Европейско кино от БНТ

„Европейско кино“ в неделя

В праймтайма на 26 неделни вечери БНТ1 ще представи най-добрите европейски филми,  продуцирани в последните пет години. Сред тях e и спечелилият „Оскар“ за чуждоезичен филм – „Търговският пътник“ (Иран-Франция/2016; реж.: Асгар Фархади; в ролите: Таранех Алидоости, Шахаб Хосейни) през 2017 година.

БНТ1 дава възможност интересът на зрителите да бъде водещ в определяне на последователността на излъчване на филмите. Чрез анкета, която ще бъде достъпна през делничните дни на сайта на обществената медия – bnt.bg, всеки може да гласува за любимата си филмова продукция.

Европейският кино маратон започва на 18 февруари в 20:45 часа с първия избор на зрителите – „Акушерката“.  Главната роля в драмата, режисирана от Мартин Прово, е поверена на звездата на френското кино Катрин Деньов. Тя се превъплъщава във великолепната акушерка Клер, с вроден талант да обгрижва бебетата с най-нежното докосване. С годините деликатните й маниери и чувството й за гордост и отговорност се сблъскват с новите методи на модерните болници. Клер е все по-близо до края на кариерата си, когато един ден получава странно телефонно обаждане с познат глас от миналото. Филмът, представен на Берлинаре` 2017, носи вълнуващата атмосфера между две жени в закъсняла, но много важна среща. Катрин Деньов е срещу Катрин Фро с роли в огледалото на живота. Едната никога не се е лишавала от удоволствия, а за другата вече е късно да навакса, но и двете могат да си помогнат, дори и да не се харесват от пръв поглед или още от миналото…

 

Пълният списък на филмите, включени в тематичната линия на БНТ1 „Европейско кино“

 

 1. АКУШЕРКАТА / SAGE FEMME

Драма, Франция / 2017

Режисьор: Мартин Прово

В ролите: Катрин Деньов, Катрин Фро, Оливие Гурме

Клер е великолепна акушерка, с вроден талант да обгрижва бебетата с най-нежното докосване. С годините деликатните й маниери и чувството й за гордост и отговорност се сблъскват с новите методи на модерните болници. Клер е все по-близо до края на кариерата си, когато един ден получава странно телефонно обаждане с познат глас от миналото.

 

 1. АЛТАМИРА /ALTAMIRA

Драма, Испания-Франция / 2016

Режисьор: Хю Хъдсън

В ролите: Антонио Бандерас, Тристан Ульоа, Клеман Сибони, Пиер Нини, Голшифте Фарахани, Рупърт Еверет

Филмът проследява първото по рода си откритие на уникални артефакти от епохата на каменната ера – скалните рисунки в пещерата Алтамира в Кантабрия, Испания, както и последвалата полемиката от края на 19-ти между водещи религиозни и научни дейци.

 

 1. 3. ИЗИСКАНА КУХНЯ / LES SAVEURS DU PALAIS

Комедия , Франция / 2012

Режисьор: Кристиан Венсан

В ролите: Катрин Фро, Иполит Жирардо, Жан Д’Ормесон

Провинциалната майстор готвачка Ортанс Лабори е изумена, когато президентът на републиката я избира за своя лична готвачка. Посрещната с неприязън от останалия кухненски персонал, Ортанс бързо съумява да се наложи благодарение на несломимия си дух. Автентичните й рецепти спечелват сърцето на президента, но коридорите на властта са изпълнени и с множество клопки.

