Грузински легенди представят спектакъла „Самая“ в София и Пловдив

Амсамбъл Грузински легенди представя спектакъла “Самая” на 15 октомври в зала 1 на НДК в София и на 18 октомври в ДКС във Варна

Грузински легенди са “феномен, който човек трябва да види поне веднъж в живота си”(Le Figaro)

Най-талантливите музиканти, танцьори и певци на Грузия от ансамбъла “Грузински легенди” споделят хилядолетната традиция на Кавказ с новото си шоу “Самая” на 15 октомври в зала 1 на НДК от 20:00 ч. в София и на 18 октомври в ДКС от 19:30 ч. във Варна.

Грузински легенди е музикално-балетна трупа, която е стъпила на вековната кавказка традиция. Техните спектакли се възприемат днес по световните сцени като спиращи дъха музикални събития.

Съставът на Грузински легенди се състои от 40 от най-добрите актьори, певци, музиканти и танцьори на Грузия. Всеки един от тях – деца, жени, мъже е ярък индивидуален талант.

Хореографът- Какха Мчедлидзе започва кариерата си на 7 г. и изминава дълъг път, докато се превърне в звездата на Грузински легенди. Той е водещ хореограф на трупата от 2008 г.  и създава спираща дъха хореография в екип с Александър Начкебия – създателят на спектакъла. Тамта Гогуадзе – водещата певица в шоуто – излиза за първи път на сцена, когато е на невръстните три години и оттогава не е спирала да пее. Всеки един от изпълнителите се гордее, че е част от трупата Грузински легенди и се старае да изяви своя талант в максимална степен и по този начин издига спектакъла в невиждани висоти.

Националният дух говори чрез танца – националният темперамент, характер и естетически идеали разцъфтява в движенията на изпълнителите. Онова, което не може да се изкаже с думи, се разтваря в грациозната красота на кавказкия танц.

Грузинското полифонично пеене има своите корени в антични времена и е изминало дълъг път на развитие, за да се превърне в неповторим културен шедьовър.

“Чаркуло” – бисерът на грузинското многогласно пеене – представлява най- древният химн, който възпява грузинския дух и е признат от ЮНЕСКО за шедьовър на световната музика. Не случайно именно с тази песенна форма кулминира спектакълът “Самая”.

Трупата Грузински легенди е приемана с отворени обятия във всяка страна, а спектаклите им предизвикват истински фурор – като всеки един от тях бива изпращан с нестихващи овации. “Самая” е шоу, превърнало се в сензационно музикално събитие и не отстъпва по нищо на която и да известна съвременна балетна постановка.

Древни предания са интерпретирани по необикновено красив начин от  грузинските танцьори, певци и изпълнители. Полетът на фантазията в хореографията, пъстрият избор на костюми и богат декор, както и нереално красивата музика пренасят неусетно зрителя в Кавказ. Истински пир за сетивата!

Спектакълът “Самая” е изграден върху традиционни теми, интерпретирани по нов начин, както и от оригинални мелодии. Костюмите на изпълнителите са  изключително елегантно съчетание от етнически носии и елементи от съвременна мода, а специалната светлинна хореография и декори допринасят за изграждането на едно истински модерно шоу, което адекватно представя националната култура.

Най-вълнуващият момент в спектакъла е детското изпълнение, което съчетава  технически умения с неподправена детска емоция. Шоуто поддържа собствено хореографско училище за деца, където те се запознават от ранна възраст с танца и грузинската култура.

Оригиналната музика, която се изпълнява на живо на традиционни грузински инструменти създава неповторимия чар на спектакъла. Музикантите свирят на струнни, клавишни, перкусионни и духови инструменти като пандури, доли, саламури, дудук, чибони, чонгури, акордеон и други. Богато нюансираният звук предава всяка промяна на настроението в спектакъла.

“Самая” завладява с вълнуваща музика, изпълнена на живо, прекрасни песни и мелодии, както и с огнен и лиричиски танц. Това е умело съчетание на брилянтни костюми, отличен аранжимент и перфектна продукция!

Фотографии от спекакъла има на http://www.samaia.com/?division=doc

Официален сайт на ансамбъла “Грузински легенди” и спектакъла “Самая”:http://samaia.com/

Билети за спектакъла “Самая” на ансамбъла “Грузински легенди” може да намерите в мрежата на http://ticketplus.bg ,на касата на НДК и в “Дюкян Меломан”, както и във веригите магазини „Ориндж“, „Техномаркет“, „Пикадили“, „Фотосинтезис“. Цените на билтите са от 25 до 60 лв.

Представяне на шоуто:

Коментари (0)

Публикувано в на 19 август 2011 г.