Филми за Трапезица, село Чифлик и ковачите по ТВТ с онлайн видео и снимки

Филми за Трапезица, село Чифлик и ковачите по ТВТ

Акценти и анотации на филми от програмата на ТВТ за седмицата 17 -23 октомври 2011 г.

Чифлик (филм за селски туризъм)

– премиера по ТВТ в събота, 22 октомври,  от 14:00 ч. и в неделя от 10:00 ч.

Село Чифлик е едно от самобитните села в Троянския Балкан. Едно време било част от съседното Бели Осъм. Днес и двете са на едоименната река.  Чифлик  лъкатуши заедно с реката, от която сякаш черпи сили. Проправя си път сред диплите на Стара планина. Всяка година през юни в село Чифлик се провеждат Каблешковите тържества. На Каблешков тук има паметник. Намира се срещу хана, където отседнали въстаниците, и където били затворени след залавянето им. Но това не е единсвената история, която ще разберете от новия филм на Телевизия Туризъм за това балканско село.

Има още най-малко три причини да го посетите… Когато дишате в Чифлик, рано сутрин, все още ви поразява чистият планински въздух. Когато по залез гледате нагоре към Козя стена, като че ли цялото ви същество се изправя на пръсти, а душата се покланя. И никак не е чудно, че който е дошъл веднъж в Чифлик, идва отново и отново. Гледайте филма „Чифлик” – само по Телевизия Туризъм. Вижте промо видео за филма онлайн.

Песента на наковалнята (филм за арт туризъм и занаяти)

– премиера по ТВТ в неделя, 23 октомври, от 14:00 и от 19:00 ч.

Новият документален филм на Телевизия Туризъм с поетично заглавие „Песента на наковалнята” представя един от традиционните занаяти на българите – ковачеството, с неговата история и съвременни последователи.

Говори се, че Господ първо създал ковача като дарба божия за хората. За да им направи инструменти и да има те с какво да работят. Дарил ги и с огън, но само на най-силните дал умението да коват желязо…

Какви други невероятни истории ще чуете, ако отворите кованите порти на някоя стара uковаческа работилница?… Гледайте филма „Песента на наковалнята” – само по Телевизия Туризъм. Вижте промо видео за филма онлайн.

Забравеният град Трапезица (филм за културно-исторически туризъм)

– в понеделник от 16:00 ч., във вторник от 11:00 ч., в петък от 21:00 ч. и в събота от 13:00 ч. само по ТВТ

Славна и загадъчна е историята на хълма Трапезица. Това е един от трите укрепени хълма на Велико Търново, зад чийто стени по време на Втората българска държава са живели най-важните хора в царството. Зад неговите крепостни стени се е решавало настоящето и бъдещето на България десетилетия наред. История, останала затрупана за векове под пластове пръст и много растителност…

Но днес Трапезица се подготвя за своеобразното си  възкръсване… Там текат усилени археологически разкопки и консервационни дейности. Ще възвърне ли величието си Трапезица, както го е направил в ново време Царевец? Ще разберете, ако гледате документалния филм  „Забравеният град Трапезица” – само по Телевизия Туризъм. Вижте промо видео за филма онлайн.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 октомври 2011 г.