Филмова програма на Евроком – акцентите до 26 юли

НИКАКВО КЪПАНЕ
Комедия, САЩ, 1998 г.
18 юли /събота/ – 21:30 часа
В гл. роли : Виктория Джаксън, Гарет Браун, Сидни Уолш
Режисьор : Тимоти Нелсън

Действието на филма се развива в малко американско градче, в чието спокойно ежедневие мирно съжителстват бели и негри.

Докато един ден алчният предприемач Бъд не решава да забогатее, като предостави един парцел на строителна фирма. Има само една малка пречка : на този терен се намира старата порутена къща, в която живее негърът Джейк. Бъд въобще не очаква, че останалият без покрив стар негър ще намери сериозни защитници в лицето на момчетата от квартала.

Децата намират твърде оригинален начин да проявят своя протест : никой от тях няма да се къпе, докато Джейк не бъде върнат в къщата си…

Филмът е носител на две международни награди

БОРБА ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ
Драма, Канада, 2005 г.
19 юли /неделя/ – 20:30 часа
В гл. роли : Уенди Крусън, Уилям Хърт, Джон Корбет
Режисьор : Шарл Бинаме

Филмът е създаден по истински случай.

През пролетта на 1996 година, 47-годишната съдиийка от Канада Луиз Арбър е назначена за главен прокурор на Трибунала по международни военни престъпления в Хага. Задачата й е да разследва преспъленията в бивша Югославия – масовите убийства в Косово, породени от натрупана през вековете етническа омраза.

Луиз си дава сметка за многобройните препятствия, които ще трябва да преодолее. Усилията й да обвини отговорниците за тези престъпления се сблъскват с бюрокрацията на Обединените нации. Генералите от НАТО пък се боят, че арестите на военнопрестъпници ще предизвикат смъртта на техни войници в зоната. Луиз се оказва изолирана – прокурор без полицейска подкрепа, с голи обвинения и без арести. Преследвайки неотклонно своята цел, тя предприема пътуване из Югославия в търсене на очевидци и свидетели.

Цели 3 години са й необходими, за да превърне един недействащ трибунал в в ефективан орган, чиито действия не мога да бъдат игнорирани.

През 1999 год. Луиз обявява, че е извършен арест на държавен глава : президентът Слободан Милошевич ще бъде съден за престъпления срещу човечеството.

Филмът е носител на международната награда “Джемини”

ДЪЛГИЯТ ПЪТ ДО ДОМА
Уестерн, САЩ, 2003
25 юли /събота/ – 21:30 часа
В гл. роли : Ранди Травис, Ерик Робъртс, Ърнест Боргнайн
Режсьор : Робърт Макарели

Действието на тази наситена с напрежение драма се развива през 60-те години на 18-ти век в Дивия Запад. За 8 години четирима души от семейство Моут са загинали от ръката на таинствен стрелец. Връщайки се от гражданската война, Лукас Моут се зарича да открие мистериозния Джак Коул и да отмъсти за смъртта на брат си.

На другия край на щата Мисури, младата вдовица Лора Фаулър и синът й Даниел откриват недалеч от дома си тежко ранен ездач. Лора се заема да излекува ранения мъж, а 8-годишният Даниел решава, че това е не друг, а легендарния стрелец Джак Коул. Всъщност, мъжът е Джак Фаулър – отдавна изчезналия и считан за мъртав съпруг на Лора и баща на Даниел.

Във фермата на Фаулър пристига Ейбъл Харт – заместник-шериф, издирващ Джак Коул. Лора обаче усеща, че Харт не е този, за когото се представя. Съмненията й се порвърждават – Харт отвлича сина й.

Местният шериф Ханк Бауман, който безуспешно ухажва Лора, също е по следите на Коул. Ще успеят ли двамата с Джак Фаулър да освободят Даниел и да открият истинския Джак Коул?

КРАЯТ НА ДЪГАТА
Драма/фентъзи, САЩ, 1997 г.
26 юли /неделя/ – 20:30 часа
В гл. роли : Гари Бъргоф, Люк Брейд, Алиса Хансен
Режисьор : Скот Мърфи

Един филм за цялото семейство, в който хармонично се преплитат приказка и реалност. След внезапната смърт на баща им, седемгодишният Томи и по-голямата му сестра Беки заминават в Ирландия, на гости при леля си. Леля Саманта и дъщеря й Алекс са реалисти, който са убедени, че за всяко нещо си има научно обяснение.

Когато трите деца : Томи, Беки и Алекс – се запознават с обущаря г-н Конърс, те попадат в един вълшебен свят. Тръгвайки на път в търсене на “изгубената нишка”, те ще преживеят множество приключения. Ще попаднат на омагьосан манеж, от който можеш да си тръгнеш едва след като си танцувал цели 7 години! Разказите на стария обущар ще им помогнат да развият въображението си и да видят света около тях по нов начин. И когато г-н Конърс получава инфаркт, Томи ще направи всичко по силите си, за да го спаси…

Коментари (0)

Публикувано в на 6 юли 2009 г.