Фрапиращ филм за тай бокса – не пропускай по Viasat Explorer

Бокс по тайландски: шанс в борбата
Премиера на 22 август по Viasat Explorer

Разказът се води от познатия с дрезгавия си глас актьор Джейсън Стейтъм (звезда в „Транспортър” и „Италианска работа”), който представя трима боксьори, трениращи за боя на живота си: 13-годишно момче, участващо в професионални мачове от 11-годишен; 27-годишен американец, студент в Харвард, пристигнал в Тайланд да тренира при легендарния боксьор Апиджей Сит-Харун; и 29-годишна домакиня, решила да напусне дома си и да стане професионален боксьор, компенсирайки за това, че когато е била по-млада на жените не било позволено да се боксират.

Всеки от тях има различни причини да се заеме с този кървав спорт, но и тримата споделят обща мечта – да се докажат в света на муай тай.

Филмът е режисиран и продуциран от независимата американска режисьорка Сюзън Корнуел, похарчила всичките си спестявания за този филм, без да знае дали някога ще бъде показан.

„Тай бокс: шанс за победа” не е типичен филм за борба. Сюзън Корнуел не е избрала като герои успешни и прочути боксьори, а трима души, мечтаещи за победа и различаващи се като произход и цел.

Представяйки историите им, режисьорката изследва историята и културата на този национален спорт на Тайланд, известен с жестокостта си, но и дълбоко свързан с древните традиции и със собствен код на честта. Преди да видим самия мач, ще проследим ежедневието на тримата боксьори, трудните тренировки, личната им мотивация и стремежи.

„Тай бокс: шанс за победа” е показван на множество филмови фестивали, в това число филмовия фестивал „Фт. Лодърдейл”, международния кинофестивал на Хаваите и филмовия фестивал „Банф”. Показван е и по телевизията в повече от 140 държави.

Гонг-Прай Сорджинтана, 13-годишен

Този младеж от Банкок тренира от четиригодишен, като е професионален боксьор от една година и вече е победил седем противника. Започва да се занимава с мауй-тай, за да избяга от бедността – с изкараните пари плаща за училището си и помага на своето семейство. Може да изглежда шокиращо млад да се боксира, но в Тайланд дори шестгодишни момченца се бият за пари. Много младежи в Тайланд търсят късмета си с помощта на муай-тай. Най-добрите от тях печелят за една вечер толкова, колкото бащите им за година.

Сам Шеридан, на 27 години

Студент в Харвард, Сам е американски боксьор-аматьор, който от пет месеца тренира в Банкок при легендарния боксьор Апиджей Сит-Харун, подготвяйки се за първия си професионален мач.

Буун-Терм Китмути, на 29 години

Допреди няколко години традицията е забранявала на жените дори да приближават боксовия ринг. Днес им е позволено да се боксират, но само на рингове за жени. Още от съвсем малка Буун мечтае да бъде боксьорка. Сега, вече майка на две деца, тя напуска дома и семейството си, за да тренира в Банкок. Целта й е да стъпи на ринга и сбъдне мечтата на живота си.

Коментари (0)

Публикувано в на 3 август 2009 г.