Гениалните Лос Ромерос свирят в София – на път си да пропуснеш!


Кралете на класическата китара „Лос Ромерос” пристигнаха в България

Китарният квартет „Лос Ромерос” пристигна за първия си концерт в България. „Кралското семейство на китарата” ще се срещне с българската публика на 6 октомври, сряда, от 19:30 часа, в зала 1 на НДК. С този концерт се открива цикълът ”Концертмайсторите” на Класик ФМ М-Тел оркестър, организиран от „Кантус Фирмус”.

Основател на групата е Селедонио Ромеро, за когото Селин Ромеро споделя, че е бил изключителен човек и е предал на синовете си любовта към китарата, музиката и семейството.

Сегашните членове на „Лос Ромерос” са синове и внуци на Селедонио. Музикантите твърдят, че разликата в поколенията е нещо, което повече помага, отколкото пречи. „Като по-млади ние свирехме с доста по-опитни музиканти. Сега, когато сме стари, ние свирим с доста по-млади. Това е красотата на музиката – тя преодолява възрастта, езиците, всичко“, сподели Пепе Ромеро.

Програмата на концерта е разделена в две части – в първата „Лос Ромерос” ще свирят без оркестър. Повечето пиеси тук са транскрипции на известни мелодии на испански композитори. Сред тях са Томас Бретон и Херонимо Хименес – автори на сарсуела – вид испанска национална опера.

Във втората част на концерта си в София „Лос Ромерос” ще свирят заедно с Класик МФ М-Тел оркестър и диригента Григор Паликаров. Заедно те ще изпълнят Concierto Andaluz от Хоакин Родриго. Концертът е написан специално за квартета по поръчка на Селедонио Ромеро през 1967 година.

Ден преди концерта Пепе, Селин, Селино и Лито Ромеро пожелаха да направят обиколка из София и да опитат българско кисело мляко и традиционни местни специалитети.

Rare Classical Guitar Clip: Los Romeros on Euromaxx

Коментари (0)

Публикувано в на 6 октомври 2010 г.