Гледай по bTV, 27 октомври – 2 ноември

ПОНЕДЕЛНИК, 27 октомври
02.00 ЧАСА
Излитане
Taking Off
Комедия-драма, САЩ, 1971 г.
Режисьор: Милош Форман
В ролите: Лин Карлин, Бък Хенри, Линеа Хийкок, Джорджия Енгъл

Джийни Тайн (Линей Хийкок) е тийнейджърка, която е решила, че е крайно време да избяга от дома си. Докато тя се скита безцелно из Ню Йорк, нейните родители Лин (Лин Карлин) и Лари (Бък Хенри) – типични жители на предградията, отчаяно издирват своята „изчезнала“ дъщеря. Опитите на Лари и най-добрият му приятел Тони (Тони Харви) да намерят някакви следи от Джийни, са осуетени от пиянски гуляй в местния бар. В същото време Лин и съпругата на Тони – Марго (Джорджия Енгъл), започват да споделят сексуалния си живот. Джийни все пак се връща у дома, само за да попадне на разпит от страна на родителите си какви точно наркотици взима. По-късно, след като Лин и Лари се присъединяват към група на родители на избягали деца, нещата се обръщат и самите родители ненадейно се надрусват с марихуана, след което весело се отдават на игра на стрип покер. При това, без да подозират, че дъщеря им е съвсем близо и ги вижда. Като критична пародия на модните увлечения на средностатистическите американци от края на 60-те години, филмът остава без аналог в американското кино. Безупречният нюх на Форман му помага да избере куп „неизвестни“ манхатънски актьори, които стават популярни през 70-те и 80-те години, като Винсънт Скиавели и Алън Гарфийлд.

В малки роли на прослушването, на което се озовава Джийни, се изявяват Карли Саймън (която пее „Long Time Physical Effects“) и съвсем младата Кати Бейтс.

Кан ’71 – Голямата награда на журито
Шест номинации за БАФТА ’71 – за най-добър филм, режисура, актриса на Лин Карлин, поддържаща актриса на Джорджия Енгъл, сценарий и монтаж
Номинация от Гилдията на американските сценаристи за оригинален комедиен сценарий

СРЯДА, 29 октомври
02.00 ЧАСА
Свалката
Come Together
Драма, САЩ, 2001 г.
Режисьор: Джеф Макферсън
В ролите: Тай Ръниън, Лора Харис, Ерин Колинс

Джак е млад художник и работи на половин работен ден в една галерия. Основното му занимание е да сваля момичета. Ейми е след 8-месечна раздяла и копнее за нова връзка. Любовта пламва неочаквано и за двамата и ги хвърля в поредица от нелепи, но трогателни случки.

ЧЕТВЪРТЪК, 30 октомври
02.00 ЧАСА
Плач на дете
Crying Child
Драма, САЩ, 1996 г.
Режисьор: Робърт Майкъл Люис
В ролите: Мариел Хемингуей, Финола Хюджис, Джордж Делхойо

Маделин и Ран загубват синчето си при раждането. Двамата заминават в наследствената къща на Маделин да се възстановят от загубата и да огледат имота за евентуална продажба. Но вместо да намерят утеха, те попадат в един омагьосан свят, в който всяка нощ Маделин чува плач на бебе.

На границата на лудостта и ужаса младото семейство с помощта на приятелката на Маделин и местния лекар разкриват мрачна тайна, преследвала рода от години. Един неспокоен дух броди в къщата и всяка нощ зове за помощ…

СЪБОТА, 1 ноември
13.00 ЧАСА
Топло
Комедия, България, 1978 г.
Режисьор: Владимир Янчев
В ролите: Григор Вачков, Стефан Данаилов, Тодор Колев, Наум Шопов, Константин Коцев, Георги Черкелов, Татяна Лолова, Стоянка Мутафова, Димитър Манчев, Андрей Чапразов и др.

Жителите на една софийска кооперация решават сами да си осигурят парно отопление!
Договарят се с трима майстори и дори им предплащат услугата.
И започва голямото побиване на дупки в стените, в подове, по таваните…
Кооперацията заприличва на швейцарско сирене. В един хубав ден майсторите изчезват, но дупките остават. Оказва се, че тези дупки тепърва ще сближават измамените и изнервени съкооператори. Те са готови на всичко, за да се сдобият с топлото, дори когато откриват тримата майстори в затвора…

Награда за кинокомедия на Съюза на филмовите дейци през 1978г.

20.00 ЧАСА
Присъда за продан
Runaway Jury
Трилър драма, САЩ, 2003 г.
Режисьор: Гари Фледър
По романа на Джон Гришъм
В ролите: Джийн Хекмън, Джон Кюсак, Дъстин Хофман, Рейчъл Уайз, Джереми Пивън и др.

Мъж загива при престрелка и вдовицата му завежда дело срещу фирмата, произвела оръжието.
Адвокатът й пледира, че фирмата е била наясно, че оръжието не отговаря на федералните разпоредби за продажба. Случаят влиза в съдебна зала и положението на производителите изглежда обречено. Тогава те се обръщат към юриста Ранкин Фич – „консултант по съдебните заседатели“. Той има славата на човек, който познава отлично състава на съдебните журита и може да гарантира изхода от процеса.

