Фахрадин и Роро подкрепят пафкането на марихуана

„Няма нито един заболял след употреба на марихуаната”, твърди Фахрадин

За или против легализацията на марихуаната спориха в “Сблъсък” Фахрадин Фахрадинов и Роро срещу актьора Дидо Мачев и Цвета Кирилова от сдружение “Азбукари”.

“В алкохола и цигарите има вредни субстанции, а в марихуаната няма и тя не води до такава зависимост като цигарите и алкохола”, беше основната теза на Фахрадин. Той предложи на Дидо да го заведе в една държава, в която марихуаната е разрешена и да го напуши, за да му покаже своите аргументи. Сред тях беше и фактът, че двамата най-бързи плувци пушат марихуана за удоволствие, така както Дидо пие ракийка за удоволствие, но това не им пречело, по думите на Фахрадин. Базирайки се на проверени данни, според него опасните катрани и други вредни вещества са в много по-висока концентрация в цигарите, отколкото в марихуаната. Той припомни, че марихуаната е легализирана в много държави. “Няма позиция, че конопът е вреден, но за цигарите има статистика.“.

„Няма нито един заболял след употреба на марихуаната”, твърдеше той през цялото време. За да го опровергае, Дидо Мачев му обясни как холандците научили децата да си мият редовно зъбите – “сложили малко коноп в пастата за зъбки и затова децата си ги мият с удоволствие”. Той контрира твърдението на Фахрадин, че там марихуаната е легална, защото е безвредна с думите “какво да предложат хората там, освен марихуана, жени малко и … те не са кой знае какво. България може да предложи много повече! И няма смисъл да се правим на холандци!”.

Във втори рунд към Дидо се присъедини Цвета Кирилова, а към Фахрадин Роро. Цвета Кирилова подари Чичко Тревичко на поддръжниците на марихуаната, понеже са “тревопасни”, с препоръката да ползват и допълнителни стимуланти като лишеи и мъхове. “Тревопасните страдат от полова немощ и смущения”, хвърли бомбата тя още с появяването си на ринга. А Дидо я подкрепи с думите “разликата между кравата и човека е в начина, по който приемат тревата”. Роро нарече Цвета Кирилова “г-жо месоядна”, а по-късно в разговора я упрекна, че е от “старо време”. По думите му “марихуаната помага на хора по цял свят да се справят с проблеми като множествената склероза”. Той припомни, че конопът се е използвал у нас десетки години назад с различни цели.

В опит да го надвие с думи Цвета отиде твърде далеч и дори предложи да се въведе сух режим, което взриви опонентите й. Това предизвика Роро, който й каза в очите че, “отдавна е минало времето на напълно некомпетентните изказвания, които са типични за един стар свят, който е изтъкан от лъжи и манипулации”. На свой ред Цвета попита “Как да не се притесняваме за малките деца?”. Тя цитира някои от ефектите на марихуаната, за да убеди опонентите си в правотата си – марихуаната намалява концентрацията, пречи на координацията на движението, на боравенето с числа, което донякъде обяснявало “тъжните резултати в българския футбол”. Според нея марихуаната “води до тревожност и паника, бягство от реалността, получават се зрителни халюцинации”, което пък обяснявало и защо партиите у нас виждат едно, а хората – друго.

Според Дидо пък “последствията от тази елементарна тревичка удрят в паметта”. Роро упрекна Цвета, че защитава едно мнение, което е плод на медийно затъмнение. “Това, което казахте е плод на медийната пропаганда на фармацевтичните компании, които твърдят, че марихуаната води до пристрастяване и е наркотик”. Той припомни, че тази година Израел и Чехия легализираха марихуаната и тя ще се продава в аптеките – за медицински цели. Тук се включи и Фахрадин, който подкрепи думите му с нови факти и обясни сегашната ситуация с подозрението, че “някой има сметка марихуаната да е нелегална”.

Цвета, на свой ред, цитира проучване на новозеландски учени, цитирано от BBC, че “при употребявали леки наркотици, интелектът пропада на дъното – освен неграмотни, ставате и… Марихуаната влияе далеч по-зле върху дихателните органи от цигарите”, заключи тя. Фахрадин и Роро я обвиниха в лъжа. А Цвета се аргументира, че не употребява, защото иска да живее в реалността с думите ”не искам да употребявам наркотик, за да се справям с проблемите си”.

Иво Танев се появи на ринга видимо разконцентриран, леко весел и с очила, килнати на една страна, но бързо излезе от ролята на напушен и приключи спора с думите “марихуаната не е наркотик”, но от друга страна, “темата за цигарите, алкохола и марихуаната трябва да се поднася много внимателно на децата, защото всичко е пари! Има хора, които ги вълнуват само пари и изобщо не мислят за здравето на хората”.

Гледай видео запис от предаването онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 24 март 2013 г.