Foxconn протестира: Фабриката за iPhone плаща на работниците да напуснат кампуса в Джънджоу


Хонг Конг
CNN Бизнес

Foxconn предложи да плати на новоназначените работници 10 000 юана (1400 долара) в опит да им попречи да напуснат най-големия завод за сглобяване на iPhone в света. Стотици станаха свидетели на сблъсъци със силите за сигурност кампус в централен Китай.

Доставчикът на Apple направи предложението в текстово съобщение до работниците от отдела си за човешки ресурси в сряда, след драматични сцени на насилствени протести в кампуса в Джънджоу, столицата на провинция Хенан.

В съобщение, видяно от CNN, компанията призова работниците да „моля, върнат се във вашите общежития“ в кампуса. Обеща да им плати 8000 юана, ако се съгласят да напуснат Foxconn, и 2000 юана, след като се качат на автобуси, за да напуснат напълно обширния обект.

Спорът избухна във вторник вечерта относно условията на пакетите за заплащане на новоназначените и Covid. Загриженост за условията им на живот. Сцените ставаха все по-насилствени в сряда, когато работници се сблъскаха с големи тълпи на силите за сигурност, включително офицери от SWAT.

Видеоклипове, разпространявани в социалните медии, показват екипи от служители на реда, които ритат и бият протестиращи, облечени в предпазни костюми, с палки и метални пръти. Някои работници бяха забелязани да събарят огради, да хвърлят бутилки и блокове по служителите и да разбиват и преобръщат полицейски автомобили.

Работниците се върнаха в общежитията си около 22 часа в сряда, след като получиха предложението за плащане от Foxconn, страхувайки се от тежки репресии от страна на властите, каза свидетел пред CNN.

През октомври заводът в Джънджоу беше засегнат от огнище на Covid, което наложи блокиране и доведе до масово изселване на работници от огнището. След Foxconn Стартира масова акция за набиране на персонал, в която Повече от 100 000 души се записаха за заемане на обявени позиции, съобщават китайските държавни медии.

READ  Резултат Браунс срещу Бенгалс: Актуализации на живо, статистика от играта, акценти за Хелоуин изданието на „Футбол в понеделник вечер“

На работниците ще бъде изплатен бонус от 3000 юана след 30 дни на работа и още 3000 юана след общо 60 дни, според документ, определящ пакета за заплати на новоназначените, видян от CNN.

Въпреки това, според един работник, след пристигането си в завода, Foxconn каза, че новите служители ще получат първия си бонус на 15 март, а втората вноска едва през май – което означава, че ще трябва да работят през празника на Лунната Нова година, за да получат първото от бонус плащанията, започвайки през януари 2023 г.

„Новонаетите трябваше да работят допълнителни дни, за да получат обещаните бонуси, така че се почувстваха измамени“, каза работникът пред CNN.

Работниците хвърлят по полицаите части от металните бариери, които са откъснали.

В изявление от четвъртък Foxconn каза, че напълно разбира притесненията на новите наети относно „потенциалните промени в политиката за субсидиране“, за които обвинява „техническа грешка (която) е възникнала по време на процеса на включване“.

„Извиняваме се за грешката при въвеждане в компютърната система и гарантираме, че действителното заплащане ще бъде според договореното“, се казва в съобщението.

Foxconn комуникира със служителите и ги увери, че заплатите и бонусите ще бъдат изплатени „в съответствие с политиките на компанията“.

Apple, която произвежда набор от продукти на Foxconn, каза пред CNN Business, че нейните служители са на място в съоръжението в Джънджоу.

„Ние преглеждаме ситуацията и работим в тясно сътрудничество с Foxconn, за да гарантираме, че притесненията на техните служители са разгледани“, се казва в изявление.

В четвъртък сутринта някои от работниците, които се съгласиха да напуснат, получиха първата част от заплатите си, каза работник в предаване на живо, което показа работници, наредени на опашка отвън. да правят тестове за ковид, докато чакат заминаващи автобуси. По-късно през деня предавания на живо показаха дълги опашки от работници, които се качват на автобуси.

READ  Винсент Сиерела, идентифициран като един от тримата американци, загинали в Сандали Емералд Бей

Но за някои хора проблемите не са решени. След като са били отведени до жп гарата Джънджоу, много от тях не са получили билети за вкъщи, каза друг работник в предаване на живо в четвъртък следобед. Подобно на него, хиляди работници бяха блокирани в гарата, каза той, докато обръщаше камерата си, за да покаже огромната тълпа.

Властите по-рано обявиха, че Джънджоу ще наложи петдневно блокиране в своите градски квартали, включително железопътната гара, от полунощ в петък.

Работниците се сблъскват с подходящи служители по безопасността.

Протестите започнаха пред общежитията на работниците в обширния комплекс Foxconn във вторник вечерта, като стотици хора маршируваха и скандираха лозунги, включително „Долу Foxconn“, според видеоклипове в социалните медии и разкази на свидетели. Видеоклипове показват как работници се сблъскват с охранители и отвръщат на удара, докато полицията използва сълзотворен газ.

Протестът продължи до сряда сутринта. Ситуацията бързо ескалира, когато голям брой сили за сигурност, повечето в бели костюми и някои с щитове и палки, бяха изпратени на мястото. Видеозаписите показват колони от полицейски автомобили, някои с надпис „SWAT“, пристигащи в кампуса, в който обикновено се намират около 200 000 работници.

Работникът каза пред CNN, че повече работници са се присъединили към протеста, след като са гледали предавания на живо в китайската версия на видео сайтовете TikTok, Guisho и Douin. Много предавания на живо бяха изрязани или цензурирани. Онлайн търсенията на „Foxconn“ на китайски са ограничени.

Работникът каза, че някои от протестиращите са тръгнали към главната порта на комплекса от производствени съоръжения, разположен в отделна зона от общежитието на работниците, в опит да блокират монтажните работи.

READ  Длъжностни лица казват, че мигрантите, изпратени до Мартас Винярд, са били доброволно отведени във военна база за подкрепа.

Други протестиращи предприеха допълнителни стъпки, за да влязат в производствените помещения. Според работника те са разбили Covid пунктове, стъклени врати и билбордове на ресторанти в производствената зона.

След като е работил в завода в Джънджоу в продължение на шест години, той каза, че сега е много разочарован от Foxconn и планира да напусне. С основна месечна заплата от 2300 юана, той печели между 4000 юана и 5000 юана на месец, включително заплащане за извънреден труд, за работа по 10 часа на ден и седем дни в седмицата по време на пандемията.

„Foxconn е тайванска компания“, каза той. „Той не само не разпространи ценностите на демокрацията и свободата на Тайван в континенталната част, но беше асимилиран от Китайската комунистическа партия и стана много жесток и нехуманен. Чувствам се много тъжен за това.

Въпреки че не беше сред новобранците, той протестира в тяхна подкрепа: „Ако днес мълча за страданията на другите, утре кой ще говори вместо мен?“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.