Грегъри Айсакс умря – реге фенове отдават почит в „Twins“ с онлайн видео и снимки

Грегъри Айсакс умря – реге фенове отдават почит в „Twins“

Музикалната кариерата на Грегъри Айсакс се простира в цели четири десетилетия

На 18 ноември (четвъртък) Zionlionz Soundsystem призовават реге братството да се събере в клуб Туинс, за да почете подобаващо (с музика и танцуване) паметта на един от най-обичаните изпълнители в историята на реге музиката – Грегъри Айсакс.

На 25 октомври 2010 „The Cool Ruler“ напусна завинаги земната си форма, като остави след себе си огромно творчество (близо 70 оргинални албума) и много признателност в сърцата на растаманите (и меломаните) по целия свят.

Музикалната кариерата на Грегъри Айсакс се простира в цели 4 десетилетия, като е белязана с многобройни възходи и падения. Едно обаче остава постоянно през годините – искреността, с която той  успяваше да предаде в песните си своята ранимост, доброта и в крайна сметка сила и спокойствие пред лицето на злото. Това умение го направи близък на всички чуствителни хора по света и особено на жените, които винаги високо са оценявали елегантния тъмнокож джентълмен, който така хубаво пее за неща, които понякога само те знаят и чувстват.

Gregory Anthony Isaacs е роден в Кингстън, Ямайка, на 15 юли 1951 г. и израснал в беден квартал. Окуражен от своите колеги в училище и учителя си, той се записва в конкурси за млади таланти и скоро се включва в музикалната индустрия, като първата му записана песен (собствено производство) е през 1968 г. в дует с Уинстън Синклер – „Another Heartache“.

Грегъри Айсакс е съосновател на лейбъла „African Museum“, през който издава голяма част от чудесната си продукция, за финансирането на която той прави и много записи за други нашумели в Ямайка продуценти, сред които Joe Gibbs, Barrington Levy, King Jammy, King Tubby, Lee „Scratch“ Perry, Sly & Robbie и Steely & Clevie.

Характерният носов глас на Грегъри носи интимни и чувствени послания и много скоро го правят една от иконите на „lovers-rock“ течението във Великобритания, където той прекарва голяма част от живота си.

Най -известен става с парчето “Night Nurse”от едноименния албум от 1982 г. Баладата предава преживяванията на артиста свързани с борбата му с наркотичната зависимост, за която Айсакс казва: „Това беше най-сериозното училище, в което съм учил и най-скъпото – Кокаиновият университет. Аз научих всичко, и вече го напуснах.”

Тhe Cool Ruler успява да се върне на сцената през 1988 г. с помощта на нашумелите дигитални денсхол инструментали. Последния му албум е от тази година – „Isaacs Meets Isaac“ в сътрудничество с африканския реге певц Кing Isaac. На практика Грегъри Айсакс продължи да пее, записва и да обикаля по турнета буквално до последния си ден – 25 октомври 2010 г.,  когато неговата лична“Night Nurse” сложи край на земния му път. Певецът е починал от рак на белите дробове.

R.I.P Gregory Isaacs! Твоят глас пътува напред през времето.Твоята МУЗИКА живее..!

Gregory Isaacs – Night Nurse

Коментари (0)

Публикувано в на 15 ноември 2010 г.