Награди:

Номинация за „Сезар“, 2013 за главна женска роля на Катрин Фро

 

 1. 4. ИЗКУСТВОТО ДА ПЕЕШ ФАЛШИВО / MARGUERITE

Драма, Франция / 2015

Режисьор: Ксавие Джаноли

В ролите: Катрин Фро, Криста Тере, Андре Маркон, Мишел Фо, Обер Фенуй

Началото на 20-те години. Недалеч от Париж в замъка на аристократката Маргьорит Дюмон е организирано парти. Както всяка година, нейният кръг от любители на музиката се събира там около една велика кауза. Никой не знае много за тази жена, освен че е богата и целият й живот е посветен на нейната страст: музиката. Маргьорит пее от сърце, но пее ужасно фалшиво…

Награди:

Номинация за „Златен лъв” – Венеция, 2015

4 награди „Сезар”, 2016, вкл. за главна женска роля на Катрин Фро

 

 1. 5. МАРИНА / MARINA

Биографична драма, Италия-Белгия / 2013

Режисьор: Стийн Конинкс

В ролите: Луиджи Ло Кашо, Донатела Финокиаро, Матео Симони

Биографичен филм, проследяващ епизоди от живота на популярния през 50-те и 60-те години на миналия век италианския естраден певец Роко Граната, автор и изпълнител на популярната песен „Марина”. В края на 40-те години семейството му се премества да живее в Белгия, където тежкият живот на емигрант не е в състояние да сломи творческия духа на младежа.

 

 1. 6. МЪЖЪТ С ХИЛЯДИ ЛИЦА / EL HOMBRE DE LAS MIL CARAS

Трилър, Испания / 2016

Режисьор: Алберто Родригес

В ролите: Едуард Фернандес, Хосе Коронадо, Мигел Гасриа Борда

Франсиско Паеса – бивш таен агент на испанското правителство и отговорен за най-важната операция срещу баската терористична организация ЕТА – е предаден от собственото си правителство и е принуден да напусне страната. Когато след години получава възможност да се завърне в Испания, животът му се оказва под сериозна заплаха.

Награди:

Награда за мъжка роля на Едуард Фернандес – Сан Себастиан, 2016

 

 1. ОДИСЕЯТА НА ЖАК-ИВ КУСТО / L’ODYSSEE

Приключенски, Франция / 2016

Режисьор: Жером Сал

В ролите: Ламбер Уилсон, Одри Тоту, Пиер Нини

Биографичен филм за големия френски океанолог и страстен изследовател на морските дълбини от 50-те и 60-те години на миналия век Жак-Ив Кусто /”Светът на мълчанието”/.

 

 1. ОСТАТЪЧНИ ОБРАЗИ / POWIDOKI

Драма, Полша / 2016

Режисьор: Анджей Вайда

В ролите: Бохуслав Линда, Александра Юста, Бронислава Замаховска, Кшищоф Пиечински и др.

Началото на 50-те години в сталинистка Полша. Талантливият художник и преподавател в художествената академия Владислав Стжемински се опълчва срещу нормативно налаганите от новия режим постулати на социалистическия реализъм, опитвайки се да съхрани творческата си свобода и артистизъм.

 

 1. ПАЛМИ В СНЕГА / PALMERAS EN LA NIEVE

Драма, Испания / 2015

Режисьор: Фернандо Гонзалес Молина

В ролите: Лаиа Коста, Марио Касас, Адриана Угарте

Килиан е млад мъж, който никога не е напускал планините на Хуеска в Испания. През 1953 г., заедно с баща си и брат си, заминават за екзотичния остров Фернандо По, за да работят в какаовите плантации. Двайсетте години, прекарани от Килиан на острова, са време на пътуване към зрелостта и познанията за света, но и време за справяне с болките и загубите.

 

 1. 10. ПРОВИНЦИАЛЕН ЛЕКАР / MÉDECIN DE CAMPAGNE

Комедия, Франция / 2016

Режисьор: Томас Лилти

В ролите: Франсоа Клюзе, Мариан Денекор, Кристоф Оден

Филмът проследява ежедневието на Жан-Пиер, лекар, който цял живот живее заради работата си, но с която е на път да се раздели, заради внезапно появили се здравословни проблеми.

