Ford обявява серия от сделки за ускоряване на натиска на EV

Главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли присъства на официалното представяне на изцяло новия електрически пикап Ford F-150 Lightning в центъра за електрически превозни средства Ford Rouge в Диърборн, Мичиган, САЩ на 26 април 2022 г. REUTERS/Ребека Кук/Файлова снимка

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

ДЕТРОЙТ, 21 юли (Ройтерс) – Ford Motor Co (FN) Компанията обяви серия от сделки в четвъртък, за да ускори прехода си към електрически превозни средства, включително придобиване на капацитет на батерията и суровини от компании като китайския производител на батерии CATL. (300750.SZ) и австралийския минен гигант Rio Tinto (RIO.AX).

Сделките са част от стремежа на Ford да достигне годишен темп на производство на EV от 600 000 автомобила по целия свят до края на 2023 г. и повече от 2 милиона автомобила до края на 2026 г. Очаква се общият годишен темп на растеж на електромобилите да достигне 90% до 2026 г. Повече от удвояване на прогнозирания темп на растеж на индустрията.

„Поставяме индустриалната система бързо да се мащабира“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

През март Ford повиши планираните си разходи за електромобили до 50 милиарда долара до 2026 г. от предишната си цел от 30 милиарда долара и реорганизира операциите си в отделни звена, фокусирани върху електромобили и автомобили с бензинов двигател, съответно с Ford Model e и Ford Blue. Прочетете още

Базираната в Диърборн, Мичиган компания също каза, че бизнесът й с електромобили няма да бъде печеливш, докато моделите от следващо поколение не започнат да се произвеждат през 2025 г.

READ  Американски военни кораби пресичат Тайванския пролив за първи път след посещението на Пелоси

Като част от стремежа си да увеличи капацитета, Ford заяви, че ще добави клетъчна химия с литиево-железен фосфат (LFP) за EV батерии с никел-кобалт-манган (NCM) към своето портфолио. Ford казва, че е придобил всичките 60 гигаватчаса (GWh) клетъчен капацитет, необходими за поддържане на скоростта на работа от 600 000.

Американският автомобилен производител каза, че CATL ще достави пълни LFP батерии за кросоувъри Mustang Mach-E за Северна Америка от следващата година и пикапи F-150 Lightning в началото на 2024 г.

Компанията работи с LG Energy Solutions и своя дългосрочен партньор за батерии SK Innovation.(096770.KS)

Ford казва, че сега има 70% от капацитета на батерийните клетки, необходим, за да достигне годишния си производствен темп от над 2 милиона до края на 2026 г.

За да подкрепи договорите за батерийни клетки, Ford също така каза, че директно ще доставя суровини за батерийни клетки, обявявайки сделки с китайската Huayou Cobalt, поделения на Vale SA в Канада и Индонезия, за да доставя по-голямата част от необходимия никел през 2026 г. и след това. (603799.SS) и BHP.

Той е сключил сделки с литий чрез сделки с Rio Tinto, която е проучила „значителна“ сделка за изтегляне на литий от проекта Rincon на минната компания в Аржентина, каза Ford. Това е част от сделка за множество метали за стимулиране на алуминиевия бизнес на Rio Tinto и включва потенциална перспектива за мед.

Ford обяви други сделки за материали за батерии. Той е подписал писмо за намерение с EcoPro BM и SK On, споразумение за закупуване на Ioneer Ltd за създаване на завод за производство на катоди в Северна Америка. (INR.AX) Споразумение с Compass Minerals за литиев хидроксид и литиев карбонат от Юта и споразумение със Syrah Resources за доставка на литиев карбонат от Невада след 2025 г.(SYR.AX) и SK Ann за естествен графит от Луизиана.

READ  Байдън предлага масивна промяна на календара за номинации за президент, елиминира Айова

Производството на нови SUV в Европа значително ще нарасне до 270 000 кросоувъра Mustang Mach-E, 150 000 пикапа F-150 Lightning, 150 000 микробуса Transit и 30 000 единици в стремеж за скорост от 600 000 EV до края на 2023 г.

(Тази история коригира бизнеса с алуминий на Rio Tinto, а не този на Ford в параграф 11)

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж от Бен Клейман в Детройт; Редактиране от Бернадет Баум

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.