Grandmaster Flash – бащата на хип-хопа закрива Spirit of Burgas 2010 с онлайн видео и снимки

Grandmaster Flash – бащата на хип-хопа закрива Spirit of Burgas 2010

Хип-хоп величието Grandmaster Flash ще се появи веднага след сета на Gorillaz Sound System

Spirit of Burgas: 13 – 15 август 2010

Гигът, с който триумфално ще завърши SPIRIT of Burgas 2010 ще е на онзи, когото наричат един от създателите на хип-хопа. Grandmaster Flash ще се появи на основната сцена на фестивала след полунощ на 15 август, веднага след DVJ сета на Gorillaz Sound System (GSS). Ко-хедлайнер на аудио-визуалния проект GSS e Serj Tankian от System of A Down, който ще излезе на сцената преди тях.

Чернокожият Joseph Saddler е първият, дръзнал да докосне виниловата плоча с пръсти и да я манипулира така, че да създаде ново поколение звуци. Той е изобретателя на теориите Quick Mix и Clock Mix, които сами по себе си представляват различни вариации на скреч техники, експериментирани и въведени за първи път в практиката на хип-хоп диджействането от него. Той е и първият, досетил се да включи MC присъствие по време на диджейски сет.

Всичко това се случва през `70те. Тогава момчето от Южен Бронкс сформира и първата си банда Grandmaster Flash and the Furious Five. Сингълът им „The Message” се превръща в платинен, с което бързо растящата репутация на групата се утвърждава още повече. И ако в онази епоха не е било прието диджеите да композират тракове, то той нарушава и това ограничение.

Като цяло фундаментът, върху който стъпват диджеите днес, независимо от стила музика, към който са се ориентирали, е изграден от Grandmaster Flash. Затова и напълно заслужено той е носител на VH1 Hip Hop Honors; The Icon Award от BET в знак на почит за приноса му на диджей към хип-хоп културата; наградата за цялостно творчество от RIAA; наградата Vanguard на Бил Гейтс. Музеят за американска история Смитсониян също му оказва чест като включва портрета му в експозиция, посветена на черната култура и история през 2008г.

Превърнете се в част от изживяването SPIRIT of Burgas!

Grandmaster Flash – The Message (Live The Tube 1983)

Билети:

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОДАЖБА:

Еднодневен фестивален билет – 50 лева (25 евро)

Тридневен фестивален билет – 120 лева (60 евро)

Билети за къмпинга – 30 лева (15 евро)

НА ВХОДА НА ФЕСТИВАЛА:

Еднодневен фестивален билет – 60 лева (30 евро)

Тридневен фестивален билет – 140 лева (70 евро)

Билетите са в продажба онлайн, в мрежата на Еventim.bg.

Коментари (0)

Публикувано в на 2 юни 2010 г.