 

 1. 11. СЕНТ АМУР / SAINT AMOUR

Комедия, Франция / 2016

Режисьори: Беноа Делпин, Густав Кервем

В ролите: Жерар Депардийо, Беноа Пулворд, Венсан Лакост

За Брюно земеделското изложение в Париж е събитието на годината, когато обичайно предприема сериозен дегустационен тур из винарските райони на Франция, представени на изложението, обикаляйки и пиейки по щандовете, без да му се налага да излиза от залата. Този път обаче баща му Жан има по-сериозна цел: да спечели награда със своя бик за разплод, носещ името Навуходоносор. На Брюно обаче вече му е писнало да бъде фермер и иска окончателно да зареже семейния бизнес. Жан е на друго мнение и е решен на всяка цена да мотивира сина си да не зарязва семейната фермерска традиция.

 

 1. ДЖАКИ / JACKIE

Драма, Холандия / 2012

Режисьор: Антоанета Баумър

В ролите: Карис ван Хоутен, Желка ван Хутен, Холи Хънтър

Софи и Дан са сестри близначки, отгледани в семейство от двама бащи. Един ден те получават телефонно обаждане от Америка, че тяхната биологична майка (Холи Хънтър) е в болница със сложна фрактура на крака в очакване да я изпратят в рехабилитационен център. Така двете сестри се озовават в едно невероятно приключение.

 

 1. ДИЙПАН –СЪДБАТА НА ЧУЖДЕНЕЦА / DHEEPAN

Драма , Франция / 2015

Режисьор: Жак Одиар

В ролите: Жетутасан Антонитасан, Калиеасвари Сринивасан, Клодин Винаситанби Шивадхасан е бивш тамилски боец от времето на кървавата гражданска война в Шри Ланка. Когато конфликтът завършва с поражение на тамилите, Шивахдасан се озовава в бежански лагер. Оттам решава да емигрира във Франция. Но за да получи политическо убежище, му е необходима убедителна житейска история. Успява да се снабди с паспорт на починал човек на име Дийпан и тръгва към Европа с хора, които не познава, но които по документи са неговото семейство – съпруга и 9-годишна дъщеря. Заедно с тях трябва да се устрои в Париж, да си намери работа и да заживее пълноценно…

Награди:

„Златна палма” – Кан, 2015

 

 1. МАТУРА / BACALAUREAT

Драма, Румъния / 2016

Режисьор: Кристиан Мунджиу

В ролите: Адриан Титиени, Мария- Виктория Драгус

Филм за компромисите и последиците от ролята и поведението на родителя във взаимоотношенията баща – дъщеря…

Награди:

Награда за режисура – Кан, 2016

 

 1. МОМИЧЕТО ОТ БРЕСТ / LA FILLE DE BREST

Драма, Франция / 2016

Режисьор: Еманюел Берко

В ролите: Сидсе Бабет Кнудсен, Беноа Мажимел

Ирене е лекарка, която живее в Бретан и която се осмелява да се изправи срещу френското здравеопазване и акулите от фармацевтичната индустрия като помага за разкриването на голям скандал около комерсиализацията на спорно лекарство, чиито странични ефекти са причинили смъртта на стотици хора.

Награди:

Номинации за „Сезар” 2017 – адаптиран сценарий и главна женска роля

Номинация за „Златна раковина” – Сан Себастиан, 2016

 

 1. ПОСЛЕДНИТЕ ЩЕ СА ПОСЛЕДНИ / GLI ULTIMI SARANNO ULTIMI

Драма, Италия / 2015

Режисьор: Масимилиано Бруно

В ролите: Паола Кортелези, Алесандро Гасман, Фабрицио Бентиволио

Лучана, неочаквано уволнена от работа, когато работодателят й случайно научава, че е бременна, се изправя пред и без друго усложнените си семейни и финансови проблеми, като решава да се справи по един неочаквано „мъжки” начин…

Награди:

Номинации „Давид от Донатело”, 2016 за най-добра актриса на Паола Кортелези и за най-добра поддържаща мъжка роля на Фабрицио Бентиволио

 

