през зимния сезон. Торънс и неговото семейство ще бъдат единствените посетители на хотела до началото на пролетта. Блокирани от снежните бури, те ще разчитат единствено на един снегорин и радиостанция за връзка с останалия свят. Малкият Дани, синът на Джак Торънс, притежава ясновидски способности, които му позволяват да вижда събития от миналото и бъдещето…. Скоро той открива, че хотелът е населен с призраци, които бавно побъркват баща му.

На 24 юли за феновете на Кубрик bTV Cinema ще излъчи военната драма „Пълно бойно снаряжение”. Превъзходен актьорски състав се впуска в действие в поразителната сага на Стенли Кубрик за войната във Виетнам и нечовешката подготовка, превръщаща хората в добре обучени убийци. „Шегаджията” (Матю Модин), „Животинската майка” (Адам Болдуин), Гоумър (Винсънт Д’Онофрио), „Осемте топки” (Дориан Хеъруд), „Каубоя” (Арлис Хауърд) и останалите – всички затъват в ада на лагера за новобранци, тероризирани от железния инструктор (Р. Лий Ърми), за когото бъдещите безмилостни убийци са търтеи, червеи или нещо още по-низше.

Действието е свирепо, историята е безмилостна, диалогът е пропит от язвителен хумор. „Пълно бойно снаряжение”, от неволите на военното обучение до кошмара на битката в Хю Сити, е истински кинематографичен хит.

В сряда, 25 юли, зрителите на bTV Cinema ще гледат криминалната фантастична драма „Портокал с часовников механизъм”. Супер насилието се завръща – толкова супер блестящо, както във всеки филм, режисиран от Кубрик. Демоничният главатар на банда Алекс – във великолепното изпълнение на Малкълм Макдауъл – се забавлява с отвличания, кражби и убийства, но той е и момче, което харесва деветата симфония на Бетовен. По стечение на обстоятелствата, Алекс е включен в експеримент за промиване на мозъци, чиято цел е да премахне насилието от улиците и да го впрегне в служба на правителството.

С незабравими образи, поразителна музика и новаторски език, хипнотизиращият филм на Кубрик се превръща в динамичен научно-фантастичен трилър за борбата на свободната воля срещу контрола на държавата. Предизвикал противоречиви оценки още при първото излъчване, „Портокал с часовников механизъм” е удостоен с 4 номинации за Оскар, включително и за най-добър филм.

На 26 юли от 23:00 часа финал на седмицата на Стенли Кубрик по bTV Cinema ще сложи драматичният трилър  „Широко затворени очи”. Уилям и Алис Харфорд са богата семейна двойка. Всеки от тях преуспява в своята професия: той е лекар, а тя – галеристка. На официално парти Уилям оказва помощ на красиво момиче, злоупотребило с наркотици, а Алис е привлечена от съблазнителен непознат. Въпреки че всеки от тях е склонен да се отдаде на инстинктите си, Уилям и Алис предпочитат да не подклаждат страстта си към изневяра. Но така или иначе, възбуждащата се искра на еротичното изкушение от други партньори ги оплита в тайнството на неразгаданата им емоционалност…

Последната работа на Стенли Кубрик излиза по българските екрани след скандалните премиери на филми по света. У нас се показва пълната и нецензурирана версия на екранизацията по новелата на Артур Шнитцел „Просъници”. Разбира се, далеч не сцените, отстранени от цензурата, са примамката на зрителя. Филмът е сериозен опит за проникване в сферата на подсъзнателните инстинкти, отключени случайно. Материята на неразгаданото привлича и зрителите, на които се предлага увлекателно пътешествие из лабиринта на объркани страсти и чувства. Майсторската режисура на Станли Кубрик в този филм увенчава многогодишната му кариера с произведение, за което още дълга ще се говори и спори. Всъщност тъкмо това е най-сериозното качество на този филм-провокация.

Коментари (0)

Публикувано в на 16 юли 2012 г.