„Фашистът“ Волен осъди Слави

Невероятно, но факт! Слави Трифонов бе осъден да плати 45 000 лева обезщетение на лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

Присъдата на Софийски градски съд е по делото за клевета и две обиди срещу политика, които водещият е изрекъл в предаванията си „Шоуто на Слави“ на 23 и 27 юни 2005 година. Тъй като разглеждането на случая се е проточило във времето, до момента са натрупани и значителни лихви, като Слави Трифонов ще трябва да заплати също така разноските по делото в размер на 479 лева.

Скандалът възниква заради твърдението на водещия, че лично е чул как Волен Сидеров изрича думите „циганите на сапун“ в ефира на телевизия СКАТ. Според съда обаче, няма доказателства за подобни определения от страна на националиста, което води и до осъдителната присъда за клевета.

Едната присъда за обида пък касае реплика на самия Слави Трифонов, който нарича в ефир Волен Сидеров „фашист“ и „фюрер“. Въпреки обяснението му, че това е просто „политическа метафора“, съдът не прие твърдението на шоумена. Втората присъда за обида е заради излъчването на филмов колаж в „Шоуто на Слави“ с кадри от митинги на „Атака“ и на… Хитлер.

„Думите, че Волен Сидеров е фашист и като такъв управлява политическа партия са обидни квалификации, защото внушават отрицателни качества като безчовечност и жестокост, а не визират политико-идеологическа принадлежност или ориентация. Квалификацията „фюрер“ се свързва със зверствата, извършени от Адолф Хитлер, и е обида, внушавайки отрицателни качества на отричана и осъдена от световното общество историческа личност“, се посочва в решението на съда.

Слави Трифинов ще обжалва на втора инстанция решението на Софийски градски съд, съобщи пиарът на продуцентската компания „Седем осми“ и на „Шоуто на Слави“ Боряна Бонева.

„Аз не променям отношението си към този човек. Когато имаше подобно дело и с Андрей Райчев, съдът прие, че няма основание да бъде осъден. Според съда, няма значение какво се казва, а кой го казва. Ще обжалвам на втора инстанция. Мнението ми за този човек никога няма да се промени“, коментира телевизионният водещ.

Инфо за делото Avtora.com
Инфо за позицията на Слави Трифонов VsekiDen.com

Коментари (0)

Публикувано в на 10 август 2011 г.