GM възстановява тримесечния дивидент

Председателят и главен изпълнителен директор на General Motors Company (GM) Мери Бара говори по време на глобалната конференция на Milken Institute на 2 май 2022 г. в Бевърли Хилс, Калифорния.

Патрик Д. Паднал | AFP | Добри снимки

Детройт – Дженерал Мотърс Тримесечните парични дивиденти за акционерите бяха намалени, за да се запазят средствата в първите дни. Инфекция с коронавирусТой ще бъде с много по-ниска ставка от спрения.

Автомобилният производител от Детройт заяви в петък, че бордът на директорите на GM е одобрил дивидент от 9 цента на акция върху обикновените акции на компанията в обращение. Това е спад с около 76% от 38 цента на акция Дивидентите са прекратени През април 2020г.

GM също така обяви, че ще увеличи своите опортюнистични обратно изкупуване на акции до 5 милиарда долара обикновени акции, спрямо 3,3 милиарда долара преди това според плана. Не се посочва времева рамка за обратното изкупуване.

Инвеститорите се съмняват кога тримесечните дивиденти на GM ще бъдат възстановени, особено след междуградския конкурент Ford Motor Co. Възстановен тримесечен дивидент 10 цента на акция на своите акционери през октомври 2021 г.

Изпълнителен директор на GM Мери Бара По-рано тази година компанията заяви, че ще „разгледа всички възможности за връщане на излишния капитал на акционерите“, но приоритетът е да ускори плановете си за обрат, които включват инвестиции. 35 милиарда долара в електрически и автономни превозни средства До 2025г.

В съобщение от петък Бара каза: „Напредъкът по ключови стратегически инициативи подобри нашата видимост и засили доверието в способността ни да финансираме растеж, като същевременно връщаме капитала на акционерите.“

READ  Военни новини между Русия и Украйна: съобщения на живо

Бордът на компанията смята, че 9 цента са „подходящ“ дивидент, тъй като компанията продължава да инвестира в плана си за възстановяване, според говорителя на GM Джим Кейн.

Компанията каза, че дивидентът ще бъде изплатен от 15 септември на акционерите, които са се регистрирали до края на работния ден на 31 август.

„Продължаващите силни печалби, маржове и ликвидност на GM, нашият инвестиционен баланс и постигането на няколко важни етапа в нашата стратегия за растеж ни позволяват да инвестираме агресивно, за да ускорим нашето изцяло електрическо бъдеще. Поток за акционерите, съобразен с нашия дългосрочен капитал стратегия за разпределение“, каза Пол, главен финансов директор на GM. Джейкъбсън каза в изявление.

Ходовете идват, докато GM продължава да се справя с проблемите на веригата за доставки, включително недостиг на полупроводникови чипове и намаляващо доверие на инвеститорите.

Акциите на компанията се понижиха с около 34% тази година. Тя затвори в четвъртък при 38,72 долара за акция. Пазарната стойност на компанията е 56,2 млрд. долара спрямо 90 млрд. долара в началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.