Фич и хората му светкавично изравят смущаващи тайни за всеки, който има нещастието да сметне обвинението за основателно. Само двама души не се вписват в коварната им схема – председателя на съдебното жури – Ник Истър, и загадъчната Марлий, която има свои планове как да склони колегите си да гласуват според нейната воля.

00.00 ЧАСА
Злият татко
Dad Savage
Криминален трилър, Великобритания, 1998 г.
Режисьор: Бетсън Морис Еванс
В ролите: Патрик Стюарт, Кевин Маккид, Хелън Маккрори, Джо Макфейдън,
Марк Уорън, Джейк Ууд и др.

Заможен и преуспял производител на лалета, Злият татко е със статута на Кръстник в местното криминално братство, но не вярва на банките да съхраняват парите му. По препоръка на сина си Сав той наема двама безработни негови приятели – Вик и Боб, да му помагат в бизнеса и в незаконните дейности, с които се занимава. Съвсем случайно двамата нови помощници научават поверителни данни за пенсионния фонд на Злия татко и решават да откраднат парите, стига да ги намерят.

Планът, разбира се, се обърква, Сав загива, но им казва как да избягат. Злият татко обаче осуетява бягството им и се заема да установи по възможно най-назидателен начин кое е довело до смъртта на сина му. И да намери убиеца…

НЕДЕЛЯ, 2 ноември
13:00 ЧАСА
Завръщане в Хелоуинтаун
Return to Halloweentown
Семейна комедия, САЩ, 2006 г.
Режисьор: Дейвид Джаксън
В ролите: Сара Пакстън, Джудит Хоуг, Лукас Грабийл, Джоуи Цимерман и др.

Марни Пайпър току-що е спечелила пълна стипендия за престижния Университет за вещици
и няма търпение да се заеме с изучаването на алхимия, амулети и магически отвари. Тя е твърдо решена да стане най-добрата и неочакваната забрана да не се използва магия не я радва особено – та нали е дошла, за да разгърне истинските си възможности на млада вещица. И точно тогава попада на древно пророчество и важна тайна. И тъкмо навреме, защото малко преди тържеството послучай 1000-годишнината от основаването на Хелоуинтаун някой все пак планира да използва магия и да поеме контрола над града завинаги. Марни и приятелите й ще трябва да направят нещо, освен ако не се окаже, че свръхестественото градче е било обречено още от основаването си…

15.00 ЧАСА
Работници – 1 част
Документална поредица, България, bTV Документите 2008 г.
Автор: Генка Шикерова
Оператор: Борис Пинтев
Продуцент: Венелин Петков

Разказ за експлоатацията на детски труд в Индия. Шокиращи разкрития за произхода на марковите облекла, които купуваме в България и Европа. Срещу купичка храна малолетни деца шият в мрачни работилници дрехи, които на запад се продават за десетки и стотици евро. Това е разказ за съдбата на хиляди деца, купувани и продавани като стока, за да работят по 12-15 часа на ден.

17:00 ЧАСА
Бейб
Babe
Детска комедия, Австралия-САЩ, 1995 г.
Режисьор: Крис Нунън
В ролите: Джеймс Кромуел, Магда Шубански

Един от най-обичаните детски филми от доста време насам, „Бейб” разказва неустоимо иронична история за търпимостта и разбирателството. При все че е наистина завладяваща приказка, „Бейб” успява да бъде и освежаващо честен относно реалностите на живота в една ферма. Малкото прасенце Бейб има простичка и съкровена мечта – да стане шампион сред овчарските кучета. Ама не било куче, а прасенце – голяма работа, важното е че има чувство за хумор и широко сърце. Великолепните вокални превъплъщения на озвучаващите актьори вдъхват живот на Бейб и другарите му от фермата, а компютърната анимация е използвана с такава мярка, че неподготвеният зрител спокойно ще реши, че са снимани предимно истински животни. Като способният да изтърпи всичко фермер Хогет, Джеймс Кромуел прави чудесна роля. Този неочакван хит бързо се превърна в любим филм както на децата, така и на родителите.

„Златен глобус” ’95 за комедия
„Оскар” за визуални ефекти
Награда на Националното общество на филмовите критици за най-добър филм
2 награди на Лондонската критика – за филм и дебют на годината
Награда на Нюйоркската критика за дебют
6 номинации за „Оскар” – за най-добър филм, режисура, поддържащ актьор на Джеймс Кромуел, адаптиран сценарий, монтаж и сценография
4 номинации за БАФТА – за най-добър филм, адаптиран сценарий, монтаж и специални ефекти
Номинация от Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий

21:00 ЧАСА
Господин Магу
Mr. Magoo
Комедия, САЩ, 1997 г.
Режисьор: Стенли Тонг
В ролите: Лесли Нилсън, Кели Линч, Мат Кийслар

Забавна комедия за полуслепия магнат г-н Магу, който постоянно попада в невъобразимо смешни ситуации поради недостатъка си. Върхът на обърквацията настава, когато се забърква в щур екшън с международна крадла и опасни мафиоти, решили да откраднат невероятно ценно бижу. Само изключителният му късмет и благоразумният му племенник Уолдо могат да го спасят за пореден път.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 октомври 2008 г.