Ga. Свидетелски показания на старши пред голямото жури. Линдзи Греъм предложи временно отлагане

Федерален апелативен съд временно спря заповедта, сенатор. Линдзи О. Греъм (RS.C.) пред голямо жури в Джорджия за разследване на републиканските усилия за промяна на резултатите от президентските избори през 2020 г.

Греъм официално обжалва заповедта на съдията да свидетелства във вторник, заявявайки, че това би причинило „непоправима вреда“ и би било „в нарушение на неговия конституционен имунитет“.

Апелативният съд на САЩ за 11-ти окръг в неделя временно преустанови явяването му, като поиска от по-нисша инстанция да прецени дали Греъм трябва да бъде защитен от отговаряне на определени въпроси относно официалните му задължения като сенатор на САЩ.

Правно маневриране е Това е последният признак на напрежение между прокурорите и високопоставените свидетели в мащабното наказателно разследване на окръжния прокурор на окръг Фултън за предполагаема намеса в изборите от бившия президент Доналд Тръмп и неговите сътрудници. След като поиска многократни отлагания, бившият адвокат на Тръмп Руди Джулиани даде показания в продължение на шест часа миналата седмица.

Панелът включва държавния секретар на Джорджия Брад Рафенсбергер (дясно) и неговия екип, главния прокурор на Джорджия Кристофър М. Кар (R) е чул свидетелски показания от щатски законодатели и служители на местните избори. Брайън Кемп, републиканският губернатор на щата, подаде предложението от 121 страници миналата седмица.

Греъм нарече изслушването в Джорджия „риболовно пътуване“ и твърди, че „клаузата за реч или дебат“ в конституцията защитава законодателите да отговарят на въпроси относно официалните им законодателни задължения. Адвокатите на Греъм казват, че им е казано, че той не е направил нищо лошо и че Греъм е бил свидетел на обвинението, а не обект на разследването.

READ  Нишел Никълс, лейтенант Ухура от "Стар Трек", почина на 89 години

Окръжен прокурор на окръг Фултън Фани Уилис (D) Той е изразил желанието си да разпита Греъм Между другото, разговорите му с Рафенсбергер след изборите през 2020 г. В съдебните документи Уилис каза, че разследването му ще проучи „координираните усилия на няколко държави за повлияване на резултатите от изборите през ноември 2020 г. в Джорджия и другаде“. Искане, подадено в петък от неговия офис, твърди, че забавянето на явяването на Греъм би „забавило разкриването на целия набор от съответни свидетели“, което би изместило времевия график на процеса.

Окръжният прокурор казва, че показанията на Греъм са важни в изборния процес

Окръжният съдия на САЩ Лий Мартин Мей в петък отхвърли молбата на Греъм за отлагане на показанията му и молбата за спешно изслушване.

„Аргументите на сенатор Греъм са напълно неубедителни и не установяват „съществен случай“, написа тогава съдията, карайки адвокатите на Греъм да подадат спешна жалба.

В неделя апелативният съд нареди на по-долната инстанция да преразгледа аргументите за това дали Греъм има право да „промени частично отменяне или призовка“, искайки неговите показания. Апелативният съд каза, че ще разгледа делото след разглеждането на по-долната инстанция.

Докато Греъм продължаваше с усилията си да убие призовката, конгресмен, който веднъж повдигна подобни възражения, Rep. Джоди Хайс (R-Ga.), свидетелства пред специално голямо жури за повече от два часа миналата седмица, каза неговият адвокат.

Подобно на Греъм, Хайс се опита да отмени призовка, позовавайки се на конституционната защита на категорията реч или дебат. Съдия Мей Предложението на Хийс беше отхвърлено. Хийс е съюзник на Тръмп, който повтори фалшиви твърдения за широко разпространени изборни измами след изборите през 2020 г. и неуспешната му кандидатура за държавен секретар на Джорджия.

READ  Това, което Русия прави с Мариупол, „ще се помни с векове“, казва Желенски

Джон Вагнер и Матю Браун допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.