Филми за Косово, Босна и Херцеговина от bTV Репортерите

Тази събота в bTV Репортерите: Защо Косово е най-големият износител на терористи за Близкия Изток от региона

Иван Георгиев продължава поредицата за Западните Балкани с филма „Бащите на Косово“

Тази събота поредицата на bTV Репортерите, посветена на Западните Балкани, продължава с разказ от Косово. Журналистът Иван Георгиев и операторът Борис Пинтев ще срещнат зрителите с трима бащи.

Хамза Рамадани – възрастният мъж от Косовска Митровица е баща на една от най-известните жени, които воюват под черния флаг на групировката Ислямска държава в Сирия. Вече три години името на Джамиле Тахири е символ на фанатизъм.

Над 300 косовски албанци са напуснали новосъздадената държава, за да се влеят в редиците на сунитската терористична групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта през последните 6 години. На фона на около милион и 800 хиляди жители в Косово, това е най-големият процент джихадисти в Европа на глава от населението, а може би и в целия свят.

Защо 19 години след края на войната и 10 години след обявяването на независимостта, Косово не е символ на мира и демокрацията в региона, а най-голям износител на терористи за Близкия Изток?

За причините да обявиш свещена война, за раздялата със семейството, за готовността да умреш на бойните полета в Сирия и Ирак. И как една майка се превръща с джихадист, готов да убива? Гледайте разказ от първо лице във филма „Бащите на Косово“ на 12 май веднага след bTV Новините в 19 часа.

Разказът ще отведе зрителите и в едно от последните християнски убежища до границата с Албания и Черна гора – манастирът Високи Дечани, където екипът на bTV ще се срещне с отец Сава Янич, който дава подслон и на сърби, и на албанци по време на войната.

Защо светата обител и днес е пазена от войници на КФОР? И кой се опитва да унищожи християнското наследство в Косово поле?

Пред камерата на bTV ще застане и министър-председателят на Косово – Рамуш Харадинай.

Смятан за един от бащите на Косовската държава, той защитава каузата на местните албанци по време на войната с оръжие и след това с писалката си на масата на международните преговори.

Притеснява ли се един от бившите лидери на Армията за освобождение на Косово от ново разследване на военните престъпления, извършени през 90-те? И как Прищина очаква срещата на върха за Западните Балкани на 17 май в София?

Тази неделя в bTV Репортерите: „Три разказа“ от Босна и Херцеговина

Тази неделя журналистът Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев ще представят филма „Три разказа“ от Босна и Херцеговина, част от поредицата за Западните Балкани на bTV Репортерите.

В „Три разказа“ екипът на bTV ще покаже какво се случва с героите днес, когато страната все още търси своята идентичност и защо все още трябва да извърви дълъг път към обединена Европа.

Кристина Баксанова ще представи три истории на баща, загубил сина си, защото спасява друговерец; мъж, който воюва срещу брат си и баща си, както и едно от последните деца-бежанци, които напускат родината си с военен конвой.

На гроба на сина си Раде Алексич ще разкрие дълго пазената тайна за Сърджан, който днес е почитан като герой в Босна и Херцеговина.

На някогашната фронтова линия в Мостар Зоран Лакета ще разкаже какво е да стреляш, когато знаеш, че от другата страна е брат ти, а в тила – армията на баща ти. Какво се случва с мъжете във фамилията, която войната изправя един срещу друг, и защо 25 години по-късно Зоран е разочарован от Европа…

Третият разказ е на Махир – порасналото дете-бежанец, което отказва да напусне отново родината си. Махир коментира Какво не харесва днес в страната си и защо вярва, че може да е сред тези, които ще я променят, за да бъде Босна и Херцеговина един ден част от европейското семейство.

Гледайте „Три разказказа“ от Босна и Херцеговина в неделя, 13 май, в веднага след bTV Новините в 19 часа.

Гледай видео запис от предаването онлайн – събота

Гледай видео запис от предаването онлайн – неделя

Коментари (0)

Публикувано в на 11 май 2018 г.