 1. СЪВСЕМ НОВ ЗАВЕТ / LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT

Комедия, Франция-Белгия-Люксембург/2015

Режисьор: Жако Ван Дормел

В ролите: Беноа Пулворд, Катрин Деньов, Йоланда Моро, Франсоа Дамиенс

Бог съществува. Той живее в Брюксел. Тези две изречения задават основния мотив на най-новия филм на Жако ван Дормел. Това не е всичко, разбира се. Бог живее в апартамент без вход или изход и прекарва повече от времето си в огромен офис, където контролира света с помощта на компютър, изглеждащ сякаш все още работи под Windows 98.

Награди:

Номинация за „Златен глобус”, 2016 за най-добър чуждестранен филм

 

 1. ТЪРГОВСКИЯТ ПЪТНИК / FORUSHANDE

Драма, Иран-Франция/2016

Режисьор: Асгар Фархади

В ролите: Таранех Алидоости, Шахаб Хосейни

Принудени да напуснат рушащата си къща, съпрузите Раана и Емад, репетиращи роли в пиесата „Смъртта на търговския пътник” на Артър Милър, наемат апартамент от техен колега, партниращ им в същата пиеса. Оказва се, че преди тях жилището е обитавано от жена с лоша репутация, което дава начало на верига от събития, поставящи пред сериозни изпитания отношенията в двойката.

Награди:

„Оскар”, 2017 за чуждоезичен филм

Награда за сценарий – Кан, 2016

Награда за най – добра мъжка роля на Шахаб Хосейни – Кан, 2016

 

 1. ФРАНКОФОНИЯ / FRANCOFONIA

Драма, Германия-Франция-Холандия /2015

Режисьор: Александър Сокуров

В ролите: Луи-до дьо Ленкесен, Бенямин Уцерат, Венсан Немет, Йохана Алтес

В окупирания от хитлеристите Париж към кабинета на директора на Лувъра и френските национални музеи Жак Жожар се придвижва граф Францискус Волф-Метерних, високопоставен представител на немското военно командване. На визитката пред името му е написано – професор доктор. Мисията му е да осигури защитата на европейското културно наследство на територията на Третия Райх. Въпреки изричната заповед на Рибентроп, французинът Жожар и немецът Метерних, при все разбираемата липса на доверие един към друг и с риск за живота си, не допускат съкровищата на Лувъра да бъдат изпратени в Германия.

Награди:

Номинация за „Златен лъв” – Венеция, 2015

 

 1. ВИКТОРИЯ / VICTORIA

Драматична комедия, Франция / 2016

Режисьор: Жюстин Триет

В ролите: Виржини Ефира, Венсан Лакост, Мелвил Попо

Виктория е тридесет и шест годишна разведена адвокатка, която се бори за отглеждането на двете й дъщери. Тя е тиха и цинична, но е на ръба на емоционален срив. На сватбата на един приятел Виктория отново се свързва с Венсан, стар приятел, и със Сам, бивш клиент. Животът й изглежда на път да поеме в нови посоки….

Награди:

Номинация за „Сезар”, 2017 – за най-добър филм, оригинален сценарий, главна женска роля, поддържащи мъжка и женска роля

 

 1. КРЪВНИ ВРЪЗКИ / BLOOD TIES

Трилър, Франция-САЩ / 2013

Режисьор: Гийом Кане

В ролите: Клайв Оуен, Марион Котийар, Лили Тейлър, Джеймс Каан, Ноа Емерих

Действието се развива през 70-те години в Бруклин и проследява историята за млад мъж, принуден да помоли по-големия си брат и бивш затворник да се потопи отново в подземния свят на Ню Йорк Сити, за да помогне на семейството. Но скоро и двамата братя се оказват в центъра на опасна въртележка от събития, пряко свързани с организираната престъпност в Ню Йорк.

