Гледай по bTV Cinema – инфо, видео анонси и пълна програма!

bTV cinema – акценти от филмовата програма за седмицата 31 май – 6 юни 2010

ГАНДИ, МОЯТ БАЩА (премиера)
Оригинално заглавие: Gandhi, My Father
Дата на излъчване: 31-ви май, понеделник, 20:00 часа
Повторение: 4-ти юни, петък, 23:00 часа
Биографична драма, Индия, 2007 г.
Режисьор: Фероз Абас Кан
Участват: Акшай Кхана, Даршан Джаривала, Шефали Шети, Бхумика Чавла, Митилеш Чатурведи, Рахендранат Зутши и др.

Наричали са Махатма Ганди – баща на нацията, но неговият син Харилал ужасно ревнувал, защото не искал да дели баща си с целия народ. И въпреки, че бащата обичал сина си безрезервно, Харилал така и не му простил. Филмът „Ганди, моят баща” е за вечния проблем „бащи-деца”, за пропастта, която дели легендарния лидер на индийския народ и неговия най-голям син Харилала Ганди. Ганди е боготворен от цяла Индия, той се е стремил да отдаде на всеки индус частица от себе си, но отношенията със сина му не били особено хармонични. Синът не издържал тежестта на бащиното величие. Искал простички неща – да се изучи за адвокат, да има собствен бизнес, да живее спокойно с жена си и децата си. Бащата го призовавал да се бори, хвърлял го в затвора, задължавал го да ходи по демонстрации из цялата страна. Послушният син не отказвал. Но какво е ставало в душата му?

БАЛЗАК (част 1 и 2)
Оригинално заглавие: Balzac – A Life for Passion (parts 1 and 2)
Дата на излъчване: 31-ви май, понеделник, 14:00 часа (част 1)
1-ви юни, вторник, 14:00 часа (част 2)
Повторение: 1-ви юни, вторник, 7:00 часа (част 1)
2-ри юни, сряда, 7:00 часа (част 2)
Драма, минисериал, Франция, Италия, Германия, 1999 г.
Режисьор: Жози Дайан
Участват: Жерар Депардийо, Жана Моро, Фани Ардан, Вирна Лизи, Катя Риман, Клод Риш, Серджо Рубини, Франсуа Мартуре и др..

Животът на Оноре дьо Балзак (Жерар Депардийо) е постоянна борба за оцеляване и признание. Работи до ръба на пълното изтощение – по 17 часа на денонощие, изпивайки литри кафе, за да успее да завърши поредната книга навреме и да върне парите на кредиторите. Балзак никога не се предава. Успява въпреки своята свръхзаетост да отдели време на многобройните си романтични връзки, някои от които описва в произведенията си. Той е заобиколен от близки хора, но не намира в тях утеха и подкрепа. Живее с мисълта, че не го разбират. Сърцето му принадлежи на една жена – Ева Ханска (Фани Ардан), с която в продължение на 15 г. водят страстна кореспонденция и си позволяват само няколко тайни срещи. Полската аристократка е омъжена и двамата се събират едва в края на живота на великия писател, когато той вече е болен от рак на стомаха и умира само 5 месеца след венчавката им.

БАЩИНИ ГРЕХОВЕ
Оригинално заглавие: Sins of the Father
Дати на излъчване: 1-ви юни, вторник, 20:00 часа
Повторение: 3-ти юни, четвъртък, 16:00 часа
Драма, САЩ, 2002 г.
Режисьор: Робърт Дорнхелм
Участват: Том Сайзмор, Ричард Джинкинс, Бренда Безинет, Джесика Грей Чарлз, Ком Феори и др.

През 1963 г. в града с най-голяма сегрегация – Бирмингам, Алабама, петима мъже от Ку–клукс–клан слагат бомба пред католическа църва за цветнокожи и при взривяването загиват 4 малки момиченца от неделното училище. Обстановката е близка до гражданска война – бунтуват се и черни и бели. Започва едно от най-големите разследвания на ФБР, което е прекратено поради липса на доказателства срещу 5-ма заподозрени. През 1998-а разследването се възобновява. Том Чери, син на един от заподозрените в атентата преди 35 г., се връща при баща си, който живее в самотен фургон в Тексас и започва да му строи къща. Наема за общ работник тъмнокож странник. Ала спомените не му дават мира. Той уважава баща си, но дали това не е самозаблуда? Боби Чери е малтретирал зверски жена си и децата си, унижавал е негри, вършел е безобразия на расистка основа…След повече от четвърт век Том ще разбере, че баща му е виновник за объркания му живот, но дали и за смъртта на 4 невинни момиченца?

