FTX: Как Сам Банкман-Фрайд построи къща от карти

Адвокатите на рухналата крипто борса FTX се противопоставиха на компанията Изслушване за банкрут Във вторник компанията послужи като личната „пета“ на основателя Сам Банкман-Фрид, достигайки 40 милиарда долара към януари, преди да се срине през последните седмици до текущата си стойност от около 422 милиона долара.

Новият изпълнителен директор на FTX Джон Дж. Онези, които гледат нагоре след катастрофата, включително Ray III, повдигнаха въпроси за това как Bankman-Fried успя да се справи с липсата на основно счетоводство и протоколи за съответствие на компанията. Огромна, неконтролирана дейност му спечели невероятно влияние и политическа власт.

Сам Банкман-Фрид, основател и главен изпълнителен директор на FTX, говори по време на интервю за „Bloomberg Wealth with David Rubenstein“ на 17 август 2022 г. в Ню Йорк. (Gena Moon/Bloomberg чрез Getty Images/Getty Images)

И така, как го направи Bankman-Fried? Бен Макмилън, съосновател на ITX Digital Assets, го описва с проста аналогия:

В хипотетичен сценарий си представете, че някой притежава всеки дом в района на 100, принуждава го да продаде дом за 1 милион долара и използва тази продажба, за да покаже, че има 100 милиона долара в „собствен капитал“. Но след това собственикът е принуден да продаде останалите 99 жилища и домовете се продават само за 100 000 долара всеки – което означава, че 90 милиона долара от така наречения им капитал изчезва.

READ  Байдън е домакин на срещата на върха в САЩ: съобщения на живо

Колапсът на FTX: Вътре в бункера на Бахамските острови за 40 милиона долара на Сам Банкман-Фрайд Лукс

Но този капитал никога не е съществувал на първо място.

Макмилън каза Fox Business Това направи Bankman-Fried със своите FTT токени, защото той контролираше плаващата стойност.

Логото на FTX, намерено в Маями

Логото на FTX се вижда на входа на FTX Arena в Маями на 12 ноември 2022 г. (Ройтерс/Марко Бело/Файл/Снимки на Ройтерс)

FTX, според McMillan, ще осигури малка част от FTT и други валути като Serum и ще търгува на достатъчно изгодна цена в долари, за да създаде „собствен капитал“, отразен в баланса. След Банкер-Фрай По принцип той заема много пари срещу много голям и много фалшив номер на активи.

Това от своя страна позволи на FTX и неговия хедж фонд Alameda Research изкуствено да надуят активите.

Защо инвестиционните професионалисти са такива нещастници за FTX

„Това не е ново или уникално за крипто“, обясни Макмилан. „Това беше направено от някои хедж фондове по време на катастрофата през 2008 г. – особено в затрудненото кредитно пространство.“

Според McMillan FTX и Alameda ускориха сценария, като използваха завишен брой активи, за да вземат повече реални заеми. Bankman-Fried също изглежда поема компании и ги принуждава да бъдат „задържани“ с FTX, така че да може да продължи цикъла, използвайки клиентски активи.

Изпълнителен директор на Alameda Research Каролин Елисън

Изпълнителният директор на Alameda Research Каролин Елисън чрез Twitter (Twitter @carolinecapital)

Макмилън казва, че ключов момент е бил, когато Changpeng Zhao, основател и главен изпълнителен директор на голямата крипто борса Finance, обяви на 6 ноември, че неговата компания ще продава големи количества FDT на открития пазар. Главният изпълнителен директор на Alameda Каролин Елисън Той бързо отговори, за да купи всички токени за $22 всеки.

READ  Мерик Гарланд ще обяви „значими дела за националната сигурност“

Вземете Fox Business, като щракнете тук

Мнозина сега спекулират, че тази сума е критичното число, което FDT трябва да търгува, за да могат FTX и Alameda да останат платежоспособни.

„След като търговията с ДФТ падна рязко на 8 ноември“, отбелязва Макмилън, „Къщата от карти падна“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.