Филмовите хитове на „Нова“ – очаквай на 10 октомври, събота

10 октомври, събота, 20.00 часа
Извън контрол (Out of sight)
1998 / САЩ
Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Джордж Клуни, Дженифър Лопес, Дон Чийдъл, Денис Фарина, Албърт Брукс, Винг Реймс и др.
Жанр: Екшън

Пазителката на закона Карен Сиско (Лопес) е взета за заложничка по време на бягството на Джак Фоли (Клуни) от затвора. Джак е обрал безброй банки, без нито веднъж да е използвал оръжие и това, разбира се, го прави особено ценен в очите на нежния пол. Така той може да мине и за добър човек.
Карен и Джак се опознават – тя открива, че банковият обирджия е не само галантен джентълмен, но също като нея обича киното; той пък е изненадан колко леко и приятно може да се общува с една полицайка.

Джак Фоли е най-находчивият банков обирджия в Америка. В деня, когато избягва от Федералния затвор, се оказва, че е отмъкнал нещо много по-ценно от пари… Сърцето на Карън Сиско. Тя е много умна. Тя е неустоимо изкусителна, а за късмет на Джак – и федерален шериф. Двамата ще рискуват всичко, за да открият в последна сметка, че между тях има нещо много повече от Закона. Джак е ловък престъпник, който винаги е престъпвал закона и е решен да направи още един, последен обир. Карън винаги постъпва правилно и в хармония със закона, само че с неподходящи мъже. Това са героите на този динамичен трилър, изпълнен с ирония и топлота. Преминал с голям зрителски успех по екраните, филмът на Стивън Содърбърг завладява и домашното видео. Очевидно е, че тук ще има същият успех – нещо закономерно, имайки предвид качествата на творбата. Сюжетът в много отношения е традиционен за американското кино – антагонизма между света на престъплението и закона. Но авторите проявяват фантазия, разнообразявайки познатите схеми с решения, които излизат извън рамките на тривиалното. Техният герой е симпатичен и очарователен престъпник, който съвсем не е традиционният злодей. Любовната му авантюра с красивата представителка на закона е показана „с намигане“, което очовечава и без това мелодраматичният й привкус. Пък и самите престъпления са по-скоро забавна пародия, отколкото сатанинския образ на Злото. По начало „Извън контрол“ се разгръща на границата между сериозното и ироничната пародия, а това увеличава драматичния обем на повествованието. Авторовите внушения отиват извън рамките на жанра. Ако прибавим към това и превъзходните актьорски попадения (Джордж Клуни и Дженифър Лопес), ще сме наясно с успеха на филма. А високият професионализъм на Стивън Содърбърг е гаранция за художествената цялост на творбата, която надскача тесните рамки на жанра и темата.

10 октомври, събота, 23.20 часа
Взлом (Breaking and entering)
2006 / САЩ
Режисьор: Антъни Мингела
В ролите: Джуд Лоу, Попи Роджърс, Джулиет Стивънсън, Рей Уинстоун, Рафи Гаврон, Жюлиет Бинош, Мартин Фриймън, Робин Райт Пен и др.
Жанр: Драма

Една история за кражба – както криминална, така и емоционална – „Взлом“ проследява разнородна група от дългогодишни лондончани и новопристигнали, чийто живот се пресича в централния район на Кингс Крос. Когато започват чести обири на модерните офиси на ландшафт архитект в покрайнините, разследването му го изстрелва от сигурността на неговия познат свят. Това предизвиква поредица от свързани събития и междуетнически сблъсъци, които карат архитекта да преосмисли живота си.

Коментари (0)

Публикувано в на 28 септември 2009 г.