ПЪТЕШЕСТВИЯТА НА ГЪЛИВЕР (част 1 и 2)
Оригинално заглавие: Gulliver’s Travels
Дати на излъчване: 2-ри юни, сряда, 23:00 часа (част 1)
3-ти юни, четвъртък, 23:00 часа (част 2)
Повторение: 2-ри юни, сряда, 11:00 часа (част 1)
3-ти юни, четвъртък, 11:00 часа (част 2)
Приключенски, Екшън, Анимация, САЩ, 1996 г.
Режисьор: Чарлз Стъридж
Участват: Тед Дансън, Мери Стийнбърген, Жepалдин Чаплин, Oмаp Шаpиф, Питъp O`Тул, Джеймс Фокс, Едуард Фокс и др.

След удивително 8-годишно пътешествие д-р Лемюъл Гъливър (Тед Дансън – „Бар Наздраве”) се прибира при жена си Мери (Мери Стийнбъргън – „Завръщане в бъдещето 3”) и сина си Том, за чието раждане е нямало как да бъде уведомен. Домът и кабинета му са окупирани от д-р Бейтс (Джеймс Фокс), който иска да отмъкне и жената на Гъливер, която в момента му прислужва. Всички мислят Лемюъл за побъркан, когато започва да разказва за невероятните си приключения първо в Лилипутия, а по-късно и в Страната на великаните. Гъливер е бил и в царство, където властват конете, а хората са просто животни. Единствено любящата му съпруга Мери вярва, че съпругът й е минал през всичко това.

Екранизацията по класическия роман на Джонатан Суифт, получава през 1996 г. 5 награди ЕМИ и е номинирана в още 6 категории.

ПРЕСТРЕЛКА В СЕВЕРЕН ХОЛИВУД
Оригинално заглавие: 44 Minutes: The North Hollywood Shootout
Дата на излъчване: 1-ви юни, вторник, 23:00 часа
Повторение: 4-ти юни, петък, 16:00 часа
Екшън, криминална драма, САЩ, 2003 г.
Режисьор: Ив Симоно
Участват: Майкъл Медсън, Рон Ливингстън, Рей Бейкър, Дъглас Спейн, Ендрю Бринярски, Олег Тактаров, Клер Кери и др.

Двама обирджии в пълно бойно снаряжение, въоръжени с калашници, атакуват банка и откриват огън по повече от 200 полицаи и минувачи.

Само професионализмът и самоотвержеността на офицерите на Лос Анджелис предотвратяват кървавата баня. В продължение на половин час не се намира снайперист, който да уцели бандитите…
Идват и щурмоваците, но водещият екипа в бързината е забравил да вземе оръжието си…Филмът е правен по реални събтия.

АМАЗОНИЯ
Оригинално заглавие: Amazone
Дата на излъчване: 4-ти юни, петък, 20:00 часа
Приключенски, Комедия, Фантастика, Франция, Испания, 2000 г.
Режисьор: Филип дьо Брока
Участват: Жан-Пол Белмондо, Ариел Домбал, Патрик Бушите, Тилда Барс, Андре Пенверн, Рони Бандамо Казанова, Карлос Падрон и др.

В дебрите на Амазонка Жуазел Едуар Алфонс (Жан-Пол Белмондо), зъболекар, който търси уединение, среща странновато момиченце на име Лулу. Полковник Вильонев тайно изпраща доктор Марго Бувие и майор Джеф Бенар в делтата на Амазонка с мисията да претърсят мястото, където са били открити най-древните в света писмени исторически паметници. Обстоятелствата срещат Марго и Жуазел. Военни части се насочват към същата точка в тропическите гори. Марго смята, че писанията са следа от паднал чуждоземен космически кораб. Тя води собствено разследване в малкото селце, където живее Жуазел. Лулу им казва, че е родена близо до звездата Бета Центавър. Детето владее клинопис и не знае какво означават понятията старост и смърт. Военните хващат Лулу, а в нощта на пълолуние тя очаква извънземните да я приберат с кораба си. Ще успеят ли Марго и Жуазел да я освободят навреме, за да я върнат в нейните светове…

СУРОВА СДЕЛКА
Оригинално заглавие: Raw Deal
Дати на излъчване: 6-юни, неделя, 23:00 часа
Повторение: 7-ми юни, понеделник, 16:00 часа
Екшън, Трилър, САЩ, 1986 г.
Режисьор: Джон Ървин
Участват: Арнолд Шварценегер, Катрин Харолд, Дарън Макгавин, Сам Уонъмейкър, Пол Шенар и др.

След като е уволнен от ФБР за „прекомерна употреба на физическа сила”, бившият агент Марк Камински става шериф в малко градче. Чикагски гангстери убиват сина на бившия му колега Шанън и Марк може да свидетелства в предстоящ съдебен процес срещу мафията. Шанън обещава на Камински да съдейства

да го върнат отново във ФБР, ако шерифът помогне за ликвидацията на гангстерския бос Макс. Марк работи под прикритие и без ограниченията на правителствена институция, но и без никого зад гърба си. Той се внедрява в мафиотската мрежа като се представя за бодигард и наемен убиец. И веднага получава мокра поръчка… да убие Шанън.

Коментари (1)

Публикувано в на 22 май 2010 г.