 

 1. ЛОЛО / LOLO

Комедия, Франция / 2015

Режсьор: Жюли Делпи

В ролите: Дани Буун, Жюли Делпи, Венсан Лакост, Карин Виар, Карл Лагерфелд

По време на ваканцията си в Южна Франция неспокойната парижанка Виолет и най-добрата й приятелка Ариан са обсебени от копнеж за любов и секс, докато не спират да се присмиват по темата. Когато Виолет среща непохватния провинциалист Жан-Рене, първоначално тя страни от него, но на естествения му чар се устоява трудно и двамата решават да заживеят заедно. След като Жан-Рене се мести в Париж заради Виолет, нещата се усложняват. 20-годишният син на Виолет – Лоло е свикнал да е единственият мъж в живота на майка си и предприема ефикасна кампания срещу Жан-Рене с поредица от нескончаеми предизвикателни номера. Любовта е странно нещо.

 

 1. МУСТАНГ / MUSTANG

Драма , Франция-Турция-Германия / 2015

Режисьор: Дениз Гамзе Ергювен

В ролите: Гюнеш Незихе Шенсой, Елит Ишджан, Туба Сунгуроулу, Доа Зейнеп Доушлу, Илайда Акдоан

В началото на лятото в село в Северна Турция Лале и четирите й сестри се впускат в невинна игра със съучениците си момчета на връщане от училище. Играта им обаче е сметната за неприлична и предизвиква скандал със злощастни последствия. Семейството на момичетата постепенно превръща дома им в затвор като основна част от всекидневието им стават домакинските задължения. Петте сестри не желаят да се примирят с традициите и упорито търсят начини да се освободят от наложените забрани и ограничения.

Награди:

Номинация за „Оскар”, 2016 за чуждоезичен филм

 

 1. НАШИТЕ ЛЮБОВИ / NUESTROS AMANTES

Драматична комедия, Испания / 2016

Режисьор: Мигел Анхел Ламато

В ролите: Едоардо Нориега, Мишел Хенер, Феле Мартинес

Отбивайки се да изпие чаша кафе на барчето в библиотека, Карлос се запознава с Ирене и това е началото на една необичайна връзка със строги правила: без разговори за миналото, без контакти по интернет, без влюбване. Добрите им чувства един към друг внезапно приключват когато Ирене разбира, че Карлос всъщност е съпруг на Мария, новата любовница на Хорхе – приятелят на Ирене, наскоро скъсал с нея.

 

 1. ТРУМАН / TRUMAN

Драматична комедия, Испания-Аржентина / 2015

Режисьор: Сеск Гай

В ролите: Рикардо Дарин, Хавиер Камара

Хулиан получава неочаквано посещение от приятеля си Томас, който живее в Канада. Двамата, заедно с вярното куче Труман, ще изживеят поредица от емоционални и изненадващи моменти през четири наситени със събития дни.

Награди:

Награда за мъжка роля на Рикардо Дарин и Хавиер Камара – Сан Себастиан, 2015

5 награди “Гоя”, 2015 – вкл. за най-добър испански филм, режисура, оригинален сценарий, главна и второпланова мъжка роля

 

 1. ЧУДНИЯТ БОКАЧО / MARAVIGLIOSO BOCCACCIO

Драма, Италия / 2015

Режисьори: Паоло и Виторио Тавиани

В ролите: Рикардо Скармачо, Кася Смутняк, Жасмин Тринка, Ким Роси Стюарт, Лело Арена, Паола Кортелези, Каролина Кресентини, Флавио Паренти, Витория Пучини, Микеле Риондини

Поредна адаптация на шедьовъра на италианската литература „Декамерон” на Джовани Бокачо, показващ силата на младостта, любовта и поезията.

Флоренция, 1348 г. Чумата опустошава градското население на Тоскана. Група млади мъже и жени намират подслон в отдалечена вила сред околните хълмове. Заживявайки като общност, те решават да си разказват по една история на ден, за да отвличат вниманието от несигурното си положение …

Коментари (1)

Публикувано в на 16 февруари 2018 г.